Re: Suçu Önlemede Kanunun yeri nedir?
Bu hususta benim nacizane görüşüm;
Kanunların temel taşı olan toplum bireylerinin tam bir uzlaşma olmasa da çoğunluk fikriyle oluşturduğu kurallar biçimidir.
Eğitim ise; bu bireylerin insanca yaşamak ve toplumsal birlik sağlamak adına edinmesi gereken birikimlerdir.
Bu aşamada eğitimin, suçun önlenmesi konusunda kanunun önüne geçebilmesi için, suçlara uygulanacak müeyyidelerin caydırıcı nitelikte olmaması gerekir. Başka bir deyişle eğitimli eğitimsiz her insanın suç işleme eğilimini fiile geçirmemesi için kanunlardan alabildiğine korkması gerekmektedir. Burdan çıkarılacak sonuç ta; eğer kanunlar keskin yapılırsa insanlar korktuğu için suç işlemezler, fazla caydırıcılığı olmayan kanunlar yapılırsa eğitim önemli rol üstlenir.
Ama şu da bir gerçek ki; kanunları yapanlar da insan olması sebebiyle tam caydırıcı rol üstlenen kanun yapımı da mümkün olmamaktadır.
Konuyu açan arkadaşım burdan hareketle caydırıcılık fikrinden giderek kanunların önemi hususunda bir çıkış noktanız olabilir.
Re: Suçu Önlemede Kanunun yeri nedir?
Arkadaşlar yaklaşık 1ay sonra da bizim aynı konu hakkında münazaramız var.Biz de kanunu savunuyoruz.Eğer konu hakkında farklı düşünceleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.Özellikle istatistiki bilgi paylaşabilirseniz sevinirim(tabii varsa:))