Re: Kutuyu açmadan nasıl memnun olduğumuzu anlayabiliriz?
Siz benim yazdıklarımı doğrulamışsınız.
Bende bunu savunuyorum zaten.
Yazının içinden satırlar almayın lütfen. Magazincilerin malum haberleri gibi sonuç oluyor. Yanıtımın tümünü birlikte değerlendirirseniz sevinirim. Çünkü ifadelerim ve örneklerim birbirini tamamlıyor veya destekliyor.Satıcının bir yanlış sözü iade için yeterli olabilir bunu kabul etmişsiniz. Firma korkmayın 15 gün içinde iade alalım veya değiştirelim diyor, bunu derken %15 ortada yok.
O zaman sorun nerede. Üstelik bende gidip değiştirdim diyorsunuz. Bende yaptım , yapıyorum diyorum. O zaman soruyu soran arkadaşımızın yapmasına engel olan şey nedir? İkimizde haklarımızı iyi biliyoruz sadece bu fark var.
Haksız şartlar ve reklam bölümüne ise değinmemişsiniz.
Kutunun üzerine etiketin alt bölümüne %15 düşerim yazması tüketiciyi bağlamaz.(yasa öyle diyor.)
Saygılarımla.
Alıntı:
mkocagul rumuzlu üyeden alıntı
MADDE 4.- (Değişik madde ve başlığı:4822-6.3.2003/m.4 - Yürürlük m.38) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.
Bir firma ilanlarında, reklamlarında ve satış elemanları aracılığı ile koşulsuz olarak 15 gün içinde malı geri aldığını bir lütuf da olsa yazıyor veya bildiriyorsa ve sonrada küçük br etiket ile bu hakkı kısıtlıyor ise bu kusura bakmayın yukarıdaki maddeye göre ayıp sayılır.
Bence Tüketici sorunları hakem heyetine firmanın broşür ve ilanları ile birlikte konuyu detaylı anlatan dilekçeniz ile birlikte başvurmanızda yararınız vardır.
Saygılarımla.
Sayın Kocagül,
Firmanın 4077 sayılı yasa ile sattığı ürünü koşulsuz geri alma zorunluluğu bulunmamaktadır, buraya kadar sanırım mutabıkız. Bu noktada firma kendi insiyatifini kullanarak %15 bedel karşılığında sattığı ürünü geri almayı taahhüt ediyor. Bu durumda da 4077 sayılı yasaya aykırı bir durum oluştuğu söylenemez. Benim özetlemiş olduğum bu konuya zaten sayın Başak Şahin ayrıntılı olarak yanıt vermiş. Bunlar bizim görüşümüzdür. Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemelerinin de hakkaniyet ölçüleri çerçevesinde aynı şekilde karar vereceği düşüncesini taşıyorum. Elbette herkes farklı düşünebilir bu doğaldır ancak tüketiciyi koruyan bir karar alırken satıcı, ithalatçı ve imalatçıyı da mağdur etmemek gerekir. Saygılarımla,
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Sayın mkocagul,
Ben magazinci değilim, yanlış değerlendirmeye neden olacak bir düzenleme yapmadım. Sadece yanıtların daha anlaşılır olması için parça parça cevap verdim. ( Ayrıca magazinciler esas beyanın tamamını yayınlamadan veya yazmadan parçaları birleştirdiklerinden yanlış anlamalara sebep oluyor, sizinse kendi iletiniz olduğu gibi durmaktadır. Neyse konuyu dağıtmayalım.)
Satıcının yanlış sözü iade hakkını kullanmak için yeterli olur, çünkü bu ayıplı mal kategorisine girer. Sizin klima örneğinizdeki sözleşmenin unsurlarında değil, malın unsurlarındaki yanlış beyandır.
Sorduğum sorunun cevabını alamadım; firma broşüründe 15 gün içinde paket açılmamışsa mı yoksa açılmış olsa bile mi malı geri alırım demektedir?
Firmanın %15 bedel ödeme şartı ile malı iade almasına ben kampanya diyorum, siz haksız sözleşme şartı diyorsunuz. Bu konuda hemfikir olamadık. Yine de ilgili yönetmelik düzenlemesini yazıyorum.
TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİNDEKİ HAKSIZ ŞARTLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Haksız Şart/Madde 5- Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.-Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.-Bir satıcı, sağlayıcı veya kredi veren, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.-İşbu Yönetmeliğin ekinde, yol gösterici mahiyette ve sınırlayıcı olmamak üzere haksız olarak kabul edilebilecek şartlar listesi yer almaktadır.
Sözleşme Şartlarının Haksızlığının Değerlendirilmesi/Madde 6- Sözleşme şartlarının tüketicinin anlayabileceği şekilde açık ve anlaşılır dille yazılmış olması gerekir.-Bir sözleşme şartının haksızlığı değerlendirilirken, sözleşme konusu olan mal veya hizmetin niteliği, sözleşmenin yapılmasını sağlayan şartlar ve/veya onun bağlı olduğu sözleşmelerin tüm şartları dikkate alınır.-Şartların haksızlığının taktirinde, bu şartlar açık ve anlaşılır bir dille kaleme alınmış olmak koşuluyla, gerek sözleşmeden doğan asli edim yükümlülükleri arasındaki, gerekse mal veya hizmetin gerçek değeri ile sözleşmede belirlenen fiyatı arasındaki dengeye ilişkin bir değerlendirme yapılamaz.-Sözleşmede yer alan bir şartın ne anlama geldiği hukukun yorum yöntemleriyle belirlenemiyorsa, tüketici lehine olan yorum tercih edilir.
Haksız Sözleşme Şartları Karşısında Tüketicinin Hakları/Madde 7- Satıcı, sağlayıcı veya kredi veren tarafından tüketici ile akdedilen sözleşmede kullanılan haksız şartlar batıldır. Yok sayılan bu hükümler olmadan da sözleşme ayakta tutulabiliyorsa sözleşmenin geri kalanı varlığını korur.
(Not: Bu düzenleme özellikle bankalar veya kredi müesseseleri ile tüketiciler arasındaki ilişkilerde menfaat dengesini korumak amacıyla hazırlanmıştır.)
Benim elimde ***** broşürü var. Ben orada bu %15 kesintinin yazmadığını görüyorum. Soruyu soran zaten etiketin aaltında yazdığını yazmış. O konuyu atlamış değilim.
***** reklamlarını izledi iseniz bu ibare malesef yer almıyor.
Ben yanıtı en başta verdim ama sanırım atladınız.
Kusura bakmayın ben hiçbir şeyi birbirine karıştırmıyorum.
Bu uygulamada tüketicinin dayanacağı çok fazla sayıda yasal gerekçe var diye düşünüyor ve yorumluyorum. Bu nedenle dayanabileceği yasal konuları belirtiyorum. Yoksa olayları ve konuları birbirine karıştırdığım için değil. Kampanya olsa sonuçta ne değişir ki?
Satıcı kampanya şartlarını uygulamak zorunda değilmi? Bu kampanya yanında saç kurutma vererek de olabilir, malı 15 gün içinde geri alarakda.
Sorum net olarak şu:
Ben iade etmek istediğimde %15 fark alamadılar, siz iade ettiğinizde %15 almadılar, soruyu sorun arkadaşın aynı hakkını kullanaması için ne sebep var?Sordunuz ve yazdım. Aynı firmaya bir Deck telefonu 15 gün önce iade etttim dedim.4077 sayılı yasa 16. maddeyi yazdım.Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, reklamlar yasaya aykırıdır. Bu firma ben 15 gün içinde geri alırım diyerek bu yasayı bence ihlal etmektedir. İade deyimi birebir karşılıklı olur. Ödediğiniz paranız %15 ini keserseniz O zaman yaptığınız işleme iade alıyorum diyemezsiniz. İade işleminin sözlük karşılığı bile bu değildir. Size sözlü olarak yaparız demişler ve yapmışlar. Sizin webcam de Satıcınız değiştiriyoruz sözü verince deyince değişim veya iade olmuş, ilan ve reklamlarındaki taahütleri müşteri talep edilince neden olmuyor veya yasaya aykırı oluyor? Satıcı sonuçta kişidir ama reklamı veren kurumdur.
Aradaki farkı yazarsanız sevinir ve aydınlanırım.
Firmanın broşür ve reklamlarında geri alırım dediği mal için etikette belirttiği %15 bedel düşümü yazması bir satış şarttıdır. Haksız satış şartları ise tüketici için bağlayıcı değildir.Bu uyarıların nasıl ve ne şekilde duyurulacağı yasada yazıyor. Bu konuların Yargıtay geniş yorumlanmasını önermekte ve bu şekilde karar vermektedir. 15 gün kadar önce PVC doğrama için güzel bir paylaşım yaşadığım arkadaşımın yazdığı içtihat bile bunu söylüyor.Ben iddia ettim iade ederim dedim ve şimdi abartarak iddia ediyorum. Tüm Avukat arkadaşlarım bu konuda bir müvekkil talebi veya şikayeti olursa %99 bu davayı kazanır. İlgili firma bu riske giremiyor ve giremez. Soru soran rkadaşımız da en azzından mağaza müdürü ile görüşürse sorun çözülür diye düşünüyorum.
Kimseye keyfi olarak sen bu malı geri alacaksın diye durup dururken bir talepte bulunulamaz. Üstüne basa basa bunu özellikle yazıyorum. Ama siz ben malı beğenmezseniz geri alırım veya değiştiririm derseniz bu sözünüzü yerine getirmek zorundasınız.Bu sözünüze uymazsanız bu 4077 sayılı yasanın kapsamına girer.
Diyelim garanti şartları yasaya göre en az 2 yıl olmak zorundadır. Bazı klima üreticileri 5 yıl garanti veriyorlar. Yani şimdi yasal olarak iki yıldır diye benim kalan 3 yılımda bir firmanın garanti uygulamayabileceğini düşünebilirmisiniz? Bu firmada 5 yıl garanti vermeye mecbur değildir. Kendi özgür iradesi ile 5 yıl demiş. İkisi arasında yasal uygulamada ne fark vardır?
İkiside yasal parasal sınır nedeni ile önce Tüketici sorunları hakem heyetine gider ve burada hakkaniyete göre karar verilir.
Sayın Karavelioğlu bir başka konuda forumda bunun bir yorum işi olduğunu yazmıştı. Yasalar her olayı birebir anlatamaz. Yasalar genel sınırları yazar gerisine yasa yorumlayıcıları karar verir. Yorumların farklı olduğu yerlerde içtihatlar veya içtihadı birleştirme kararları devreye girer. Yasa koyucu, bir firmanın malı geri alacağım diyeceğini sonra kutu üzerine %15 fiyat kesintisi yapacağını önceden öngöremez.
Temel kural ve yasanın amacı Tüketicinin korunması ve aldatılmasının önlenmesi ise,(4077 sayılı yasa 1. maddde.) o zaman bu yasa bu şekilde yorumlanır.
Saygılarımla.
Not. Bu konuda ben malın iadesini sağlarım diye yazmıştım. Yanlış anlaşılmasın ben uzman veya başka birşey olduğum için yazmadım. Hukuken çok haklı nedenler olduğu kanısı ile yazdım. Benim yaptığımı uzman Avukat dostlarımız misli ile yaparler düşüncesindeyim.