Türk Siyasetinin ve Türk Milletinin Tekrar Başı Sağolsun. Bilim Adına Kendini Son Nefesine Kadar Feda Eden Böyle değerli bir insanı kaybetmemiz çok acı.
Ne Varki Anıları ve Deneyimleri ile daha bir çok nesile katkı sağlayacağı aşikardır.
Printable View
Türk Siyasetinin ve Türk Milletinin Tekrar Başı Sağolsun. Bilim Adına Kendini Son Nefesine Kadar Feda Eden Böyle değerli bir insanı kaybetmemiz çok acı.
Ne Varki Anıları ve Deneyimleri ile daha bir çok nesile katkı sağlayacağı aşikardır.
Kendisini her zaman gerçek bir sevgi, tebessüm ve saygı ile anacağız.
Küçük bir anı alıntısı:
TEK ÇARE YERE YATMAK: Anadolu'yu gezerken kendisini omuzlara almak isteyen bir grup partiliye bundan hoşlanmadığını söyler, ama ısrarları kıramaz. Sonunda, çok iyi bildiği fizik kurallarını uygular. Omuzlara alınmaktan kurtulmanın tek çaresi olarak boylu boyunca yere yatmayı seçer. Bunu, partililer pes edene kadar her omuza alınma girişiminde sürdürür
Allah rahmet eylesin. Şimdi hiç istemediği omuzda taşınmaya bir itirazı olamayacak.
Ben Sayın Erdal İnönü'yü bu şiire başka bir anlam katan gerçek bilgeliği ve asla teslim olmayan gülümseyebilen yüzüyle hatırlayacağım, saygı ve rahmetle...
BİZDEN SONRA DOĞANLARA
I
Gerçekten karanlık bir çağdır yaşadığım!
Ahmaktır hilesiz söz. Düz bir alın
Vurdumduymazlığa işaret. Gülen
Kötü haberi almamış henüz.
Nasıl bir çağdır bu,
Ağaçlardan bahsetmenin neredeyse suç sayıldığı
Birçok alçaklığa suskun kalışı içerdiğinden.
Yolu kaygısızca karşı karşıya geçen
Ulaşılmazdır artık herhalde
Zorda kalan arkadaşları için.
Doğrudur: geçimimi sağlamaktayım hala
Fakat inanın: bu sadece bir tesadüftür.
Yaptıklarım
Arasında hiçbir şey hak vermiyor karnımı doyurmaya.
Tesadüfen ayaktayım. ( Şansım ters giderse mahvoldum.)
Diyorlar ki: ye ve iç sen! Sevin, neyin varsa!
Fakat nasıl yiyip içeyim ki, yediğim
Bir açın ellerinden kaptığım lokmaysa, bir
Susuzun sorduğu bardak suysa içtiğim?
Ve yine de yiyip içiyorum ben!
Ben de bir bilge olmak isterdim.
Yazıyor eski kitaplar bilgelik nedir:
Dünya kavgalarına uzak durmak ve o kısa zamanı
Korkusuz geçirmek
Şiddete başvurmadan hem
Kötülüğe iyilikle karşılık vermek
Düşlerini gerçekleştirmek değil, unutmak
Bilgelik olarak kabul ediliyor.
Tüm bunları yapamıyorum:
Gerçekten karanlık bir çağdır yaşadığım!
II
Kargaşalık döneminde geldim şehirlere
Açlığın hüküm sürdüğünde.
Girdim insanlar arasına isyan döneminde
Ve öfkelendim onlarla birlikte.
Böyle geçti zamanım
Yeryüzünde verilmiş bana.
Savaşlar ortasında yedim ekmeğimi
Katiller arasında yattım uykuya
Özensiz yaklaştım aşka
Ve doğayı sabırsızlıkla izledim.
Böyle geçti zamanım
Yollar bataklığa gidiyordu zamanımda.
Cellada bildiriyordu beni konuştuğum dil.
Çok değildi yapabileceklerim. Fakat iktidardakiler daha
Güvende hissediyorlardı kendilerini bensiz, ümit ediyordum.
Böyle geçti zamanım
III
Battığımız dalgalardan
Yükselecek olan sizler
Zaaflarımızdan söz ederken
Unutmayın
Karanlık çağı da
Sizlerin kurtulmuş olduğu.
Yürüdük ya, pabuçlardan çok ülke değiştirerek
Sınıf savaşlarının ortasında, çaresiz
Haksızlığın olup öfkenin olmadığı yerde.
Biliyoruz halbuki:
Aşağılıklara duyulan nefret de
Bozar şeklini yüzün.
Kısar sesi haksızlık karşısındaki
Öfke de. Ah, güleryüzlülüğe
Ortam hazırlamak istemiş bizler
Güleryüzlü olamadık kendimiz.
Sizler fakat, geldiğinde vakit
İnsan insanın yardımcısı olduğu
Zaman.
Hatırlayın
Hoşgörüyle bizi.
Bertolt Brecht
Eski Başbakan yardımcılarında Prof. Dr. Erdal İnönü, 21 Şubat'ı, ''Erdal İnönü Günü'' olarak kabul eden İstanbul Kültür Üniversitesinde düzenlenen etkinlikle anıldı.
http://www.internethaber.com/images/news/49484.jpg
İnternethaber
Etkinliğe İnönü'nün ailesi, çalışma arkadaşları ve öğrencilerinin de aralarında bulunduğu davetliler katıldı.
Etkinlikte konuşan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, İnönü'nün kadın haklarına ve gelişimine çok önem verdiğini vurgularken, 2008'de Türkiye'nin cinsiyet güçlendirme endeksinde 0,29 oran ile 93 ülke arasında 90. sırada yer alabildiğini söyledi.
Kağıtçıbaşı, bir toplumun ilerlemesinde ekonomik gelişme kadar sosyal bilimin gelişmesinin de önemli olduğuna işaret ederek, az gelişmiş ülkelerdeki kadının negatif durumunun Türkiye'yi de etkilediğini, Türkiye'nin insani gelişme endeksi raporunda cinsiyete ve bölgelere dayalı büyük gelişme farklılıklarının olduğunu aktardı.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Alpar, Erdal İnönü'nün gerçekçi bir iyimser olduğunu dile getirerek, İnönü'nün herkesi bilimsel çalışmalar yapmaya teşvik ettiğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Feza Günergun, İnönü'nün ''1923-1966 Döneminde Türkiye'nin Astronomi ve Astrofizik Dallarındaki Araştırmalara Katkısını Gösteren Bir Bibliyografya ve Bazı Gözlemler'' isimli kitabını tanıttı.
Erdal İnönü'nün öncü bir bilim tarihçisi olduğunu vurgulayan Günergun, İnönü'nün bibliyografya projesine, yakın geçmişte temel bilimlerin gelişmesine Türkiye'nin katkısı ne olduğu sorusuna cevap bulmak için başladığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığında büyükelçilik görevini sürdüren Sumru Noyan, Erdal İnönü'nün UNESCO'nun Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesiyle ilgili anılarını anlattı.
İnönü'nün bütün toplantılarda söz alarak gözlemlerini ilettiğini belirten Noyan, Türkiye'nin adını UNESCO'da çok iyi şekilde duyurduğunu dile getirdi.
Nazım Hikmet'in kitaplarının UNESCO tarafından başka dillere çevrilmesinin İnönü zamanında gerçekleştiğini vurgulayan Noyan, İnönü'nün UNESCO'nun Bilim Komitesi Başkanlığına da seçildiğini hatırlattı.
İstanbul Kültür Üniversitesi, İnönü'ye onursal doktora ünvanının verildiği tarih olan 21 Şubatı ''Erdal İnönü Günü'' olarak belirlemişti.
TÜBA, Prof. Dr. Erdal İnönü’nün Astronomi Bibliyografyası Kitabını Yayımladı
Türkiye Bilimler Akademisi, merhum Şeref Üyesi Prof. Dr. Erdal İnönü’nün vefatından önce kaleme aldığı ancak bitiremediği bibliyografya kitaplarını yayımlamaya başladı.
http://www.tuba.gov.tr/userfiles/ima...inonukapak.jpg
TÜBA Erdal İnönü Bibliyografyaları adıyla başlatılan dizinin ilk kitabı 1923-1966 Döneminde Türkiye’nin Astronomi ve Astrofizik Dallarındaki Araştırmalara Katkısını Gösteren Bir Bibliyografya ve Bazı Gözlemler’in baskısı tamamlandı.
Devamı: http://www.tuba.gov.tr/haber.php?id=329
Erdal İnönü ölüm yıldönümünde anıldı
http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/83222.jpg
SHP tarafından, İnönü'nün ölümünün birinci yıl dönümü dolayısıyla Çağdaş Sanatlar Merkezinde düzenlenen tören, saygı duruşuyla başladı.
SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, SHP'nin Onursal Genel Başkanı merhum Prof. Dr. Erdal İnönü'nün ''ilkelerinden ödün vermeden siyasi yararın maksimize edilmesini ortaya koyan bir kişi olduğunu'' söyledi.
İnönü'yü anlatan kısa film gösteriminin ardındın konuşan Murat Karayalçın, İnönü'yü birinci ölüm yılında özlemle andıklarını ifade etti.
Kamuoyunun, İnönü'nün siyasi kimliğini çok öne çıkarmadığını belirten Karayalçın, bu özelliğinin öne çıkmamasının nedeninin ''İnönü'nün siyaseti bilmemesi değil, kamuoyunda siyaset denilince akla gelen uygulamaları benimsememiş olmasından'' kaynaklandığını söyledi.
Karayalçın, İnönü'den çok şey öğrendiğini ve en çok da dostluğundan etkilendiğini ifade ederek, ''İnönü, ilkelerinden ödün vermeden siyasi yararın maksimize edilmesini ortaya koydu'' dedi.
Birleşik Krallık İşçi Partisi Milletvekili Ann Clwyd de İnönü ile uzun çalışmaları olduğunu belirterek, alçak gönüllü, centilmen bir kişi olan İnönü'ye siyasi alanda da herkes tarafından saygı gösterildiğini kaydetti.
Başkent Üniversitesi orkestrasının müzik dinletisi sunduğu törende, Prof. Dr. İlhan Tekeli de ''Türkiye'de Sosyal Demokrasinin Durumu'' konulu sunum yaptı.
Toplantıya, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Gazeteci-Yazar Altan Öymen, eski bakanlardan Kamran İnan, Ercan Karakaş, İnönü Ailesi ve davetliler katıldı.
www.haber7.com
Saygıyla anıyorum
''Anka Kuşu'' adlı kitap tanıtıldı
http://img519.imageshack.us/img519/5769/inonu.jpg
Can Dündar tarafından hazırlanan ve Erdal İnönü'nün kendi ağzından hayatını anlattığı röportajlardan oluşan ''Anka Kuşu'' adlı kitap Pembe Köşk'te tanıtıldı.
Ankara- Pembe Köşk'teki tanıtıma Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü, kız kardeşi Özden Toker, diğer aile üyeleri, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, eski bakanlar, siyasetçi ve bürokratlar katıldı.
Sevinç İnönü, tanıtımın başında yaptığı kısa konuşmada, kitabı tanıtmak için Erdal İnönü'nün ölümünün 2. yıl dönümünü tercih ettiklerini söyledi. Sevinç İnönü, kitabı hazırlamada emeği geçen herkese ve tanıtıma katılanlara teşekkür etti.
9. Cumhurbaşkanı Demirel de yaptığı konuşmada, Erdal İnönü ile TÜBİTAK'a ilişkin kanunun yazılması sırasında 1962 yılında tanıştığını belirterek, o zaman Erdal İnönü'nün çok geniş bir bilgi birikimi ve kültürüne sahip olduğunu anladığını söyledi.
Daha sonra Türkiye'nin çok sıkıntılı bir döneminde hükümeti beraber kurduklarını anlatan Demirel, bunun da o dönem için çok önemli bir olay olduğunu ifade etti. Demirel, İnönü'nün hükümetin kurulması sırasında cesaret de gösterdiğini kaydetti.
Kurdukları hükümetin Türk siyasi hayatı açısından çok güzel bir örnek olduğunu dile getiren Demirel, bu hükümetin oluşumuyla, ''hükümetseniz böyle yapın, muhalefetseniz böyle yapın'' mesajı verdiklerini ifade etti.
Erdal İnönü'nün sadece bir siyaset adamı değil aynı zamanda bir büyük bilim adamı ve yönetici olduğunu vurgulayan Demirel, İnönü'nün mizahi yönünü de çeşitli örneklerle anlattı. Kitabın yazarı Can Dündar konuşmasında, Erdal İnönü ile her çarşamba sabahı buluştuklarını ve siyasi sohbetle röportaja başladıklarını söyledi.
İnönü ile teyp ve kameranın da kayıt yaptığı 30 saate yakın röportaj yaptıklarını anlatan Dündar, kitabın yarısının Erdal İnönü'nün Atatürk ve İsmet İnönü anılarıyla, yarısının da Erdal İnönü'nün bilim adamı ve siyaset adamı kişiliğiyle dolu olduğunu kaydetti.
İnönü hastalandığında kitabın taslağını İnönü'ye ulaştırdığını ve bazı düzeltmelerle kendisine geri iletildiğini ifade eden Dündar, Erdal İnönü'nün ölümünün ardından kitabın Sevinç İnönü, Özden Toker ve Yiğit Gülöksüz tarafından düzeltildiğini belirtti. Dündar, ''Sıcak kişiliği, tevazu ve bilgeliğinden çok fazla etkilendim'' dedi.
Konuşmaların ardından, İnönü ile yapılan röportajların bir kısmından oluşan video gösterimi yapıldı.
www.cumhuriyet.com.tr
ÖLÜRÜM YOLUNA
Seçmenlerden biri seçim otobüsünün önüne atılır ve Erdal Bey'e hitaben "Ölürüm yoluna" diye haykırır.
Erdal Bey cevap verir: Dur, ölme. Bir oy bir oydur.
Allah rahmet eylesin saygıyla.