İlk kez duyuyorum. Bunun yasal dayanağı nedir?
Evi iktisap eden kişi, 1 ay içinde ihtiyacı olduğuna dair ihtar çekerse 6 ay içinde tahliye davası açabilir. Bundan daha hızlı bir tahliyenin söz konusu olabileceğini hiç duymamıştım.
Printable View
ben tam olarak hangi kanunun kaçıncı maddesi gibi bilgileri bilmiyorum. ama aklımda bir tek "11" diye birşey kalmış 11. maddeminidir nedir ?
ama esasen bu durum hukuken mantıklı bir durum.
siz icra yolu ile bir ev satın alıyorsunuz. ama evi boş zanndiyorsunuz. bir gidiyorsunuzki evde bir kiracı var.
evi kaptıran eski mal sahibi bu tip hileli yollara başvurarak eve hemen birilerini (yada kendini) kiracı sıfatı ile yerleştirebilir. normal durum söz konusu olsa , yani icra yolu ile satılmasa biliyorsunuz en erken 6 ay ile 1 sene arasında kiracıyı çıkartabilirsiniz. işte evi icra yolu ile kaptıran ev sahipleri bu tip hileli yollara başvuramasın diye bu tip bir kara alınmış , anladığım kadarı ile. bencede doğru bir karar. ama bu kara beni zamanında çok zor duruma düşürdü... o başka.
forumdaki hukukçu arkadaşlar bu durumun hukuki açıklamasını ve hangi madde, karar vs. olarak açıklayabilirler.
benim bilgim bu kadar.
İlgili maddeleri aktarıyorum:
MADDE 132 - Alacak bir taşınmaz ile temin edildikten sonra borçlu o taşınmaz üzerinde alacaklının rızası olmaksızın bir irtifak hakkı yahut bir taşınmaz mükellefiyeti tesis ederse bu tesis alacaklının hakkına tesir etmez ve alacaklı taşınmazın o hak ile birlikte veya o haktan âri olarak artırmağa çıkarılmasını isteyebilir.
taşınmaz haktan âri olarak satılıpta bedeli alacaklının alacağından fazla çıkarsa o hakkın takdir edilecek kıymeti ödenmek üzere bedelin fazlası hak sahibine tahsis edilir.
İpotek yapılmış olan taşınmazı borçlu alacaklının rızası olmaksızın başkasına kiraya verir ve keyfiyeti tapuya tescil ettirirse bu tescil ipotekli alacaklının hakkına tesir etmez.
Bu hüküm haczedilmiş olan taşınmazlarda da caridir.
TESCİL İÇİN TAPUYA TEBLİĞ VE ZORLA ÇIKARMA
MADDE 135 - Taşınmaz alıcıya ihale edilip bedeli alındıktan sonra alıcı namına tescil edilmesi için (134) üncü maddede yazılı müddete riayet edilerek tapuya müzekkere yazılır.
Taşınmaz borçlu tarafından veya hacizden evvelki bir tarihte yapıldığı resmi bir belge ile belgelenmiş bir akte dayanmayarak başkaları tarafından işgal edilmekte ise onbeş gün içinde tahliyesi için borçluya veya işgal edene bir tahliye emri tebliğ edilir. Bu müddet içinde tahliye edilmezse zorla çıkarılıp taşınmaz alıcıya teslim olunur.
Açıklamak gerekirse; 135.maddenin uygulanmaması için kira sözleşmesinin, ipoteğin tesis edildiği tarihten önce ve resmi şekilde (noterde onaylanmak suretiyle) yapılmış olması şartı aranacaktır.
Kira kontratı noter huzurunda yapılmadıysa, ancak ödenen aidat makbuzlarında yazan isimden vs. kiracılık akdinin 3-4 yıldır sürdüğü, yani haciz konmadan çok önce başladığının ispatı mümkün olmaz mı?
Kötü niyetli bir ev sahibi bu maddeyi kullanarak çok rahatlıkla kiracıyı tahliye ettirebilir anladığım kadarıyla. Muvazaalı bir işlemle birisine borçlanır, alacaklı taraf haciz koydurup sattırır, (ve satın alır) ardından 15 gün içinde tahliye.