Cevap: Re: Elimde İşverence Verilmiş Belge Olmayışı Hukuki Yoları İlerde Tıkar Mı?
piyasada hizmet sunan bahsi geçen gima ve endiyi almış olması tansaşı bünyesine katması şu'su bu'su ile bilinen ve kurumsal imajla kendine gerçekten kaliteli elemanlar toplayan firmaların iç yüzü hiç bilindigi gibi değil bende senin bahsettiğin tarzda bi firmada çalışıyorum..
bunların hepsi 3 aşağı 5 yukarı aynı söz verirler net derler brüt çıkar az yatar maaşın sorarsın vergi matrahını geçtin fazla vergin var derler 4 saat derler haftaya bayram bu hafta full gel derler iyi tamam bi hafta dersin full gidersin 8 saatte çıkman gerekirken 11-12 yönetici ile arandaki mesafeye göre bazı günler sabah 7 akşam 11 bile gidersin..
çalıştığın sürecede hiç bi şekilde bi şikayette bulunamazsın.. sendika mı diyorsun ? sendika senin maaşının otuzda birini keser 2 senede bi toplu iş sözleşmesi yapar başkada bi işe yaramaz örgütlenme falan bekleme yani.. çok muhattap oldum çok içli dışlı oldum sendika başkanları temsilcileri hatta bi dönem boşver söyletme:) başımdan geçen kısa bi konuyu soyleyeyim de yorumunu sen yap tis yapılacak adanada 300 kişilik bi şirketin bu işle yetkili genel müdürü geliyor sendika başkanları temsilcileri masada oturuyor yemekler geliyor çaylar geliyor bahsi geçen muhabbet geçen olaydan bi hafta onceki gs-fb maçı muhabbet koyulaşıyor çay çay üstüne en son muhabbet sonlanıyor sendika başkanı diyorki ne yapacagız personel zammını %7 diyor genel müdür tamam öyle olsun diyor ve kalkılıyor.. ertesi gün personele anlatılan muhabbete bak; sendika başkanımız %15 istedi sizler için mevcut ekonomik koşulları değerlendirdi anlattı şirket ise bu sene zam yapamayacagını söyledi kıran kırana bi görüşme oldu başkanımız %10 son dedi şirket ödeyemeyeğini belirtti eğer bu kadar zam verirse işçi çıkartmak zorunda oldugundan bahsetti başkanımız işçi çıkmasınıda zam olmamasınıda kabul etmediği için kıran kırana bi mücadele sonunda %7 lik bi zammı aldı hayırlı uğurlu olsun :)
yani uzun lafın kısası sendikadan bişey bekleme kendim çaresini bulurum diyorsanda boşuna kafanı yorma 300-500 maaşla çalışılan işte değil 10000lira üzerinde maaşla çalışanlar bile haklarını aramak için hukuka başvurduğunda alacağını belki alıyor ama sonrasında işyerleri artık ne kendi işyerleri nede referansı oluyor..
yaşadığımız dönem işçi hakları sosyal haklar vs. geniş çapta düşünüldüğünde iyice içinden çıkılmaz bi hal almaya devam ediyor.. benim gibi emek ile biyere gelmeye çalışan evine helal ekmek götürmeye çalışan insanlara Allah yardımcınız olsun diyorum..
biraz uzun oldu kusra bakmayın..
Saygı ve Sevgilerimle..