Cevap: Re: Oybirliği,oyçokluğu,KMK
Av.Selin Çam;133513]KMK Madde 42 - Kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; Çatı teras dairesiyim. birde yanımda komşum var. Zamanında 2004 yılında yer yer çöken ve su alan çatı zorla yapıldı. Bizdende fazla para aldılar. artan parayıda bina girişine mermer yaptırdılar sonradan öğrendik. 2 yıl sonra teras duvarlarımı dıştan iskele kurulamayan bölümleri içten yalıtıp izoderi aradım dedim çok soğuk oluyor izolasyonun mecburi olmadığını biliyorum ama çatıda izolasyon olması lazım banamı ait olmalı binayamı. İzoderin cevabı binaya söyleyin yaptırmazlarsa siz yaptırın mahkemeye verin paranızı alın. Bina komple yalıtım yapıldığındada kendi masrafınızı düşerler siz öyle katılırsınız dedi izoderdeki teknik kişi..Yetkiliye dedim bana dayakmı yedirtceksiniz ama yinede söyliycem dedim. Binaya teklif ettim çatıya izocam yapalım dedim kimse yanaşmadı. (O arada çatı firması çağırıp baktırdım kimseye uymıyim ucuza çıkarsa kendim kendi tarafımı yaptırim dedim. Çünkü çatı yapılırken yönetici bak seni toplanıp döverler demişti. Bir tür adam korkutmak ve saygıszılık hakim malesef.)
Gelen çatıcı firma bana saçaklar açık kalmış çatıyı tam bitirmemişler cam yünü şilte serilse rüzgardan uçar bozulur saçakları kapattırın önerisinde bulundu..) Gene söyledim yönetime kimsenin sesi çıkmayınca bende 7 ay boyunca aidat ödemedim gidin mahkemeye verin ben kendimi savunurum dedim. Gelen bilirkişiler kör olmuyor dedim. Sonra toplantı yapılıp saçakları kapatmak için ve her yıl kiremit onarımı için karar alındı. Fakat izolasyonu kendin yaptır dendi. Ne diyim en azından zorda olsa saçakları kapatırdım Allaha havale olun dedim içimden. Olur dedim 2-3 ay sonra saçaklar yapıldı. Ve ben ilk gelen firmaya ulaşamadım. Başka bir çatı firmasına haber verdim ertesi gün gelecekti yağmur yağdı adam aradı yarın gelelim. Daha iyi olur su kaçağı falan varsa görürüz dedi ok dedim. Bir ertesi gün firma geldi. Beraber çıktık çatı su almış kendi gözümlede gördüm. Firma bana dedi iyiki yağmurdan sonra gelmişiz biz bu işi biliyoruz çünkü izocam çok hassastır bize boşuna para vermiş olurdunuz dedi.. Kiremitlerinizde çatlak çok, asansör havalandırma vb baca diplerinden su almış eğim sizin tarafta görüyorsunuz diğer daire tarafından alan suda sizin tarafa gelir. Şuan sonbahar beton tam soğumadı kışın beton soğuyunca bu su sizin evinize girer dedi. E zaten camyünü şilte izocam deniyor suyu gördüğü an işlevselliğini kayıp ediyor. Söyledim yönetime bakım yapılsın karar var.. Olur olur dediler hiç umursamadılar. O yılın kışında gerçekten tavanlar bazı yerlerden azda olsa ıslandı. İçimden dedim Allah a havale olun.
Ve 2007 yılı yazında hem ısı hem su yalıtımı yapan sprey poliüretan ürününü tanıyıp karar verdim 2000 tl tutuyordu 1850+50 tl çatı süprülmesiyle 1900 tlye anlaştım. 350 tl peşin verdim kalanı taksitle ödemek üzere 1500 tl senet imzaladım. Firmanın işe başladığı gün yeğenim vafat etti firma sonra gelelim dedi olur dedim ben evden ayrıldıktan sonra firma işe başlamış işi yapmış ama 3cm atması gerekirken 1cm yapmış. Para istediler senedi getirin kuruş alamazsınız dedim. İptal ettik dediler. 1cm de olsa su yalıtım sağladı bu ürün. Seneyede 2008 dede bakım yapılmadı çatıya. 2009 da ise çatının pimaşı kopmuş ve tüm çatının suyu benim terasıma dolması sonucu giderler yetersiz kalmış derzler çatlamış su aşağıya inmiş. ve heme alt komşumla anlaşıp hem ters zeminini hemde çatımı yaptırdım. Halbuki çatıda bir 2. giderde benim terasımdan gidiyor. Ayrıca terasta bacalar var. daha sonra başka bir yönetici arkadaşıma sordum binda katılmak zorundaydı gider varsa baca varsa orak alana girer. Şimdi size terslenenler olur e ozaman bizde sizin terasınızı kullanalım derler kulak asmayın binalarda inatlaşma çoktur dedi. ben sadece çatıya 2250 tl kendi dış ve iç duvar yalıtımıma 2000 tl yaklaşık ödedim terasın izolasyonu içinse 200 tl fayans ve işçilik içinse 600 tl ödedim. Sadece izolasyonu genel olarak sayarsam 4850 tl para ödedim.
Şimdi size sormak istediğimse. Bina karar almaya çalışıyor komple dış cephe izolasyonu için banada diyorlar sende katılacaksın bende diyorum Bakın katılma şartım yok ama şu şekilde katılırım çatının komşu tarafında kalan yerini yaptırırsanız eşit katılırm çünkü çatı bakımı vb yaptırmıyorsunuz. Aynen spray poliüratan uygulaması yapılsın çatı çöksede sorun kalmaz. Çatıdan kurtulur oraya daha sonra fayans döşetiriz daha az masaraf olur ve ömürlük kontrole gerek kalmaz. Aksi duruda kimse bağırıp çağırmasın ddim yöneticiye sms ile bildirdim. Sonra toplantı yapıldı ve toplantıda kendini bilemez biri gene bağırıp çağırdı bende terk ettim dedim gidin mahkemeye verin. Kapımı çalmayın sakın Vede dedim bundan sonra bu binaya faturasız çöp alınmayacak.
Beni mecbur edebilirlermi ödeme yapmaya?
Yaptığım masrafı karşılamaları gerekmezmi?
Gerekirse teras masrafını öne süremezmiyim bende?
Şimdide teşekkür ederim cevaplarınıza
Alıntı:
Av.Selin Çam rumuzlu üyeden alıntı
KMK Madde 42 - Kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve ar- sa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.
Cevap: Oybirliği, oyçokluğu, KMK
Yaklaşık dört yıllık bir konuyu yeniden açmak yerine keşke yeni bir başlık açsaydınız. Neyse, ben de buradan devamla yardımcı olmaya çalışayım.
Yapıların, yönetim planı ve projelerinde belirtildiği şekilde bağımsız bölüm ve ortak kullanım alanları vardır. Bağımsız bölüm giderini kat maliki, ortak kullanım alanı giderlerini ise aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça tüm kat malikleri öderler. Çatılar her durumda ortak kullanım alanı olup, teraslar farklılık gösterebilir.
Ortak kullanım alanı olup, giderlerinin tüm kat malikleri tarafından karşılanmaması durumunda sulh hukuk mahkemesine tespit davası açarak, hasara ait bilirkişi raporu doğrultusunda onarımı yaptırmak ve bu giderleri, ödeme yapmayan kat maliklerine rücu etme hakkınız saklıdır.
Kat malikleri genel kurul toplantısında alınan kararlara uymamak ve aidat vb. ödemeleri yapmamak sizi sıkıntıya sokar. Kısasa kısas yaparak ödeşmeye kalkmak doğru olmaz.
Cevap: Oybirliği, oyçokluğu, KMK
Sayın gezgin_06 teşekkür ederim cevabınız için. düşünemedim yeni konu açmayı. Birde bu furmda ilk kez yazdım.
Kat malikleri genel kurul toplantısında alınan kararlara uymamak ve aidat vb. ödemeleri yapmamak sizi sıkıntıya sokar. Kısasa kısas yaparak ödeşmeye kalkmak doğru olmaz. Şimdi sayın arkadaşım. Bina karar çıkartsa ve banada izolasyona katılacaksın dese benim teras dış duvarına çatıya yaptığım masrafı karşılamayacakmı? (birkere toplantı bile yasal değil karar defterini dahi noterden onaylatmıyorlar.) eğer öyleyse bu düpedüz haksızlık ve hukuksuzluk olmazmı. Ben şahsen bu durmda ne yapmalıyım. Şayet teraslar ayrı düşünülebilrden kastınız buysa bende ozaman ayrıyım siz bana karışmıyorsanız bende size faydası olacak işe karışmak istemem deme hakkım doğmazmı?
Aslında kararlara onlar uymuyor her yıl yapılacak olan çatı tamiri yapılmıyor. Üstüne üstlük çatı dairelere hakarete varan sözler söylüyorlar yok binanın baş belaları gibi. hem kel hem fodulsunuz diyorlar.
Ben nasıl ispat edim ses kaydıda delil değil. Allah deseler sadece Allahın varlığına birliğine inanırım kesinlikle Allah için konuştuklarına inanmam.. Onlar ama demedik diye çıkıp hakim karşısnda Allah a yemin ederler. Hiç bir sözlerine inanmayıp ses kaydı alıyorum sadece utanmıyormusunuz diye yüzlerine çarpmak için suç olsada başka yapabileceğim bir şey yok. Çünkü herşeyde yalan söylüyorlar sonra demedik diyince hadi dinleyelimmi ses kaydını diyorum. Ben Çatı daireler hakkında sarfedilen bu sözleri hakaret olarak kabul ediyorum ne yapmam lazım hiç şahidim yok?
Aidat ödememe konusuda yapabileceğim en iyi protesto. İki kez yaptım ve başarılı oldum dedim benim binaya dava açmam beni aşar siz bana dava açın.. Bu şekilde işimi gördürttüm çünkü haksız çıkacakalarını biliyorlar. Normal zamanda en önce ben aidat öderim hemde 4-5 aylık fazlasıyla. Şimdi bana kızdırlar 4-5 ay önceden hidrofor tamir ücreti ödediğim halde hidroforu yaptırmıyorlar. Yan komşum elektrikli cihaz kullandığı için sıcak kullanım ve banyo suyuna çok basınç gerekmiyor bense kombi kullanıyorum. suyun debisi düşük olunca çalışmıyor.
Faturasız işe imza atmayıp şerh koyma hakkımdamı yoktur. Karar defterine iş faturalı ve yazılı garanti alınarak asıl meslek erbabı firmaya yaptırılacak diyerek?
Zamanında karar defterinden şerhimi karaladılar. Ve sonra o sayfayı yırttılar. Dedim birdaha yapın ihbar edicem.
Şimdiden cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim selamlar saygılar.
Alıntı:
Gezgin_06 rumuzlu üyeden alıntı
Yaklaşık dört yıllık bir konuyu yeniden açmak yerine keşke yeni bir başlık açsaydınız. Neyse, ben de buradan devamla yardımcı olmaya çalışayım.
Yapıların, yönetim planı ve projelerinde belirtildiği şekilde bağımsız bölüm ve ortak kullanım alanları vardır. Bağımsız bölüm giderini kat maliki, ortak kullanım alanı giderlerini ise aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça tüm kat malikleri öderler. Çatılar her durumda ortak kullanım alanı olup, teraslar farklılık gösterebilir.
Ortak kullanım alanı olup, giderlerinin tüm kat malikleri tarafından karşılanmaması durumunda sulh hukuk mahkemesine tespit davası açarak, hasara ait bilirkişi raporu doğrultusunda onarımı yaptırmak ve bu giderleri, ödeme yapmayan kat maliklerine rücu etme hakkınız saklıdır.
Kat malikleri genel kurul toplantısında alınan kararlara uymamak ve aidat vb. ödemeleri yapmamak sizi sıkıntıya sokar. Kısasa kısas yaparak ödeşmeye kalkmak doğru olmaz.