Re: Görme Derecesi ve Askerlik
Alıntı:
ahmetos rumuzlu üyeden alıntı
sanırım iki göz toplamı 0.9 ve altı yazıyodu kanunda. ama bu çok göreceli bir şey. yani doktorların insiyatifine bağlı. o yüzden muayeneye gitmeden önce bir devlat hastanesinden rapor ve buna benzer bir belge al.
Merhabalar,Arkadaşlar benimde sizlere sorm var cevaplarasnız çok sevinirim
Benim sizlere birkaç sorum olacaktı. Benim sağ gözümde göz tembelliği var ve 10 / 1 görüyor.Sol gözüm ise 10 / 9 görüyor.Geçenlerde devlet hastanesine sağlık kurulana girdim ve % 30 özürlü olduğumun raporunu aldım. Acaba bu durumla askere alınırmıyım.Şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar tek gözünüzün görme kesknliği ne olursa olsun diğerininki 0,2 veya 0,2 nin altında ise askerliğe elverişsizsiniz demektir
Sol gözüm yüzde 10dan da az görmesine ragmen şuan vatani görevimi yapıyorum..
Evet kurallar gözlükle düzeldiltigi halde her hangi bir gözde yüzde 20den az görüş varsa askerlik yapamaz dese de bu konuda zaman zaman haksızlıklar yapılıyor..
Bir arkadaş her iki gözünün de 0.4 gördügünü yazmış kurala göre tam sınırda her iki gözün toplamı yüzde 80nin altında olursa askerlikten muaf edilir...
Gözlük numaraları icin kural iki gözün mercek toplamı 15 ve daha fazlası olmasıdır..
İki göz arasında 4.5 dan fazla fark varsa yine askerlige elverişli degildir
Örnek sag göz 7 sol göz 2 numara gibi...
Yukarıdaki cevaplara göre kendi durumunuzu kontrol edebilirsiniz ama muaf olma konusunda cok ümitvar olmayın ben 5 aylık askerim...
Cevap: Re: Görme Derecesi ve Askerlik
Alıntı:
kdali rumuzlu üyeden alıntı
Evet kurallar gözlükle düzeldiltigi halde her hangi bir gözde yüzde 20den az görüş varsa askerlik yapamaz dese de bu konuda zaman zaman haksızlıklar yapılıyor..
Bir arkadaş her iki gözünün de 0.4 gördügünü yazmış kurala göre tam sınırda her iki gözün toplamı yüzde 80nin altında olursa askerlikten muaf edilir...
Gözlük numaraları icin kural iki gözün mercek toplamı 15 ve daha fazlası olmasıdır..
Yukarıdaki cevaplara göre kendi durumunuzu kontrol edebilirsiniz ama muaf olma konusunda cok ümitvar olmayın ben 5 aylık askerim...
Aynı sorun bende de var.sağ gözümde göz tembelliği var. henüz doktora gitmedim ama kendimce bi test yaptım.
bilgisayarda bir worl belgesi acıp 48 puntoluk büyük harfler yazarak uzaklaştım ,sağlam gözümle okumaya calıştım. ancak 5 metre mesafeden okudum.fakat göz tembelliği olan gözümle sadece 50 cmlik bir mesafeden okuyabildim o da zar zor!sonuç olarak sunu anladım sol gözüm( saglam olan ) görürüşü ne kadar iyi olsa bile diger gözüm ancak % 10 luk bir görüş saglayabiliyor bana!
Bu da demek oluyorki,askerli muafiyeti şartlarında denildigi gibi % 80 nin üzerinde bir görüş kaybı var göz tembelliği olan gözümde.her ne kadar kendimce muafım diye düşünsemde askeri hastahene ne gibi bir karar verir onun sıkıntısındayım şimdi!
sizlerin yardımını istediğim olay şu arkadaşlar.tecrübeniz ve bu süreçte neler yapılması gerektğini benimle paylaşırsanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler
Alıntı:
kdali rumuzlu üyeden alıntı
Bana yardımcı olacak kimse yok mu?
Doğuştan ambliyopi (göz tembelliği)var ve üç gün önceki doktor muayenesinde sağ gözde görme oranım 10 /1 olarak tespit edildi,
sol gözde herhangi bir kusur yok.
Şehrimdeki başka bir hastahanedeki doktorun ,asker hekim oldugunu ögrendigimde ona da kontrol ettirip askeri hastahane öncesi kesin bir bilgiyle gitmek istedim.
Bu doktorunda teşhisi ambliyopi oldu ,fakat muaf olabilmem için diger gözde de görme kaybı olması ya da bozukluk olması gerektiğini söyledi.
Şuan 29 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Heykel bölümü 5. sınıf ögrencisiyim.Askerlikte öğrencilik yaş sınırı 29 oldugu için bu yıl sonunda tecilim bitiyor.
Ya okulumdan vazgeçip askere gidecegim ya da kaçak bi şekilde okulumu bitirmeye çalışacagım.Bunu da hem okuyan, hem de çalışan biri olarak yapacagımdan 2 yıl gibi bir sürede sonuçlandıracagım.Şuanki bulunduğum şartlar altında benim için en iyi sey muaf olabilmek.Fakat bugün ki muayenemde doktorun askerlik görevini asker hekim olarak yaptıgının kanısına vardım.(Çünkü 29 yaşından sonra askerliğimin tecil edilebilecegini söyleyince askerlik mevzuuatı hakkında sanırım kesin bir bilgisi yok.)
Mevzuatta şöyle ibareler var
B) 1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamı 10/10 ile 4/10 arasında olması (10/10 ve 4/10 hariç).
2. Camlarla düzeltildikten sonra bir gözün görme derecesinin 4/10 ile tam arasında olduğu hâlde, diğer gözün görmesinin 2/10’un altında olması (0.1 ve altı)
Özel doktorun muayenesinde ki raporuma göre (göz bozukluğumun rapordaki gibi olduguna kesinlikle eminim) ve bu şartnamelere göre muaf olduğumu düşünüyorum.
soru 1: Raporum ve teşhislere göre muafmıyım?
soru 2: Diğer gözdede görme kaybı olması gerekiyor mu?
soru 3: Okulum hala devam ederken askeri hastahaneye sevkimi isteyebilirmiyim?
soru 4: Ben solagım,sol gözüm saglam olan.Sağ gözümde ambliyopi var yani üstteki yazılanlara göre silah eğitimine elverişlimiyim?
not:Kendi tespitlerime göre görüş aalanım budur.
http://img255.imageshack.us/img255/3782/adszhm.jpg
Yardımlarınız ve ilgilerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler
Bak Dosum Benim Sağ Göümde Göz Tembelliği Problemi Var.askere Alınma Sürecim Uzun Ve Yorucu Oldu Ve şimdi 9 Aylık Askerim Yani Sana Diyebilecğim Göz Tembelliği Muaf Nedeni Olarak Görmüyor.şayet Tek Gözün 0,1 Değilse
Alıntı:
sabri6521 rumuzlu üyeden alıntı
Bak Dosum Benim Sağ Göümde Göz Tembelliği Problemi Var.askere Alınma Sürecim Uzun Ve Yorucu Oldu Ve şimdi 9 Aylık Askerim Yani Sana Diyebilecğim Göz Tembelliği Muaf Nedeni Olarak Görmüyor.şayet Tek Gözün 0,1 Değilse
üç tane özel doktorun dediğine göre 0.1 hatta daha az bile dediler.fakat diğer gözdeki görüş iyi olduğundan belki alamam muafıyeti.teşekkürler dostum sana hayırlı tezkereler!
cevap verecek yokmu işi biten daha girmiyormu bu siteye?
gothicmessenger, durumunuza uygun yönetmelik maddelerini zaten bulmuşsunuz. Önemli olan, askeri heyetin bunu teyit etmesi. Ayrıca 29 yaşından sonra askerliğiniz yalnızca yüksek lisans sebebiyle tecil edilebilir.