Re: Kavramların evrilmesi ve nihayetinde devrilmesi
3/6=6/12 Tersi, döndürülmüş, evrilmişi, evriği 12/6=6/3
Yani 1/2'nin Evriği 2/1
Evet bunlar birbirinin evriği yani döndürülmüş, kalıbı bozulmuş halidir.
Bizim yaptığımız tanımlara da bakın, gerçek anlamları tepe taklak yapılmış, döndürülmüş ve evrik hale getirilmiş yani evirilmiştir.
Ben zaten Kemalizm'in evrik tanımını yaptım, hem de sağcı-solcu,muhafazakar ,ideoloji ayrımı yapmaksızın. Bundan başka neyin tanımını yapmamı istediğinizi anlayamadım.
Sn. hukuk ve adalet,
Forum başlığını özellikle öyle koydum. Evrilmek gerçekte olumlu bir şeydir, zira doğal yollarla gelişmeyi ve değişmeyi anlatır. Evrilmek sözlük anlamı ile "bir biçimden başka bir biçime doğal olarak dönmek" olarak tanımlanır. Dünyada değişmeyen tek şey değişimdir ve böyle de olmalıdır, gelişme, ilerleme bu yollarla sağlanır. Ancak kavramların evrilmesi sözkonusu değildir, kavramların tanımı zamana göre değişmez.
Forum başlığındaki evrilmek sözcüğü özellikle ironik şekilde kullanılmıştır, zira doğal yolla olması beklenen değişim ve gelişim, ilk iletimde de belirttiğim gibi suni pompalamalarla, kasıtlı tahrifatlarla, toplum mühendisliği uygulamaları ile gerçekleştirilmeye çalışılırsa,bu işin nihai amacı evirmek değil devirmektir.
Selamlar,
Sayın Kuzulu,
Kemalizm'in, Evrik Anlamı : "Dinsiz, imansız, inanmayan, inanmadığı gibi inananlara karşı alerjisi olan, inananları aşağılayan, kendini beğenmiş, bilgiç, maddi kaygısı olmayan, halktan ve memleket meselelerinden kopuk, aydın geçinen, şekilci, marjinal insanların, "solcuların" benimsediği ve sahiplendiği ideolojidir" ifadesini kullandıktan sonra nasıl sağcı,solcu,muhafazakar ayırımı yapmamış oluyorsunuz anlayamadım.
Sayın Gür'ün başlığındaki evrilme, doğal değişim sürecine yapılan Kemalizm yorumları örtüşmüyor, evrim ve evrik kavramları gibi farklı algılamadan herşey devrilip gidiyor sanırım.
Sayın hukuk ve adalet, kullanmış olduğum evrik kavramı Sayın Gür'ün başlığından esinlenilerek ironi olsun diye seçilmiştir.
Devirilmiş lider = devrik lider
Evirilmiş kavram = evrik kavram... gibi.
Ayrıca "evirmek: döndürmek, çevirmek, yapısını değiştirmek, taklip etmek" anlamında da kullanılır.
Ben de biliyorum evrimin, evriğin anlamını, birbirimizin bilgilerini sınamamıza gerek olduğunu da düşünmüyorum. Yukarıdaki iletimde de 1/2'yi ters çevirip, döndürüp 2/1 yaptım, tıpkı Kemalizm'i tepe taklak ettikleri gibi dedim ama siz yine buradaki ironiyi de görmemişsiniz. Harun Bey açıklama yapmış, evrim her ne kadar doğal değişim sürecini ifade etse de ironik şekilde kullandım demiş yine tatmim olmamışsınız.
Yine de tanımım size göre olmamışsa, lütfen siz yapın benden istediğiniz o tanımı, olmaz mı? Hem konuya da katkıda bulunmuş olursunuz. Sizinle bu hususta tartışmaya girmek istemiyorum, zira giderek konudan uzaklaşıyoruz.
Sayın Kuzulu,
Okuduğumu anladığımı sanıyor, yazdıklarınızdaki çelişkiyi görmenizi istiyorum.
“Ben zaten Kemalizm'in evrik tanımını yaptım, hem de sağcı-solcu,muhafazakar ,ideoloji ayrımı yapmaksızın. Bundan başka neyin tanımını yapmamı istediğinizi anlayamadım.”
Kemalizm;
“Evrik Anlamı : Dinsiz, imansız, inanmayan, inanmadığı gibi inananlara karşı alerjisi olan, inananları aşağılayan, kendini beğenmiş, bilgiç, maddi kaygısı olmayan, halktan ve memleket meselelerinden kopuk, aydın geçinen, şekilci, marjinal insanların, "solcuların" benimsediği ve sahiplendiği ideolojidir"
Gerçek Anlamı : Atatürk'ün milliyetçilik, laiklik, devletçilik, cumhuriyetçilik, halkçılık, devrimcilik ilkelerini benimseyen; pragmatik akılcılık (Yararcı akıl, aklın yararlı eylemlere kullanılması diyebiliz.) esasına dayanan; ulusal ve tam bağımsızlık gibi ortak öğeleri barındıran bir toplum yapısı ve devlet anlayışını ifade eden ideolojidir.
Yazdığınız gerçek anlama katılıyor, Kemalizmin ironik yaklaşımla anlatılamayacak değerlerini toplumsal olarak algılayabilmede daha yapıcı tutum içerisinde olunmasını arzuluyorum.
Yazdığınız Kemalizm evrik anlamının Kemalizm ile ilgisi olmadığını, ironik yaklaşımla ele alınmamasını, ifadelerinizin hepimizin sıkıntı duyduğu ancak bugünkü siyasi yapımızın çıkar amaçlarına araç olarak kullanılan argümanlar olduğunu düşünüyorum.
Bunlar da benim düşüncelerim. Sanırım kendimizi ifade özgürlüğünü kullanma platformu olarak bu forumlar bilgi ve ilgi için açılıyor.
Saygılarımla,
Sayın hukuk ve adalet,
Evrik kavramı ile ilgili olarak yaptığınız tüm açıklamalar, aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim. Ancak hala, sizin "evrik" kavramınızla, benim ironi ile kullanmış olduğum "evrik" kavramımın aynı olmadığını anlatamadığımı düşünüyorum.
İlk iletinizde vermiş olduğunuz tanım ve tanımın altındaki örneğe dayanarak (1/2 nin evriği 2/1) , ve ironi yaparak dedim ki "Ben de Kemalizm'in evrik tanımını yaptım zaten, yani tepe taklak edillmiş Kemalizm'i açıkladım. 1/2 yi tepe taklak edin 2/1 olur, çıkış noktam tamamen buydu. Burada kullandığım evrik kavramı "tepe taklak" deyimimden de anlaşılacağı üzere, ters yüz edilmiş, döndürülmüş, çevrilmiş anlamını kast ettim. Tekrar ediyorum, evrik derken, evirilmiş (yani değiştirilmiş, döndürülmüş) kelimesinden yola çıktım. "Ben zaten Kemalizm'in evrik tanımını yaptım" derken de kast ettiğim buydu, orda da yine ironi yaptım ama sanırım sizi buna inandıramıyorum. Bakınız, eğer, 2/1, 1/2'nin evriğidir, tepe taklak edilmiş halidir, yaptığımız tanımlar gerçek anlamlarının tepe taklak edilmiş halidir dememiş olsaydım, o zaman tespitinizde haklı olurdunuz, o zaman evet kendimle çelişmişim der özür dilerdim. Ben yazdıklarım arasında çelişki göremiyorum, defalarca açıklama yapmama rağmen niyetimi size anlatamadım sanırım, ona yanıyorum.
Alıntı:
Kemalizmin ironik yaklaşımla anlatılamayacak değerlerini toplumsal olarak algılayabilmede daha yapıcı tutum içerisinde olunmasını arzuluyorum.
Ayrıca, Kemalizm'i ironik olarak anlatmadım, bunu yapmayacak ve de yaptırmayacak kadar hassas bir bireyim, bu noktada Kemalizm'i değil "evrik" kavramını ironik olarak kullandığımı tekrar ifade etmek isterim. Sayın Gür'ün hatırlattığı sorumluluk bilinciyle günümüzde Kemalizm kavramının değiştirilerek, çevirilek yani evirilerek bu hale getirildiği yönünde bir tespitte bulundum ve bu tespite dayanarak da Kemalizm'in gerçeğinden uzak, birileri tarafından pompalanan anlamını açıkladım. Kemalizm'i ironiyle tanımladığım sonucuna nereden vardığınızı anlayamadım.
Sayın Kuzulu,
Ben Kemalizmi, evirmek,çevirmek, dönüşütürmek hakkını, yetkisini ve yetisini kendimde görmüyorum. TC.nin kurucusu ulu önder'imizin düşünce ve bakış açısına ulaşabilen gösterdiği hedeflerle uyumlu, dünyada ne bir lider,ne de siyasi parti göremiyorum.
Bir muhafazakarın Kemalizmle ilgili kamuoyu açıklamaları sanırım sağcı ve muhafazakarların düşünceleri hakkında sizin tanımınızla nasıl evrildiğini göstermek adına ilginizi çeker.
Ata’ya saygı duruşunda sap gibi ayakta durmaya gerek yok.
Türkiye kendine din olarak Kemalizmi almış ve başka hiçbir dine hayat hakkı tanımayarak kitlelere zorla dikte ettirmiştir. Türkiyenin yarınında artık Kemalizm ve Kemalizm benzeri rejimlere, sistemlere yer yoktur. Kemalizmin yeniden kendisini üretmesi sözkonusu değildir.Bizim için en üst belirleyici islam’ın etkileridir. Her şey ona göre belirlenir.
Camiler kışla, minareler süngü, kubbeler miğfer, müminler askerimizdir.
Demokrasi bizim için bir amaç değil, araçtır.Amacımıza ulaşana kadar bağlıyız,
Demokrasi bizim için bir tramvaydır. İstediğimiz durağa gelince ineriz.
Dinci bir mitingde halka sesleniyor;Yolumuzun ortasına bir inek oturmuş, yolumuzu kapatıyor,menzile ulaşmamızı engelliyor, ineği yolumuzdan önce lafla usul,usul, sonra eyvallah sizlerin yardımıyla ,artık nasıl olursa, nasıl denk gelirse kaldıracağız.(inek: Laik cumhuriyet ve Atatürk devrimleri, Erbakan’ın kanlı mı, kansız mı söyleminin bir başka ifadesi)
Ya Müslüman olacaksın, ya laik. İkisi bir arada olunca ters mıknatıslanma yapar.Mümkün değil ikisi bir arada olmaz.
Sen”Ne mutlu Türküm “diyecek olursan onun da ne mutlu kürdüm deme hakkı vardır.
Referansımız İslamdır.Tek hedefimizİslam devletidir.
1.5 milyarlık İslam alemi, Müslüman milletimizin ayağa kalkmasını sabırsızlıkla bekliyor. Kalkacağız.Bu ayaklanma başlayacak,ışıklar göründü,Allahın izniyle kıyam başlayacak.
“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” lafı koskoca bir yalan, egemenlik kayıtsız şartsız Allah’ındır.
Yahu bu milletin bütünlüğü “Ne mutlu Türküm diyene” ifadesiyle gerçekleşir mi? Osmanlı 30’u aşkın etnik grubu ümmet düşüncesiyle bir arada tuttu.Biz de öyle yapacağız.
Alıntı:
Ben Kemalizmi, evirmek,çevirmek, dönüşütürmek hakkını, yetkisini ve yetisini kendimde görmüyorum. TC.nin kurucusu ulu önder'imizin düşünce ve bakış açısına ulaşabilen gösterdiği hedeflerle uyumlu, dünyada ne bir lider,ne de siyasi parti göremiyorum.
Bu söylemlerinize tamamıyla katılıyorum Sayın hukuk ve adalet, ben de aynı yetki ve yetiyi kendimde görmüyorum. Evrik tanımını yaparken "birileri tarafından evirilmiş, çarpıtılmış halini" derlediğimi herhalde fark etmişsinizdir. Yani sizin de vermiş olduğunuz örneklerden yola çıkarsak, bazı kesimler maalesef ki bu yetki ve yetiyi kendilerinde görüyorlar ve halkımıza Kemalizm'i gerçek tanımından tamamen farklı bir şekilde anlatıyorlar. Ben de, gerçek anlamını ve bazı kesimler tarafından değiştirilmiş halini ortaya koyarak hem ulu önderimize hem de Kemalizm'e sahip çıkmaya, çarpıtılmasına naçizane engel olmaya çalışıyorum. Örneklerle katkıda bulunduğunuz için size de teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.
Yalnız bu örnekleri tüm sağcı ve muhafazakarlar için genellemenin de yanlış olacağını belirtmek isterim. Daha önce de dile getirdiğim üzere, bu evirme eylemini bizzat solcu, Kemalist olduğunu iddia edenler de yapmaktadır.
Halkçılık kavramının "gerçek anlamına" ve "evrik anlamına" Sayın D.K.Yüksel değinmişti, ama ben özellikle bazı yazar ve politikacılardan alıntı yaparak "evrik bir haklçılık" sunmaya ve buna ilişkin bir analiz yapmaya çalışacağım.
Bakalım sayın Gür ve sayın Yüksel beğenecekler mi?
Ben halkçılığı, Atatürkçülükten çok; bir partinin altı okundan biri olarak görüyorum. Her ne kadar 6 ilkesinden biri "halkçılık" olsa da ülkenin "TEK PARTİSİ" olduğu dönemde, şalvarlı halk Ankara caddelerine sokulmazdı. Özellikle tek parti'nin meşhur Ankara Valisi Nevzat Tandoğan dönemini bu halkçılarımız iyi incelerlerse, iddia ettiğim hususu göreceklerdir.
Daha sonra, DP'li ve 60'lı yıllarda, aynı zihniyet bu defa halk için "hasolar, memolar" demiştir.
Aynı zihniyetin günümüzdeki iz düşümünü oluşturan bazı yazar ve politikacılar ise halk için şunları söylüyor;
"Karnını kaşıyan adam" (Bekir Coşkun),
"Bidon kafalılar" (Yılmaz Özdil),
"Bunlar seçmen değil, müşteri" (Özdemir İnce),
"Kıllı adamlar, vs." (Mine Kırıkkanat),
"Mantıksız" (Onur Öymen),
Tek parti döneminde "nasıl ederiz de seçimi kazanırız" derdi olmayan, "halkçı" partimiz, çok partili dönemde rakipleri çıkınca nedense bir türlü halkla bütünleşme becerisini gösteremedi. Halkın bunlara yüz vermemesinin nedeni "halkçılığın" yukarıda örneklerini verdiğim "halkçı" yazar ve poltikacıların şahane "evrik" anlamlarından kaynaklanıyor olmasın?
Alıntı:
Av.Dilek Kuzulu Yüksel rumuzlu üyeden alıntı
Not: Bu evirme, devirme oyununu sözde Atatürkçülerin de sahneye koyduğunu çok iyi biliyorum. Yazdıklarımı sadece kendilerine yönelttiğimi düşünüp alınabilecek AKP'li üyelerimizle polemik ortamı oluşmaması için peşin peşin bunu da belirtmek istedim.
Alıntı:
Av.Dilek Kuzulu Yüksel rumuzlu üyeden alıntı
Yalnız bu örnekleri tüm sağcı ve muhafazakarlar için genellemenin de yanlış olacağını belirtmek isterim.Daha önce de dile getirdiğim üzere, bu evirme eylemini bizzat solcu, Kemalist olduğunu iddia edenler de yapmaktadır.
Sayın Bilgili, bu cümlelerimi cevap olarak kabul eder misiniz? :)