Anladım keske kurtarabilseydim umarim zamaninda öder kiralarini eksiksiz olarak , teşekkürler.
Printable View
Sonuç: Borcun ödenmeme riskinin olabileceğini düşünerek,herhangi bir para bocu altına imza atarken düşünmek gerekiyor.
işe girişde benden 5000ytl lik senet alındı işden ayrılıyorum seneti bir yıl sonra geri vereceklerini söylüyorlar bunu en kısa zamanda geri alabilme şansım varmı senet üzerinde tarih atılmadı onlar belirleyecekmiş iş yerine borcumda yok çıkarken faturaları teslim ediyorum tahsil etmediğim faturaları...msn arresim feyyaz6700@hotmail.com cevap yazarsanız sevinirim
gks nedir ?
GKS Banka avukatlarının kullandığı bir kısaltmadır.
G=Genel
K=Kredi
S=Sözleşmesi
Saygılar.
Peki Selin hanım, 3. bir kefil devreye girip miktarı yükseltirse ne olur?
Şöyle bir durum var:
Biz 2 kişi bir esnafa ticari kredide kefil olduk. Biz imzamızı 40 milyar için attık. Fakat bankanın müşteri temsilcisi 3. bir kefil kabul ederek miktarı 80 milyara çıkarttı. Bundan bizim haberimiz olmadı. Bir zaman sonra esnaf işlerini yürütümedi, battı ve kaçtı. Dolayısıyla borçlar biz kefillerin üzerine kaldı. Taksitler ödenmeyince banka bizi aradı, gittik şubeye, biz 3. kefilin varlığını ve kredinin 80 milyara çıkmış olduğunu büyük bir şaşkınlıkla ve tabi kızgınlıkla öğrendik. Sözlü itirazlarımız banka müdürüne etki yapmadı, borç ödenecek aksi halde yasal işlemleri başlatırım dedi. Allahtan esnafta 80 milyarlık kredinin 30 küsür milyarını kullanmış, taksitlerini ödeyemeyince geri kalanını kullanmaya fırsat kalmadan kredisi dondurulmuş.
Sormak istediğim şudur;
1-Bankanın müşteri temsilcisi bizim rızamız olmadan 3. bir kefili kabul etmeye ve kredinin miktarını yükseltmeye hakkı var mıdır? (Ben şahsen hiç hakkının olmadığını düşündüm. Zaten bu olayın suyüzüne çıkmasından 1-2 hafta sonra kendisini başka bir bankada çalışır gördüm. Herhalde büyük bir usulsüzlük yaptığını anladı ve başka bir bankaya transfer oldu. Bilemiyorum belkide başka bir neden vardır. Sadece benim zannım.)
2-Diğer 2 kefil olayın başında çark ettiler. Maaşıma haciz gelmemesi için ödemeyi 1,5-2 yıl boyunca hep ben yaptım(Diğer 2 kefilin umurlarında değildi kendilerine gelecek haciz olayı). Ödediğim makbuzlarda açıklama kısmında hep benim adım ve soyadım vardır. Borç yeni kapandı. Diğer 2 kefil ödemeye ortak olmadılar. Ben şimdi diğer 2 kefili mahkemeye verip bu konuda onlardan bir hak talep edebilir miyim?
Saygılarımla,
Sayın Ereğlili;
Birden çok kişi,aynı borca birlikte kefil oldukları taktirde,her biri kendi payı için adi kefil gibi,diğerlerinin payı için de kefile kefil gibi sorumlu olur.Borçluya birlikte veya kendi aralarında müteselsil kefil olarak yükümlülük altına giren kefillerden her biri,borcun tamamından sorumlu olur.Borcu ödeyen kefil,kendi paylarını daha önce ödememiş olmaları ölçüsünde ,diğer kefillere karşı rücu hakkına sahiptir.
Kredi miktarının arttırılan kısmı ise sizi ilgilendirmiyor.
Çok teşekkür ederim verdiğiniz cevaplar için. Aydınlatıcı oldu benim için.
Evet, kredi miktarının arttırılan kısmının biz 2 kefili ilgilendirmemesi gerekirdi. Ama banka müdürü borca üçünüz ortaksınız diyip kestirp atmıştı. Herneyse, gerçi pratikte farketmedi bu durum. Çünkü borç 40 milyarı aşmamış, 30 küsür milyarda kalmıştı.
Diğer 2 kefile karşı rücu hakkımın olmasını duymamda güzel oldu. Gerekeni yapacağım bu konuda.
Tekrar teşekkürler!