Re: Bir alan adı problemim var...
Alıntı:
Beyazcennet rumuzlu üyeden alıntı
Buna benzer bir problemde bende var arkadaşlar,bir portalın alt domain olarak kullandığı bir ismin , .com uzantılı bir domaini bende ve bu site aynı sektörde aktif ama ticari ve kar amacı gütmeyen sadece hizmet amaçlı ,üyenin kendi hosting masrafını ödeyenleri üye alarak çalışıyor.Ben bu domaini onların ana sitesinin açılmasından sonra aldım ama ben almadan önce de domain boştu , daha önce hiç kaydedilmemişti.Ben aldıktan sonra kıymete bindi nedense.Ama domaine verilen ad tamamen ve anlamlı bir açıklaması olan bir isim.alınan Domaine Noktalama işareti konulamadığından dolayı diğer firmanın sub domain isminin .com uzatısı ile çakışıyor. Çakışıyor derken örneğin o firmanın ana site adı xxxx.com iken onlar alt domain olarak deneme.xxx.com ismini kullanıyolar. Benim aldığım domanin adı da xxxdeneme.com dur ve Bilgisayar Programcısı olarak yapmış olduğum Projenin adına verdiğim isimdir ki genelde proje adıyla site isimleri aynı olur.
Bu portalın içerik tasarım kodlama veya logo olarakta herhangi bir virgülünü dahi sitemde kullanmıyorum ve onların ismini çağrıştıracak hiç birşeyde sitemde mevcut değil.Hatta "herhangi bir ticari firma ile de bağlatımız yoktur.Bireysel Çalışmaktadır " şeklinde sitemde de not yazdım sorun olmasın diyede.çünkü bireysel yazılımcıyım ve yaptığım proje sanat eseri olarak nitelenmektedir.
Şimdi bu firma beni aradı ve sitemin haksız rekabet gibi bişiyden bahsetti.Ama ben sitemde onların herhangi birşeyi ile ilgili en ufak bir ibare bile yoktur ve ücretsiz hizmet vermektedir.Buna benzer bir domainimde önceden vardı ve başka bir firma dava açmakdan bahsetmeden direk "kaça satıyosunuz" diye beni aradılar ve küçük bir fiyatta anlaştık satış gerçekleşti.
Ama şimdiki firma direk mahkeme gibi olayla korkutmaya çalışıyor.Bende istediğiniz yere dava açabilirsiniz diye geri döndüm onlara.Bana bundan dolayı bir dava açma hakları var mı ve davayı bi şekilde kazanırlarsa tazminat talepleri kabul edilebilir mi ?Benim kendimce bir savumam var ve kendimi savunacağım hakkım olarak. Ben bu siteden bir kazanç elde etmediğim için bir haksız rekabet gibi bişi olabilir mi , sonuçta ben bireysel bir yazılımcıyım ve kendi fikri ürünümün adı olduğu için alındı bu domain. Buna benzer domainler için örnek bir dava açılıpta kazananlar veya kaybedenleri biliyomusunuz ?
Bu firmanın domaini elimden almaları gibi bir durum olabilir mi ve bana karşı bir tazminat davası açabiirler mi ? Eğer açıpta davayı kaybederseler benim onlara karşı bu dava için , karşı dava açma hakkım doğar mı ? Bu konuda da yorum ve bilgi verebilirseniz çok sevinirim.Hepinize iyi çalışmalar...
İltibas yoluyla haksız rekabet yapmadığınız sürece istediğin domaini daha önceden tescil edilmemiş olması kaydıylsa satın alabilirsiniz.Yine haksız rekabet olmadığı müddetçe almış olduğunuz alan adından ticari kazanç da elde edebilirsiniz.Şöyleki alan adlarınız benzer olmuş olsun ve siz bu alan adını 6 ay sonra almış olun, bu alan adından önceki firmanın ürünleriyle aynı ürünleri satarsanız ve müşteriler bundan dolayı zarara uğrarlarsa bu durumda ancak önceki şirket ticaret mahkemesinde bir hak talebinde bulunabilir, zira eğer siz önceki şirketle aynı ürünleri satmıyorsanız ve önceki şirketin müşterileri bundan dolayı zarara da uğramıyorsa bu durumda önceki şirket hiçbir hak talebinde bulunamayacaktır.Eğer şirket sizden sonra kurulmuş ve benzer bir ismi tescil ettirmişse zaten hiçbir hak talebinde bulunamaz.
saygılar
Re: Bir alan adı problemim var...
merhaba,
arkadaşm yazılımcıysan sorun yok ;) anladın...
sanırım onlar hiç birşey yapamaz
1. domain uzantısı .com.tr değil...
madem sub domain kullanacaklardı onceden neden almamışlar senin kullandığını.
arkadaşların yazdığı gibi; ilk gelen ilk sahib olur.
yazılımcıymıssın zaten sitendeki açıkları kontrol et XSS, SQL vs. hackerlara karşı olarak
birde domain aldığın firmadan prfil bilgilerini değiştir.