merhaba lomby.Size bir sorum olacak .Kibrisa giderken yurt disina gidiliyormus gibi polislerce yapilan pasaport kontrolunden geciliyormu?.Bende yillardir yurt disindayim bu nedenle soruyorum.
Printable View
merhaba lomby.Size bir sorum olacak .Kibrisa giderken yurt disina gidiliyormus gibi polislerce yapilan pasaport kontrolunden geciliyormu?.Bende yillardir yurt disindayim bu nedenle soruyorum.
Sayın lomby eğer askeri ceza evinde tahliye istemeseydiniz şuan cezanız bitmişmi olacaktı?devlet memuru olabilme konusunda bilginiz var mı?pişmanlık duyuyormusuz firar ettim diye?
İnsan yaptıklarından dolayı pişmanlık duyuyorsa ne yaptığını bilmiyordur! Düşüncesizce hareket etmiş ve yaptıklarının ne gibi sonuçlar doğuracağını kestirememiştir.
Forum sayfasında konuyu tartışmak yerine, yaptıklarım hakkında pişmanlığımı soran arkadaşlarıma ilk önce kendilerini tanımalarını öneririm. Kendini tanıyan insan, neler yapabileceğini bilen insandır. Yeter ki düşünmeyi kenara bırakmasın.
Pişmanlık duymak değil, ama içinde bulunduğum durum hakkında hissettiklerim elbette var. Mesela 2006 Nisanında izin tecavüzü suçunu işledikten itibaren davranışlarımın daha tedbirsiz, özensiz olabileceğini öğrendim. Kullandığım telefon sebebiyle yerimi bulabileceklerini düşünüp, değiştirmem; ailemin daimi ikamet adresinde arayacaklarını düşündüğümden, ilk etapta ailemin yanında değil de ayrı bir yerde yaşamam; devlet daireleri ve kamu ile ilgili herhangi bir işlem yapmamam; toplum içinde yaşamayıp inzivaya çekilmem yanlışmış. Hiç kimse beni arama zahmetine bile girmemiş! Bu kadar kasmamın bir anlamı yokmuş, bunu anladım. Bu durumu kavradıktan sonra hissettiklerim pişmanlıksa doğrudur...
Gümrük geçişim hakkında soru soran arkadaşa özel olarak mesaj attım, ama herkese duyurmak için burada da yazıyorum: GBT denilen arama bülteninde adı bulunan hiçbir şahıs, gümrük veya kolluk kuvveti kontrol noktalarından normal bir biçimde geçemez. GBT sonucunda kaydı rastlanan şahsı kontrol noktasında alıkoyup, hakkında yasal işlem yapılması gerekir. Kontrol noktasında GBT kaydı rastlanıp, serbest bırakılan şahıs hakkında işlem yapmayan güvenlik görevlileri görevi ihmal vb. bir suç işlemiş sayılır. Benim Kıbrıs' a geçişimde; GBT kaydım bulunmadığından herhangi bir problem yaşamadım. Ama Türkiye şartlarını düşündüğümde, bu sizin başınıza gelir veya gelmez diyemem. Bana söylenen sözleri size de ileteyim: GBT kaydına giriş yapacak ilgili arkadaşın ihmali ile bu durum yaşanmış olabilirmiş!
Evet, ne yazik ki bu ihmaller her türlü suça veya suçluya yapılabiliyor. Belki de bu ihmallerin arkasında torpil, rüşvet, adam kayırma vb. art niyetler bile aramak gerekebilir.
Bu benim başıma geldi diye, size; evet böyle oluyor diyemem. Belki işini titizlikle yapan bir insanoğlu çıkar, sizin GBT' ye kaydınızı yapar, söylediklerim yanlış olur. Tanıdığınız bir polis veya jandarma yardımıyla GBT kayıtlarına baktırabilirsiniz. Eğer kaydınız yoksa, istediğiniz gümrük kapısından istediğiniz yere gidersiniz, tıpkı benim Kıbrıs' a gittiğim gibi...
Mahkemede cezamın bana okunmasıyla birlikte, hakim ara tahliye istemimi sordu. Tahliye olursam, neler olacak, olmayıp hapis yatmaya devam edersem neler olacak, diye hakime sordum. Tahliye istemeseydim; askeri ceza ve tutukevinde 2 ay kadar daha yatacak, cezamın onanmasından itibaren asker sayılmayacağımdan, Kıbrıs' a en yakın olduğundan Mersin cezaevine gönderilecektim. Cezamın geri kalanını sivil cezaevinde yatmam için bu uygulama yapılacakmış. Tabi Mersin Cezaevine gönderilme sırasında en az 2 refakatçi asker verilecek ve onların da gidiş dönüşü olmak üzere, tüm masrafları bana ödeteceklerini de söylediler. Bunun bana maddi olarak daha fazla külfet getireceğini düşündüğümden, mahkemeden ara tahliye isteminde bulundum. Hakim de isteğimi kabul etti ve cezaevinden tahliye edildim. Tahliye isteğinde bulunmasaydım cezam bitmiş olacaktı.
Aslında yaşadıklarımı düşündükçe bu noktada hukukçu arkadaşlara bir sorum daha olacak:
4,5 yıla yakın, dağda, bu vatanı bölmek isteyen teröristlerle uğraştım. Arama listesine bir personelin ihmaliyle veya başka bir sebeple girmeyen terörist de benim gibi GBT kaydı bulunmadan rahat rahat şehirlerde dolaşıp, hatta gümrükten geçip istediği ülkeye gidebiliyor mu? Kırmızı bültenle aranan bir suçlu Avrupa parlamentosunda konuşma yapabiliyor mu? Evetse boşa geçmiş 4,5 yılım. Pişman mısınız diye sormayın bu 4,5 yıl için.
Sizlerin cevaplarıyla bir şeyler yapmaya çalıştım. Ama yapabildiğim sadece, firar etmeyi düşünen subay astsubaylara yaşayacakları hakkında bilgi vermekten ileri gidemiyor, bunu anladım. Konuşmaktan, doğruyu söylemekten, içinde bulunduğumuz durumu kabul etmeye yanaşmayan insanlarla bilimsel paylaşımlar yapılmıyor, bunu da anladım.
İçinde bulunduğumuz durumu ortaya koyabilmek adına, Mustafa Kemal ATATÜRK' ün Bursa Nutkuna dayanarak elimizde neyimiz var sorusuna kendimce bir cevap buldum; geneldurum.com sitesinde ülkenin içinde bulunduğu durumu ortaya koyacak bir anket yapıyorum. İlgilenenlere duyurulur.
Hukukçu arkadaşlara bilimsel çalışmalarında başarılar dilerim.
Saygılarımla...
4,5 yıla yakın, dağda, bu vatanı bölmek isteyen teröristlerle uğraştım. Arama listesine bir personelin ihmaliyle veya başka bir sebeple girmeyen terörist de benim gibi GBT kaydı bulunmadan rahat rahat şehirlerde dolaşıp, hatta gümrükten geçip istediği ülkeye gidebiliyor mu? Kırmızı bültenle aranan bir suçlu Avrupa parlamentosunda konuşma yapabiliyor mu? Evetse boşa geçmiş 4,5 yılım. Pişman mısınız diye sormayın bu 4,5 yıl için.
Sayın lomby burası sizin yazınızdan alıntıdır.
Ben de sizin gibi askerdim uzman erbaş olarak 6 yıl boyunca hep güneydoğuda
törör e karşı savaştım.
Ben de istifa edip ayrıldım. Şimdi bakıyorum ki şu an ve daha önceleri teröriste verilenler bize verilenden fazla o teröristelere devlet iş veriyor ekmek veriyor.
Benim 6 yılım gitti ama pişman değilim yani en fazlası şu an işsizim dahası yok.
Yani sizin de yazınızda belirttiğiniz gibi bence askeri kanunlar çok yetersizsiz ve kokuşmuş artık. Tabi ki değiştirilebilir ama bu da birilerinin işine gelmez.
Neden gelsin ki nasıl olsa birileri çalışmadan birilerini kullanarak bir yere geliyor.
Saygılar
İyi günler.Ben 1995 li astsubaydim.1999 yilinda mesai sonrasi yurt disina firar ettim.Yaklasik 8 yildir firardayim.Firarda olanlar bu 8 senenin ne anlama geldigini cok iyi bilir, ancak rüyalarimda Türkiyeye gidebiliyorum.Artik bu dertden kurtulmak istiyorum.Kafam cok karisik cunkü 8 sene icinde kanunlar cok degisti.Daha önce firar cezasi yurt disina kacanlar icin 3 seneden 5 seneye kadardi.2004 yilinda bu kanun 1 seneden 3 seneye kadar diye degistirildi.
SORU 1. Ben bu kanundan yararlanabilecekmiyim?
Baska bir konuda, eskiden 1 senenin yatari 4 ay idi .Yeni kanuna göre 6ay 10gün.
SORU 2. Bana hangi kanuna göre hapis cezası verilecek?(4 ay mı 6 ay 10 günmü? ) Sivil hapishane veya askeri hapishane farketmez.Bu kabusun bitmesi icin kümeste bile yatarim.
Gecenlerde askeri mahkemelerde hakim olarak görev yapan bir tanidikla telefon görüsmesi yaptim.Bana sen en az 6ay 10 gün yatarsin,ama sen 8 senedir firardasin sana bunun hesabi sorulacaktir senin hapis yatma süren en az limitden hesaplanmaz dedi.Daha dogrusu daha fazla hapis cezasi alacagimi söyledi.
SORU 3.hapis cezası firar süresi ile bağlantılımıdır?
SORU 4.Havaalanında pasaport kontrolundan geçerken polisler tarafından göz altına alınırmıyım?Herkeze saygilar.
sayın astsubay benim akrabamda 5 yıldır firar yurt dışında sizin gibi 1 defa geldi türkiyeye 3 gün kalıp gitti nasıl yakalanmadı bende bilmiyorum
SORU 1. Ben bu kanundan yararlanabilecekmiyim?
Baska bir konuda, eskiden 1 senenin yatari 4 ay idi .Yeni kanuna göre 6ay 10gün.
SORU 2. Bana hangi kanuna göre hapis cezası verilecek?(4 ay mı 6 ay 10 günmü? ) Sivil hapishane veya askeri hapishane farketmez.Bu kabusun bitmesi icin kümeste bile yatarim.
Gecenlerde askeri mahkemelerde hakim olarak görev yapan bir tanidikla telefon görüsmesi yaptim.Bana sen en az 6ay 10 gün yatarsin,ama sen 8 senedir firardasin sana bunun hesabi sorulacaktir senin hapis yatma süren en az limitden hesaplanmaz dedi.Daha dogrusu daha fazla hapis cezasi alacagimi söyledi.
SORU 3.hapis cezası firar süresi ile bağlantılımıdır?
SORU 4.Havaalanında pasaport kontrolundan geçerken polisler tarafından göz altına alınırmıyım?Herkeze saygilar.[/QUOTE]
Hangi kanun lehe ise ondan yaralanırsın.Firar devam eden bir suçtur.Yakalanınca ya da teslim olunca sona erer.Sona erdiğinde hangi kanun varsa o.Firarın süresi hakimin takdir hakkını etkileyebilir.Fazla ceza verebilir.Aranıyor kaydı varsa evet.