Re: Hukuki.Net avukat sitesi midir?
Yine güzel bir tartışma konusu çıkmış, benim de ilgimi çekti. :)
Türk Dil Kurumu'na göre hukukçu, hukuku meslek edinen, hukukla uğraşan kimsedir.
Hukuk ise, 1. Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü, tüze. 2. Bu yasaları konu alan bilim. 3. Yasaların ceza ile ilgili olmayıp alacak verecek vb. davaları ilgilendiren bölümü. 4. Haklar. olarak tanımlanmış.
Bu durumda sadece yasa uygulayıcısını mı hukukçu saymalıyız? Hukuk, yasaları konu alan bilim diye de tanımlandığına göre, hukuk bilimini yani bu yasaları konu alan bilim dalını meslek edinen akademisyenler hukukçu sayılmaz mı?
Hem hakim, hem LLM hukukçudan sayılır mı? :)
Hem vatandaş, hem MA hukukçu mudur?
Bilinçli vatandaş, hukukçunun babası mıdır aslında?
Bence hangisi olursa olsun hukukçudur, formasyon yetmese de son ikisinde önemli olan formasyon değil, vakalara bakış açısıdır.
Neden bunu yazdım?: Formasyonu ile hukukçu olup ,bu ülkede kadı olmak babında hukukçu olanlar 3. sıradakilerden de aşağı bir bilince sahip midir , değil midir tartışmasını açabilmek için...
Sanıyorum Sayın deniz02'nin vurgulamak istediği, hukukun uygulanması(Yanılıyorsam lütfen düzeltin Sayın deniz02), yani hukuku meslek olarak uygulayan kimseleri hukukçu sayabiliriz. Peki tartışmayı biraz daha genişletirsek, adliye personeli, kolluk kuvvetleri (Özellikle adli kolluk) hukuku uygulayan kişiler olarak, hukukçu sayılırlar mı, yoksa hukukçu olmak için aranan şart mutlaka hukuk eğitimi almış olmak mıdır?
Harun Bey sizin örneklerinizden LLM yi anladım, diğerlerini anladığım zaman yorum yapacağım inşallah. ;) Hem hakim, hem LLM hukukçudur ama sadece LLM hukukçu değildir. Pekiiii, yakında gündeme patır patır düşecek olan Mediatörler (Hukukçular dışında bu işi yapacak olanlar) hukukçu mu olacak?
Alıntı:
gülümse:) rumuzlu üyeden alıntı
Çok merak ediyorum.. Hukukçu deyince sadece avukatlar mı anlaşılıyor.. dikkatimi çekiyor da ..Sitede ne bir hakim var ne de savcı.. ben mi yanlış görüyorum acaba.. nerde bu savcılar .. hakimler..
Yanlış görüyorsunuz.
Alıntı:
deniz02 rumuzlu üyeden alıntı
Bence Akademisyen
Çünkü hukuk onlar için meslek değil, onlarınki eğitim ve öğretimdir. Hukuk eğitimi almış olabilir ama hukukçu değiller.
Hem Akademisyen, hemde hukukçudurlar....
Birde şöyle bakın olaya...
Akademisyen hukukçular alanlarında uzmanlaşıp, ileri derecede profesör, ordünaryus olabiliyorlar..yani bilim adamı sıfatı taşıyorlar..
Böyle durumlarda devletler arası hukuk ilişkilerinden tutunda, kanun ve yasaların hatta Anayasanın değiştirilmesine kadar birçok şeyde danışma kurulu oluyorlar...Danışılan kişiler özellikle hakimler değildir.. Ama özellikle bilim adamlarıdır..Bu durumda kanunu yapan bilim adamı hukukçudur. Hatta hakim üstü hukukçudur da diyebiliriz çünkü hakimin bilim adamının yaptığını değiştirmeye yetkisi yoktur ama uygulama zorunluluğu vardır.
Ama bana sorarsanız bir hakim bir bilim adamından daha hukukçudur...
Çünkü teoride bilinen ve öğretilenle hakikatte pratik yapılan yada karşılaşılan durumlar daima öngörülenden çok farklı olabilir.(Evdeki hesabın çarşıya uymayışı misali) Hakimin hak ile sınanışıyla, bilim adamının hak ile sınanışı aynı şeyler değildir...
Bu bölüme bir yorum yazmıştım ama çıkmıyor..Yazdığımda bir aşırılık yada taşkınlıkta yoktu..Yazı yazma kıstasları nedir?