Re: Bosanmada Messenger yazismalari
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
MSN yazışmaları, Yargıtay tarafından delil olarak kabul edilmektedir. Eğer forumda araştırma yaparsanız bunu kendiniz de görebilirsiniz. En önemli nokta şudur; yazışmaların çıktısı, yani kağıt ortamındaki hali delil sayılamaz! Eğer ki elektronik bir deliliniz var, bunu yine elektronik ortamda sunmanız gerekmektedir. Avukatınıza danışınız.
MSN yazışmalarının elektronik ortamda sunulmasının delil olduğunu söylüyorsunuz. ama ben bilgisayar uzmanı birisine danıştım. XML uzantılı bu dosyaları değiştirmenin mümkün olduğunu ve kayıt zamanınında bilgisayarın tarih ve saati ile oynayarak değiştirilebileceğini bu yüzden messenger yazışmalarının kesin delil olamayacağını söyledi. yargıtay bunu nasıl delil olarak kabul etmiş anlamadım.
Yapılacak değişikliğin anlaşılamayacak olması mümkün müdür sizce sayın alfabeta23? Her bilgisayar uzmanının adli bilişim ile ilgisinin olmadığı aşikardır. Adli bilişim, bir bilim dalıdır. Ayrıca, bilgisayar uzmanı nedir?
yanlış anlamayın delil olması benim de işime geliyor. ama bugüne kadar herkes bunun delil olmayacağını bana söylediği için sizin yazdıklarınız karşısında duyduklarımı ilettim. insallah dediğiniz gibidir. çünkü deneme için gözümün önünde değişiklik yaptılar orjinalinden hiçbir farkı yoktu. değiştirme zamanını da ayarlamışlar geçmiş bir tarih yapmışlardı. ama el elden üstündür. demek ki onların bu sahtekarlığını da anlayacak teknoloji var. teşekkürler.
nnem ihtiyar ondan da dul parasını alırsın.Kötürüm bacıma da bakarsak onun maaşınıda alırız.Eşiyin niye kahrını çekiyorsun.Bu şekilde yaparsak çok iyi bir yaşantın olur diye telofonlarını dinledim.Bu konuşmalarından sonra eşimin tavrı değişti.Üç erkek evli çocuklarımı bana karşı düşman etmeye çalışıyor.Hanım niye böyle huzursuzluk yapıyorsun dediğimde işine gelirse ben buyum diyor.Beni suçlu duruma düşürmek için elinden geleni yapıyor.Bir gün dışarıya çıktığımda evdeki eşyalarımızı kardeşinin evine taşımışlar.Taşıdıktan sonrada beni terketti.Hal böyle iken boşanma davası açarsa benden nafaka alabilir mi?Ben bu durum karşısında hakkımı nasıl arayabilirim.Ne yapmam lazım.Bilgilendirirseniz beni rahatlatmış olursunuz.
Cevap: Boşanmada Messenger yazışmaları
Msn logları Microsoft Network Passport ' tan Yargıtaya gelmediği sürece hiçbir şekilde delil olarak kabul edilmemesi gerekir.
Çünkü bilgisayarda loglanan konuşmalar xml dosyasıdır ve bu xml dosyasıyla istediğimiz şekilde düzenleme yapabiliriz.
Üstelik yapılan değişiklikğinde adli bilişim tarafından anlaşılamayacağı da aşikardır. Her ne kadar bilim dalı olarak gözünüzde büyütsenizde olanakları kısıtlıdır...
Avukat arkadaşın belirttiği üzere Yargıtay uygulamaları açısından pek sık rastlanan msn ve sair forum yazışmaları delil olarak kabul edilmektedir.Şahit olduğum boşanma yargılamalarında da rastlamıştım.Msn delillerinin boşanma yargılaması sırasında bir delil teşkil edebilmesi açısından bilişim hukukuna özgü bir ilke olan bilişimsel delillerin bilişim araçlarıyla ortaya konması gerekmektedir.Yani yazılı olarak çıktı alımı gibi yollarla delil teşkil etmesi mümkün değildir.Ancak hakimlerimiz sanırım bilişim teknolojisi alanındaki bu tür gelişmelerin gerisinde kalmışlar ve doğrudan bir bilirkişiye ihtiyaç duymadan delil olarak kabul etmektedirler.Ancak Ankara da staj yaptığım dönemde bir aile hakiminin bu tür delilleri adli bilişim uzamnına veya bir bilirkişiye intikal ettirdikten sonra delil olup olamayacağına karar verdiğini görmüştüm.Yani genellikel Yargıtayın genel kanısı delil teşkil edeceği yönünde olduğu için sanırım hakimlerimizde fazla kurcalamadan yada bozma tehlikesiyle pek irdelememektedirler.Ancak önem teşkil eden bir husustur.Ayrıca bu tür girişimlerim adli bilişim uzmanlarınca anlaşılamayacağı iddiası da sanırım adli bilişim dalı ve gelişmelerinin ve formasyonunun iyi bilinmemesi ve takip edilmemesinden dolayı kaynaklanmaktadır.
150 binlira tazminat ve 1000 tl tedbir ve yoksulluk nafakası talebi ile dava acmıs olan esim , msn üzerinden tarafıma beni hayvana benzettıgını ifade eden hakaret mesajı gondermıs... bosanmayı ıstemedıgımı ve davanın reddını talep ettıgım pozısyonda 2durusmaya giricez. esim sgk kaydı olan bır kurumda calısıyor ve delıllerım arasında onun calısma belgelerıde var. ayrıca kardesı tarafından da darp edıldım. aslıye cezada aleyhlerınde dava acmıslar...bu durumda nafaka baglanırmı ve msn den aldıgım hakaret cıktılarını nasıl delıl olarak durusma salonuna götürmem gerekir...