Re: Her avukat her davaya bakabilirmi?
Yalnız her avukat, alt yapı olarak temel hukuk eğitimi almış olduğundan istedikten sonra her davaya bakabilir. Ancak doktorluk ve mühendislikte bu böyle değildir diye düşünüyorum. Eğer öyle olsa idi hukukçu noter olamazdı, sanırım bu nedenle uzman yoktur/olamaz deniliyor.
Aslında hukuk büroları belki de bunun için olmalıdır; vatandaş bir hukuk bürosuna gider davasını verir, hukuk bürosu amiri de duruma göre yönlendirmeyi yapar. Tabi bu arada "Mesleki Sorumluluk Sigortası"nı da ihmal etmemelidir! :p
Her avukat her davaya bakamaz çünkü baştan müvekkilin kendisine vekalet vermesi gereklidir.
gördüğünüz gibi konu müvekkiler açısından önemli...
doktorlarda her hastaya bakar.buna yasal engel yok...örneğin kadın doğumcu çocuk hasta bakar.çünkü kadın doğumcu öncelikle tıp doktorudur..her hastaya bakma sertifikası:yani tıp doktoru diploması vardır. ama malumdurki pratikde bu böyle değildir. Olayın hukuksal yönü tıpkı avukatlar gibidir.genel hukuk alt yapısı vardır ve her davaya bakar....tıp doktorlarınında genel tıp alt yapısı vardır her hastaya bakar:))
şaka bir yana cidden hukusal çerçeve budur bizim meslekte...yani ben x y z doktoruyum ama ben hastayım diyen herkese bakarım...
avukatlar ise bence diğer arkadaşalrın dediği gibi keşke branşlara ayrılsalar yada hukuk büroları olsa...biz müvekkiler oraya başvursak ve ordakiler davaları konularına göre hangisi daha hakimse o baksa..bu daha iyi olmazmı sizce sayın hukuçular...bizim için iyi olacağı su götürmez bence..
hukukçu olmayan ben için bu tartışmadan çıkarılacak en güzel sonuç avukata ihtiyacım olduğunda bünyesinde çokca avukat içeren bürolara gitmektir.
Saygılarımla
Bir çok fakülte gibi Hukuk Fakültesinde de öğrenciye herşey öğretilmez. Hele hele engin bir deniz dediğimiz hukuk bilim dalında bunun imkanı dahi yoktur. Ancak hukuk fakültesinde de diğer bilim dallarında olduğu gibi öğrenciye ALFABE öğretilir. Hukuk fakültesi mezunu o alfabe ile artık önüne hangi konu çıkarsa, konuyu nerede, hangi kanunda, hangi mercide çözeceğini bilir. Avukat önüne gelen konuda gerekli araştırmaları yapmalı, mevzuatı (düzenlemeyi) ve içtihatları (uygulamayı) incelemeli ve bunlar da yetersiz kalırsa diğer hukukçular ile mesleki dayanışma içinde bilgi almalıdır. Bunları yapan bir avukat her davanın altından rahatlıkla kalkabilir. Yoksa her kanuna bir avukat dersek ülkemizdeki çokça sayılabilecek avukat sayısının dahi yetmeyeceği aşikardır. Diğer taraftan çoğu avukat bahsettiğiniz branşı kendisi seçmez (bildiğim kadarıyla Tıp'ta durum tam tersi). Avukat çoğu zaman tesadüfi olarak önüne sıklıkla gelen olaylarda yoğunlaşmaya başlar. Örneğin bir boşanma davasında müvekkiline göre çok başarılı olmuş bir avukat, onun lanse etmesiyle genişleyen çevresinde on boşanma davası daha almış olduğundan konuda uzmanlaşmış olabilir. Ancak bu onun ceza davalarından anlamayacağı anlamına asla gelemez. Önemli olan avukatın kendini geliştirebilmesi, araştırmacı oluşu (ARGE) ve klasik kariyer tabirleriyle vizyon ve misyonunun olmasıdır. Aksi düşünce her ilk davasını alan avukatın dava kaybedeceği, ilk kez x konuda dava almış olan bir avukatın dava kaybedeceği anlamına gelir ki bunun böyle olmadığını hepimiz bilmekteyiz. Tecrübesiyle ARGE'yi birleştiren avukat başarılı olur.
Feyz Bey
her zaman yaptığınız gibi verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler..
evet tıpda branşı biz seçeriz..
Lakin hukuksal anlamda tıpki siz gibiyiz..yani dahiliyeci çocuk hastaya bakınca yasal suç işlemiş sayılmaz..ben bunu anlatmak istedim..
ama bence sizde de engin bir derya alanı olan hukukda keşke branşlaşmalar olsa..veya fili olarak öyle bişey olsa..bunu yapan bazı arkadaşlar var bunu iyi biliyorum.mesela yakın tanıdığım bir arkadaşım sadece alacak-verecek-haciz-icra davalarına bakıyor.diğer davaları ise arkadaşlarına yönlendiriyor..bu arkadaşım fiilen İİK uzmanı gibi sıfat kazanmış:))
sonuç olarak biz müvekkiller veya genel anlamda hukuk dışı kişiler sanırım artık en iyi bileni arıyoruz ve biliyoruzki derya olan hukuku genel olarak en iyi bilen yok..ama o deryanın damlalarını bilenden o damlalardan bize de vermesini bekliyoruz..olay sadece bu...Yoksa hepinizin hukuk nosyonuna şüphesiz saygımız var ve bundan ister bu harika sitede ister gerçek hayatta maksimum faydalanıyoruz.
sonuç: iyiki varsınız
saygılarımla
Sayın Av. Feyz Bey'e katılmakla birlikte, şunu eklemek istiyorum;
Avukatlara baktığımızda, onların yalnızca ceza hukuku, ticaret hukuku veya sair bir hukuk dalı ile ilgili bilgilerinin olmadığını; velhasıl yalnızca bir dalda uzmanlaşıp, diğer hukuk dallarında bilgisiz olduklarını söylemenin hatalı olacağını hepimiz bilmekteyiz. Belki yalnızca ufak denizlerde yüzen hukukçularımız veya meslektaşlarımız olabilir fakat avukat dediğin, okyanusta yüzer!
Bu yüzden kendi adıma kısıtlanmış, çerçevelenmiş olmak istemem.
Saygılarımla...