Re: Süleymancı CHP'den adaymış
Ben Yaşar Nuri Öztürk'ün depremle ilgili yorumunu duymadım..Ama CHP'den ayrılış nedenini TV'de kendi ağzından duydum..
Söylediğine göre Sayın Baykal muhalefet olarak çalışmak yerine mevcut durumun keyfini çıkarmak istemiş ve CHP'yi pasifleştirmiş.."Ne güzel 2. partiyiz ne diye canımızı sıkalım, iyi ki iktidar olmadık" demiş Yaşar Hoca'nın söylediğine göre..Ee bir din görevlisinin de insanların gözünün içine baka baka yalan söylediğini düşünmek biraz abes olur..(!) Zaten CHP'de onu çağdaş dini yorumları ve dürüstlüğü nedeniyle partisinde istememiş miydi, gerçi sonradan aynı nedenlerle ters düştü o ayrı..
Bakın Yaşar Nuri Öztürk bu konuda kendi sitesinde ne demiş; " CHP'nin Atatürk'ü öne çıkaran "slogan siyaset" yürüttüğünü söyleyen Öztürk, "Bu seçimlerde Meclis'e gireceğiz, bunu buradan kesin olarak söylüyorum. Seçimlerde ipi AKP ile biz göğüsleyeceğiz, arkadan da birkaç parti gelebilir. Ama şu kesin: CHP baraj altı kalacaktır. Bu olmazsa bile belki burun farkıyla Meclis'e girebilir" dedi.
Konuşmasında özellikle CHP'ye yüklenen Öztürk, "Türk solu veya Atatürk'ün partisi diye söylüyorlar. Atatürk solcu muydu ki, ya da Türkiye tarihinde hangi zaman gerçekten solcu oldu?" diye konuştu. Türkiye'de partilerin kozmik kimlik bunalımı yaşadığını iddia eden Öztürk, .............. Partisi olarak kendilerinin Atatürk'ün öncülüğünü yaptığı Anadolu Hümanizmi çatısı altında kurulduğunu ifade etti."
Demek ki CHP geçmişinden ders almak yerine bir kaç oy uğruna hala Yaşar Hoca zamanında izlediği politikayı devam ettirip tarikatçı yada dindar kesimden oy almaya çabalıyor..
Ne tuhaf bir ülke olduk di mi? Eğer solcular bile dindar kesimden oy kapma yarışına gözü kapalı giriyorsa geri kalanları düşünemiyorum..Gerçi sağda da hep dindar kesime belli konuların sözü verilip o konular üzerinden oy toplanır ama iktidara gelince o konular rafa kaldırılıp tamamen unutuluverir..CHP böyle bir durumda yalnızca bünyesine aldığı tarikatçı milletvekilini unutacak ve bir vesileyle seçimden sonra onu da partisinden uzaklaştırmanın yolunu arayacaktır..Bahanesi de "kusura bakma bizim kesim seni kabullenemedi" olacaktır sanırım..
Yaşar Hoca güzel demiş:
Türkiye'de partiler kozmik kimlik bunalımı yaşıyor. Ne diyorsa doğrudur!!!
Bizim AKP'li sahte hacılar mutfağı bırakıp vitrine geçince görün bakın kimler düşer aday olarak, tam evlere şenlik!!! Mesela her devrin gazetecisi bir kadın yazar var ki o da adaymış. Seçim sloganı şimdiden belli:
10 seneyi geçti kuponunu vereli , seçin beni, vereyim 37 ekran teveyi
Fındık değil bu, yersen!!!
Benim seçim sloganı da belli:
Yaratan Rabb adıyla oku demiş, kullan diye bir beyin vermiş, vermedi bana diyorsan, destekle AKP'yi bana inanmıyorsan!!!
7.4'lük tokat hak mı?
Mehdilik ve hilafet kavramlarını, 'Özellikle yabancıların Türkiye ve İslam ülkelerini karıştırmak için kullandıkları kavramlar mı?' diye soran Cevizoğlu, tarihe bakınca bu konuda çok sayıda denemelerin görüldüğünü de kaydetti.
Öztürk'ün gözden kaçan 'Depremin Gösterdikleri' kitabının 115. sayfasında yine çok tartışılacak bir söylemin daha yer aldığını anlatan Cevizoğlu, 'Öztürk, (Vurulan tokatlar yetmediği için kozmik-tanrısal bir tokat hak oldu. Ve 7.4'lük okkalı bir tokatla uyanmamız sağlandı) diyor. Şimdi bir sorum daha olacak. Bu acı ve ağır uyarıyla kendimize gelecek miyiz, yoksa sersemleme devresini geride bırakır bırakmaz eski tas, eski hamam devam mı edeceğiz? Bu sözlerle ne demek istiyor? Şimdi bize 7.4'lük tokat hak mı? Bunu da açıklasın' dedi.
Ben televizyonda Allah insanların cezasını verdi dediğini kendi kulaklarımla duydum,onbinlerce insan ölmüş, yüzbinlerce yaralı sakat, yüzbinlerce aile perişan olmuş böyle acımasız ve mantığa aykırı bi laf kullanılabilir mi?Bir yer fay hattındaysa o yerde her an deprem olabilir, bunun Allahla ya da inançla bi ilgisi yok o zaman iranda deprem olmaması lazım ne de olsa şeriatla yaşıyorlar,fay hattı olan bi bölgede oturanlar her an deprem riskiyle karşı karşıyadırlar bunun Allahla ilgisi yok önceden belli zaten durum.
Sayın hanife ebru öztürk,laiklik konusunda anayasa mahkemesinin kararları var özbudunun anayasa hukuku kitabına bakın,laiklik Türkiye Cumhuriyetinin temel taşıdır en önemli ilkedir, diye anayasa mahkemesinin kararı vardır insan hakları mahkemesin kararları var başörtüsü serbesttir diye kanun çıkarılsa bile bu anayasanın değiştirilemeyeck olan 2. maddesindeki laiklik ilkesine aykırı olacağı için anaysa mahkemesince iptal edilecektir,o sözler kandırmacadır hep başörtüsünün kanunla ya da yönetmelikle getirilmesi söz konusu değildir.
Sn. unbelievable'ın yorumlarına katılıyorum.
Başlıktaki konuya dönersek, adı ne olursa olsun herhangi bir tarikatın temsilcisi durumunda olan birini , hem de laiklik bu düzeyde savunulurken ve bu savunu bence çok haklı hukuki ve vicdani gerekçelere dayandınırken, bu mefhumu en çok savunan ve kökleri nedeniyle zaten savunması gereken bir parti eğer Süleymancı aday adayını , aday belirlerse en son oy vereceğim parti demektir.
Aday olmazsa ne yapacak, bunu yazan, başlığa koyan, sanırım oyunu bunlara verir.:o
Sayın Gür;
Bu adam CHP'den aday olmazsa CHP'ye oy vermek durumunda kalacağımı zannetmiyorum. Böyle bir taahhüdüm yok. Benin dikkat çekmek isteğim husus böyle bir adamın CHP'den aday olma konusunda isminin geçesindeki şaşırtıcılık. Biliyorsunuz gazetecilikte kalsik bir örnek var: "bir köpek bir adamı ısırırsa haber değildir, ama bir adam bir köpeği ısırırsa haberdir". Benim foruma taşıdığım haberin de bu açıdan haber değeri vardır diye düşünmüştüm. Selamlar.
Neyse kimse üzülmedi, bazıları üzülmüştür belki... Çünkü cemaatçi/tarikatçi o bünyeye uymadı. Zaten uyamazdı, uymazdı...
CHP ve Baykal'ın rolü
Siyasetteki son gelişmeler bir hususu iyice netleştirdi . 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti ve CHP iktidar için yarışacak . MHP ise seçimlere sürpriz bir şekilde ağırlığını koyabilecek durumda gözüküyor. AK Parti'nin iktidar partisi olarak güçlü bir kitlesel desteği olduğu esasen kabul edilen bir olgu. MHP'nin de Türkiye'nin belli realitelerine dayanan ve ona hitap eden güçlü bir zemini olduğu bir sır değil. Ancak kısa bir süre öncesine kadar öncelikle medyada olmak üzere bazı kanaat önderlerinin yok saydığı, eleştiri üstüne eleştiri yağdırdığı Deniz Baykal liderliğindeki CHP, nasıl oldu da bu seçimde iktidar adaylarından biri haline geldi? Ya söz konusu medya mensupları ve kanaat önderleri Türkiye realitelerinden kopuk analizler yapıyordu ya da Deniz Baykal ve CHP son dönemde herkesi şaşırtan siyasal bir performans gösteriyordu .
Yeniden eski kimliğini buldu
CHP geçmişin aşırı sol akımlarından gelen grupların, etnikçi ve mezhepçi yapılanmaların etki ve mücadele alanı haline gelmişti. Deniz Baykal, her türlü eleştiri ve riski göğüsleyerek partiyi bir taraftan sosyal demokrat ilkelere oturtmaya çalışırken diğer taraftan CHP'yi tarihsel kimliğine yeniden oturtmak için büyük mücadele verdi . Türk toplumunun tarihi bir eşikten geçtiğini tespit eden Baykal, CHP'ye tarihsel kimliğine yaraşır bir şekilde ulusal kimlik ve duyarlılıkların öne çıktığı kimliği yeniden kazandırdı. Gerek terör ve bölücülük meselesinde gerekse Türk toplumunu çağdışı ortaçağ anlayışlarına geri götürmek isteyen eğilimlere karşı ulusal birlik, bütünlük ve çağdaş laik cumhuriyet ilkelerini kararlılıkla savundu. Bu parti içinde yoğun bir yeniden yapılanma anlamına geliyordu aynı zamanda. Baykal bunları cesaretle göğüsledi. Diğer taraftan dış politik meselelerde Baykal, Türkiye'nin karşılaştığı gerek kronik ve gerekse güncel meselelerinde ulus devlet anlayışını ve ulusal çıkar yaklaşımını etkili bir şekilde gündeme taşımaya başladı . Bazıları bunu 'CHP milliyetçileşiyor, sağcılaşıyor' diye eleştirse de Baykal bunlara kulak asmadı. Bu aslında devleti kuran CHP'nin tarihsel özüne ve ülkenin bugün karşı karşıya kaldığı meselelere denk düşen sorumlu bir yaklaşımdı. Kitlelerde de karşılığını buluyordu. Ne var ki kitlelerden kopuk medya mensupları ve kanaat önderleri bu gelişmeleri okumakta yetersiz kaldı.
İnançlara saygılı Baykal
Baykal, laiklik ilkesini savunurken inançlı kitleleri ve halkın kültürel değerlerini asla aşağlamadı . Küçümsemedi, tam aksine inançlara saygılı bir sol ve laik anlayışı partide hakim kılmaya da özen gösterdi. Bu davranışı ile kendisi dışındaki soldan zaman zaman eleştiriler de aldı. Özellikle AK Partililer Baykal ve CHP'yi demokrasi dışı yönelimlerle suçlarken insaf sahibi olmalıdır. Başbakan Erdoğan'ın siyasi yasaklarının kalkmasında AK Parti'nin demokrasinin bir gereği olarak kazandığı partinin hükümetini meşru bir şekilde kurmasında ve meşru bir şekilde faaliyetine devam etmesinde Baykal'ın demokratik ve uygar rolünü hatırlasalar yerinde olacaktır. Kısacası, Baykal bugün partisini seçimin kuvvetli iktidar adayı yapabilmişse bunu tesadüflere değil, partisinin tarihsel özüne uygun ve ülke gerçeklerini gözönüne alan ilkeli ve kararlı bir politika izlemesi sayesinde sağlamıştır.
Prof. Dr. Aydın AYAYDIN / Sabah
MHP ve Bahçeli'nin rolü
MHP 2002 seçimlerinde beklediği sonucu alamadı ve iktidardan düştü. Vicdan ve adalet sahibi olan herkes kabul edecektir ki geçen 5 yıla yaklaşan sürede Devlet Bahçeli tam bir devlet adamı ve sorumluluk sahibi bir politikacı olarak partisini yönetmiş . Parti kadroları ve kitlelerini hiç bir gerginlikte taraf haline getirtmemiş, sadece ülke meselelerine odaklanan bir politika yürütmüştür. Devlet Bahçeli'nin oturduğu makamda oturan başka bir lider şayet sorumsuz davransaydı gerginliklerden ve kışkırtmalardan medet uman bir politika izleseydi Türkiye'nin yönetilmesi ve istikrarını muhafaza etmesi hemen hemen imkansız hale gelirdi. Bahçeli, Türkiye'nin çatışma yaratabilecek potansiyellerine ayırımcı ve dışlayıcı ve körükleyici politikalarla değil, birleştirici, kucaklayıcı ve kapsayıcı yaklaşmıştır. Görünen o ki Türk halkı Devlet Bahçeli ve MHP'nin bu politikalarına gereken desteği esirgemeyecektir.
Prof. Dr. Aydın AYAYDIN / Sabah
Harun Gür NOTU : İki kötü adam başlıklı Yılmaz Özdil yazısı ile ne kadar örtüşüyor değil mi?
Böyle bir etiketlemeli haber ile bazı insanların taraf olduğu bir partinin(CHP) taraftarlarınca gözden düşürülmeye çalışılması mı var?CHP Türk halkının bir partisi ve bu halk içindeki bir vatandaşın bu partiden aday olmasında şaşılcak ne var.Aslında şaşılacak şey olmamamsı gerekir.Ancak Türkiye solunun sıkıntısı,solu temsil eden kimselerin genel olarak halka mesafeli duruşları.Oysaki gerçek bir sosyalist halkla içiçe olmalı. Yani bujuvazi bir yapı göze çarpmamalı.CHP'nin halkın partisi olması gerekirken başında iyi bir lider bulamayışının da etkisiyle burjuvazi bir parti olması sorunun kaynağı.Türkiye solu tam sosyalist bir şiderle şu andaki konumunun çok daha ilerisnde olmalı.