Re: İş kazasında manevi tazminat
halen iş yerinde çalışıyor olmak buna engel olurmu sskda dosyamız var sadece olayın oldugu gün için işkazası diger günler normal vizite kagıdı yaptılar olay adli vaka dediler hatta ben birinçi gün korakolda ifade bile verdim 20gün sonra bakanlıktan gelenlerede ifademi verdim bu durumda sskya nasıl muraçat ederim ve bu durumda benim ne gibi haklarım var ayrıca ssk dan alınan rapor parasını işveren benden alıyor ve kesinti yapıp öyle veriyor iş kazalarında ssk ödemeyi nasıl yapıyor ssk dan alınan raporun süresivarmı birde işverene dava açılmış adam öldürmeye sebeb olmaktan benim ssk ya muraçatıma faydası olurmu yoksa acılacak davayamı faydası olur malul kalırsam aylık baglama nasıl olur iş kazasından mı yoksa normalmi
Arkadaşlar, bu konuda verilen cevap yeteri kadar açıktır. Bir internet sitesinde her türlü ayrıntıya girecek kadar bir avukat aracılığı ile yapılması gereken detaylara girmek takdir edersiniz ki mümkün değildir. Bu tür bir davayı zaten avukatsız yürütmeniz zordur. Çevrenizdeki bir avukatla görüşerek yürütmenizde yarar var. Selamlar.
verdiginiz bilgiler için sagolun
İyi aksamlar
Benim başımdan bir iş kazası geçti ve parmagım kırıldı.Bunun üzerine 10 gün rapor verildi.Ardından bir 10 daha yazıldı ve en son bir 10 gün daha yazıldı.İş yerim bu kazayı SSK kurumuna bildirmedi ve şu an bu olay yüzünden anlazmazlık başladı.Çalıştıgım günlerin parasını dahil alamadım.Bana söyledikleri raporları getir paranı al oldu.Benim sormak istediklerim.
1-Ben iş mahkemesine basvurup tazminatımı alabilirmiyim.
2-Eger alabilirsem bunun için ne yapmam gerekir.
Yukarıda verdiğimiz cevapları okusana kardeşim. Sorduğun soruların cevapları aynı forumda var zaten. Aynı şeyleri sizin için tekrar mı yazalım. Selam.
Slm Abbas Beyy
ben 1 ay önce bir iş kazası geçirdim sigorrtasız günlük iş oldukça çalışıyordum. işta çalışırken baş parmağımı pervaneye kaptırdım ve kemikler 4-5 yerdensinirler damarlar tendonlar çoook büyük yaralanma var parmağımda parmak oynamıyorr sabit kaldıı hastane masraflarımı karşıladıı ameliyatımı fln ama ben yanımda başka bi arkadaşım vardıı onu göstermemiş o sigortasız die şahit kendisini göstermişş bide ben sigortasızdımm ben ameliyattayken beni korkusuna heralde hemen sigorta yapmış ameliyattayken ben sigortalanmışım yani ben tazminat maddi manevi ne yapabilirim abbas bey bana bi fikir verebilirmisiniz yarıdmcı olursanız çoook teşekkür ederim.
Cevap: İş kazasında manevi tazminat
Arkadaşlar öncelikle kolay gelsin. Forumdaki konulara oldukça aydınlatıcı cevaplarda bulunduğunuz için teşekkür ederim. Bilgilerin yararlığını görünce sizlere başvurmak istedim. Durum söyle.
07.2001 yılında normal bir şekilde emekli oldum. Emekli olduktan sonrada çalışmaya ara vermeden devam ettim. Bu süreçte yinede sigortamın yapılması için işverenle görüştüm defalarca söyledim ancak nafile yapmadılar. Mayıs 2010 da iş kazası geçirdim ve sağ kolumu makineye kaptırdım. (Emekli olduktan sonra hiç sigorta yapılmadı) Sağ kolum omuzun 5 cm aşağısından ampüte edildi. SGK ya herhangi bir başvuruda bulunmadım. İşverenlerle anlaşma süreci içine girildiğinde, maddi manevi tazminat onların sgk ya ödeyeceği büyük miktarda parayı göz önüne alarak ne kadar (TL) lık bir para talep etmemiz mahkeme kararına yakın bir miktar olabilir. (Kusur oranı : 8/6 işyeri tahminen) Maluliyet: %60 üzeri tahminen Yaş : 54 Alınan ücret 1.350 civarı
1. Böyle bir durumda mahkemenin vereceği tazminat tahminen ne kadardır.
2. 22 mayısta olay oldu. İşveren olayın olduğu tarihten sonra geriye dönük sigorta yaptırabilir mi bu durumda bizim ne yapmamız gerekir.
3. Devam eden yasal süreçler olursa burda maaşımızın 1.350 üzerinden alındığını nasıl ıspatlamamız gerekir.
4. Bu durumda işverenden ne kadarlık bir anlaşma ücreti talep etmek mantıklıdır.
Yakınlarda işverenle anlaşmaya oturacaz vereceğiniz yanıtların hayati değeri bulunmakta çok teşekkürler...
Sayın turgaypdr,
Sorunuzun en kapsamlı kısmını oluşturan "hesap kısmı" aktüerya hesabı yapmayı gerektirir ki kanımca buradaki hiçbir avukat arkadaş (ben dahil) pekçok formülü ve bilgiyi gerektiren, epeyce de vakit alan böyle bir hesabı yapmayı tercih etmeyecektir. Bu sebeple aktüerya uzmanı bir meslektaşımdan profesyonel yardım almanız bu noktada uygun olacaktır.
İş kazasının tespitini mahkeme yoluyla talep edebilirsiniz,
SGK'ya işkazası bildiriminde bulunabilirsiniz,
Maaşınızı her türlü delille ispatlamanız mümkün.
İlknur Hanım öncelikle çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
Çorumda bi kaç avukatla görüştük biz 40 milyar cıvarı bir manevi tazminat çıkar diyor. Bana çok az geldi ama. Tabiki kesin bir rakam söylemek mümkün değil ama bu tarz kazalarda hangi miktarlar arasında değişiyor tazminat (20-220) gibi bir rakam belirtmek mümkünmüdür.
Ayrıca bursada bir arkadaşım elini kaybetmiş bilekte 50 milyarı vermiş hakim istenilen parada 50 milyarmış.
Çorum ve Bursada çok farklı rakamlar verilme ihtimli varmıdır. Tşk ederim kolay gelsin
Sayın turgaypdr,
Hesaplama gerektiren tazminat türü manevi tazminat olmayıp maddi tazminattır. Manevi tazminat her ilde farklılık gösterebileceği gibi, aynı hakim için farklı dosyalarda da farklılık gösterebilir, zira göz önünde tutulacak olan kriterler her davaya göre değişiklik gösterir.
Aktüerya hesabı yapmayı gerektiren kısım maddi tazminat kısmıdır. Aynı orandaki iş gücü kayıpları için bu da farklılık gösterir, zira hesabında öyle fazla faktör dikkate alınır ki, tüm bu faktörlerden sonra iş gücü kaybı oranı hesaba girer.
Kişinin yaşı, PMF yaşam tablosuna göre bakiye ömrü, gelir durumu, yaptığı işin niteliği, mesleği, SGK'nın bazı çizelgelerine göre meslekte kazanma gücü kaybı (ki mesleklere göre değişen bir orandır)
Kısaca ayrıntıları bilmeden ve ciddi bir emek sarfetmeden verilecek her rakam afaki kalacaktır.
Maddi tazminatın bölünmesi mümkündür. Kısmi dava açarak harç sorununu giderebilirsiniz. Ancak manevi tazminat bölünemez, ıslahla arttırılamaz, ek dava açılamaz. Bu yüzden ödeyeceğiniz harcı da düşünerek uygun bir manevi tazminat belirlemeniz gerekecek.