İcrada Yapilmasi Gereklİ Şartlar Ve Yasal İcra Zaman Ne Kadardir.
Apt.aİdati Ve Ödenmeyen Gİderler İÇİn Ne Yapabİlİrİm.İcrada HanĞİ Evraklar Lazim .teŞekkÜrler
Printable View
İcrada Yapilmasi Gereklİ Şartlar Ve Yasal İcra Zaman Ne Kadardir.
Apt.aİdati Ve Ödenmeyen Gİderler İÇİn Ne Yapabİlİrİm.İcrada HanĞİ Evraklar Lazim .teŞekkÜrler
Bir avukattan profesyonel yardım alınız.
Kiracım bina iç kısmının yani merdiven boşluğu-kat boya badanasının masrafını ödemeyi reddediyor.Bu masraf ortak kullanımdan doğan bir masraf değilmidir?Kimin ödemesi doğru olandır? Bana yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler
Sayın Fikret_55, siz yanılıyorsunuz. Ortak gider, kiracıya ait gider demek değildir. Kat maliklerinin paylaşacakları giderdir. Bunun bir kısmı kiracıya ait olabilir. Mesela apartmanın elektrik, su parası, kapıcı parası gibi. Mesela asansörün aylık bakım masrafı kiracıya ama genel tamiri ev sahibine aittir. Binanın iç ve dış badanası ev sahibine aittir.
Merdiven boşluğu 5-10 yılda bir boyanıyor olabilir. Daha önce uzun yıllar oturan kişi zamanında badana yapılmamış olabilir. Yeni giren bir kiracıya bunu yüklemek doğru olmaz.
Yakıt bedelleri malum kış öncesinden alınmaktadır. Kiracının kış gelmeden boşalttığı bir dairenin yakıt bedelini istemesi için muhatabı bedeli alan ve makbuz veren Apartman Yönetimi midir yoksa ev sahibi midir? Ev sahibi erken boşaltma sebebiyle zarara uğradığını beyan ederek yöneticiye veya alacaklı olan kiracıya bunu ödemekten kaçınabilir mi?
18 haneli bir apartmanda yönetici karar defterine karar alınmadan sadece 2-3 kişini kararıyla doğalgaz tüketimini kendi kafasına göre arttırrabilirmi, ve normalden 2-3 katı gelen doğalgaz faturasını "AMA KANUNEN ÖDEMEK ZORUNDASINIZ" diye tahsil etme hakkı varmı?
Ben de bir kiracıyım. Bir üsttekine benzer birkaç soruyu da ben sormak istiyorum. Yanıtlayan olursa çok sevinirim:
1) Apatman yönetiminin aidatları -herhangi bir sıradışı harcama olmadığı halde- istediği gibi artırma yetkisi var mıdır?
2) Apartman yönetimi, zaman zaman yaptığı apartman toplantısına (ya da hukuki olarak nasıl adlandırıyorsa) kiracıları da çağırmak zorunda mıdır?
3) Toplantı çağrısı tebliğ edilmediği (yani söz hakkı tanınmadığı) halde kiracı, artırılan aidata katılmak zorunda mıdır? Örneğin, haberim olmadan aidat 175 YTL'den 250 YTL'ye çıkarıldı. Bir yıllık enflasyon olsa olsa %10., Asgari ücret artışı %4. Aidatın böyle %40 artırılmasına nasıl itiraz edebilirim?
4) Bir kiracı olarak, apartman harcamalarına ait defterleri, belgeleri, vb. dokümanı istediğim zaman teftiş edebilir ve/veya görebilir miyim?
5) Bu tür belgelerin apartman panosunda teşhir edilmesini isteyebilir miyim?
6) Apartmanın altındaki dükkanlar, apartmanın önündeki alanı işgal edebilir mi (mesela apartman altındaki bir mağaza apartmanın önünü otopark olarak kullanabilir mi?)
Sorular biraz çok gibi fakat sanırım birçok kiracıyı ilgilendiriyor.
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Kiracı apartmanda oturduğu sürece belirlenen aidatı öder. Oturduğu dönemlerde toplanan parayı geri isteyemez. Yakıt parası da aidatın içinde aylara bölünmüş şekilde alınır.
Nasıl ki kiracı eve girmeden önce toplanan (eski kiracı veya ev sahibi tarafından ödemiş) yakıt parasıyla alınan yakıtla kiracı ısındıysa, kiracının döneminde toplanan paradan artan da daha sonraki döneme devredilebilir.
Birinin az diğerinin çok olması durumu değiştirmez.