Cevap: Avukata verilecek vekaletnamede nelere dikkat edilmelidir?Vekaletname örneği sunmanız mümkün mü?
Merhaba;
Sorum aslında şu , ben avukat tutmadım bir yakınım avukat yardımcı oluyor bana ama dosyaların takibi için bizim UYAP yetkimiz oluyor ve dosyaları burdan dırek daha hızlı gonderırız ama benım dosya ıle alakalı yetkım olmadıgı ıcın burdan takıp edemıyorum. Bana bır vekalet verırsen sana yardımcı olayım dedı. Ben de durumla alakalı pek bılgım olmadıgı ıcın arastırmak ıstedım.
Avukat yakınım oldugu ıcın benden bır ucret ıstemıyor sadece gozumuzden kacmasın dıyerek UYAP sıstemınden daha hızlı hareket edelım dıyerek vekalet cıkarırsak daha ıyı olur dedı.
Format nasıl olsa dogru olur ve guvenılırlıgı ya da dıkkat etmemız gereken hususlar nelerdır yardımcı olursanız sevınırım..
Sımdı karsı tarafa da bırsey deyıp yaptıgı destege karsılık kalp kırmak ıstemedık.
Cevap: Avukata verilecek vekaletnamede nelere dikkat edilmelidir?Vekaletname örneği sunmanız mümkün mü?
Avukatın ücret almadan iş yapması yasaktır. Ücret almadan iş yapacağı bir durum olduğu takdirde baroya bildirip izin almalıdır.
Vekalet sunduğu dosyada ücret almasa bile ücret almış gibi en azından asgari ücret tarifesinden serbest meslek makbuzu kesip %18 oranında KDV ve ayrıca bulunduğu vergi dilimine göre gelir vergisi ödemesi gerekir.
Yani ücretsiz alınan bir işin %38 civarı avukata maliyeti vardır.
Tek mesele UYAP ise, siz de e-devletten uyap'a girip dosyalarınızı görebilirsiniz. Kendinizin e-imzası varsa ya da bir e-imza alırsanız işlem de yapabilirsiniz.
Avukat, yakınlarının (hısım ve akrabalarının) işini ücretsiz alabilir, elbette baroya bu konuyu bildirmelidir, vergi konusunda tahsil esası geçerli olduğu için ancak para tahsil ederse makbuz kesip vergisini öder. Davaya vekalet sunmak dışında dilekçe vermek, duruşmalara girmek gibi eylemlerle fiilen katılırsa dava sonunda müvekkili lehine karar verilirse karşı yana yükletilecek vekalet ücretine hak kazanır. Herhangi bir eylemi olmaz sırf vekalet sunmakla vekalet ücretine hükmedilmez.