- 

Re: Tatil çalışma ücret

Sayın dursunkoylu,
Haftanın 7 günü çalıştırılmak yasak olsa da, şayet işçinin çalışması haftalık iş süresi olan 45 saati geçerse fazla çalışma sayılacak ve hafta tatili için 1,5 kat nispetinde ücret ödenecektir. (1 kat ücret zaten hakedişinizdir.)

Esenlikler,

- 

Merhaba sayın Kasıman beyilginize teşekkürler.Yalnız 1 kat yada 1,5 kat yerine şöyle bir cevap rica etsem nasıl olur. Bir günlük yevmiyem 30 ytl, bir tatil günü(hafta tatili,genel tatil ulusal bayram)çalıştığımda kaç para almam gerekir.Soruyu bu şekilde sormama sebep, işveren der ki ben zaten sana çalışmadığın halde bir yevmiye veriyorum(yevmiye hesabı 30 günüzerinden yapıldığı için)tatil yapmayarak çalıştığın için bir yevmiye daha veriyorum,etti 2 yevmiye daha ne istiyorsun.Özür diliyorum sizlerden amacım konuyu uzatmak değil fakat inanın bu konu beni cok sıkıyor. Çünkü ben 1988den 2004 yılına kadar tatil mesaisini %100 (60ytl)alıyordum

- 

Sayın dursunkoyunlu,
Hafta tatilinde yapılan fazla çalışma için 1,5 yevmiyedir
Yani 45 YTL.
(sözkonusu Yargıtay Kararı gözönüne alınırsa 1+1=2 yevmiye
yani30+30=60 YTL)

Genel Tatil ve Bayramlar için de,
1+1=2 yevmiyedir.
yani 30+30=60 YTL
Tam yevmiye olarak gözönüne alınmıştır.

Esenlikler,

- 

Sayın Harun bey,bir süre önce foruma eklediğiniz bir mahkeme kararı vardı .Yargıtay 9. hukuk dairesine ait bir karardı, bu karara emsal teşkil eden başka kararlar varmıdır varsa ekleyebilirmisiniz,yada bana böyle kararlara nasıl ulaşabileceğimiizah edermisiniz. Ben Adalet Bakanlığının sitesinde denedim, ulaşamadım. Bır link var, lakin yanıt alamadım.Teşekkürler.

- 

Sn. dursunkoylu,

O karar dışında benim bildiğim net bir karar yok.

Selamlar,

- 

Re: ÇALİŞANI İZLEMEK

Ben endüstriyel mutfak alanında faliyet gösteren bir firmada çalışıyorum.İşimiz oldukça bilgi,beceri ve dikkat isteyen bir iş.Küçük dikkatsizlikler her an bir iş kazasına dönüşebilir.Sorum bundan sonra başlıyor,işveren çalışanı izlemek üzere atelyeye kamera koydurdu ve bizi her an izlemekte.Bu şekilde bizi izlemeye ve üzerimizde belli bir baskı kurmaya hakkı varmıdır.Yasalar ve yönetmelikler bu işe ne der;Bu konuda bilgisi veya deneyimi olanlardan yardım rica ediyorum.Her şeyin gönlünüz ve gönlümüzce olması dileği ile.

- 

Sayın dursunkoylu,
İşverenin bu eyleminin yasaya aykırı bir yanı olduğunu düşünmüyorum...
Ayrıca düzgün çalışan bir işçinin, izlenmekten çekinmesinin gereği de olamaz diye düşünüyorum...
Esenlikler,

- 

Sayın  Kemal Asım MANSUROĞLU;
Hiç bıkmadan verdiğiniz cevaplar için..
ve bu özverili çabalarınız için...
insanımız adına ben size çok çok teşekkür ediyorum..
insanımız panik halinde olduğundan teşekkür etmeyi ihmal ediyor..
yoksa onlarda bende farksız olarak verdiğiniz bu bilgi ve hizmetin değerinin farkındalar..
sevgi ve saygılarımla..

- 

Sayın,Kemal Bey soruma ilgi gösterip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Yalnız benim merak ettiğim şey bu konuda yasal (kanun veya yönetmelik yada buna benzer) bir düzenleme olup olmadığını merak ettim. Ben 19 yıldır (kurulduğundan beri) aynı firmada çalışıyorum.Takdir edersiniz izlenmek bir çok canlıyı rahatsız eder,bu canlı insan olunca rahatsızlık daha da artar. Ben izlemekten rahatsız olmam demek okadar kolay olmasa gerek.Bu uygulama zaten çok yeni .Benim işimden korkum yok,ama inanın çok dokundu.Vaktinizi alıyorum afedersiniz.Teşekkürler.

- 

Sayın erdiken,
Güzel düşünceleriniz ve taktirleriniz için teşekkürler.
Sizin gibi arkadaşların katkılarıyla daha da güçleneceğiz.
Aramıza hoş geldiniz...
Esenlikler,