-
Re: İşteen Ayrılma
doktordan bu iş yerinde çalışamaz durumda olduğuma dair heyet raporu alırsam sağlığımdan dolayı işten çıkmak zorunda olduğumu belireterek çıkış istersemde tazminat hakkım olmazmı?çünkü ben işe girdiğimde sağlıklı biriydiim fakat bu iş koşullarında çalışmaktan dolayı boyun fıtığı oldum ve doktorum işini değiştirmek zorundasın dedi..ayrıca işe girdiğimde servis için gece vardıyalarında evinden alınıp evine bırakılmak şartıyla işe girmiştim,oysa şimdi yol bahanesiyle evimden uzak bir yerden servise binmek zorunda olduğumu söylüyorlar..bu iki sebebi gerekçe gösterip ayrılmak istesem tazminat hakkım olurmu..hukuk yetkilisi cevaplayarak beni aydınlatırsa sevinirim..
-
Re: İşten Ayrılma
İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
- İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa. .................................................. .......................................
yaptığınız işi tam olarak bilmemekle birlikte "boyun fıtığı" olmanıza yaptığınız işin niteliği neden olmuşsa ve bunu heyet raporu ile açıkça kanıtlar, işi sürdürmeniz halinde sağlığınızın daha da kötüye gideceği raporda belirtilirse 24/I- a maddesi uyarınca iş akdinizi haklı nedenle fesheder, kıdem tazminatına hak kazanırsınız veya ;
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
- İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
- İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
böyle bir durumu içeren Sağlık Kurulu Raporu'nu işvereninize verir , onun haklı nedenle iş akdinizi feshetmesini istersiniz.
KADIN İŞÇİLERİN GECE POSTALARINDA ÇALIŞTIRILMA KOŞULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından
Resmi Gazete Tarihi: 09/08/2004
Resmi Gazete No: 25548
.................................................. .................................................. ................................................
İşyerine Götürüp Getirme
Madde 6 - Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde alışılmış araçlarla gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın işçileri, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgahlarına en yakın merkezden işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür.
İş sözleşmenizde evden alınıp eve bırakılma hususu bulunuyorsa veya yıllardır bu uygulama yapılırken, şimdi bu uygulama ortadan kaldırıldıysa, bu durumu önce bir ihtarname ile işvereninize bildirmeniz, uygulama devam ederse iş akdinizi feshedeceğinize ihtarnamede yer vermeniz ve uygulama devam ederse iş akdinizi haklı nedenle feshetmeniz de mümkün görünüyor.
Selamlar,
-
Re: İşten Ayrılma
sayın HARUN GÜR çok teşekkür ederim..fevkalade aydınlattınız beni..İhtarnameyi nasıl hazırlayacağımıda öğretirseniz(:mahcup: )..Gerçi ben bu tür uygulamalarla işverenimin karşısına çıkmak istemiyorum çünkü hep yüzyüze konuşuyoruz müdüremizle ama olumsuz cevap alırsam bu yola başvurmak zorundada kalabilirim..:) tekrar çok teşekkür ederim..