Re: Site yönetimi cezai yaptırım amaçlı su sayacını sökebilir mi ?
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Fetva buyurdunuz...
Merhaba,
Medeni kanunda denmektedirki
"Hukuk kötü niyeti korumaz" KMK da alacakların nasıl tahsil edileceği yazılıdır. O da ihtarname, icra ve dava yoludur. Suyunuzu kesip sağlığınızı tehlikeye atııkları için kendilerine maddi ve manevi tazminat davası açın kazanırsınız.
Böyle yönetimleri de kınıyorum. Belki yasal yönetim bile değillerdir.
Saygılar
Cevap: Site yönetimi cezai yaptırım amaçlı su sayacını sökebilir mi?
Bir profesyonel yönetim şirketinin müdürüyüm. Merkezi su ve ısınma sistemli mülkiyetlerde, su ve doğalgaz tüketimleri için tek fatura gelmekte bu fatura bedeli orada oturanların sayaç ve kalorimetrelerindeki tüketim miktarlarına göre apartman veya site yönetimlerince hesaplanıp borçlu sakinlerden istenilmekte, borçlarını zamanında ödeyen duyarlı insanlar sayesinde de bu faturalar ödenebilmektedir. Su ve doğalgaz faturalarının zamanında ödenememesi halinde, zaten bu hizmeti veren kurumlar hizmeti durdurmakta, bu şartlarda merkezi sistem olduğu için borcunu zamanında ödeyen insanlar, zamanında ödemeyenler yüzünden mağdur olmaktadırlar. Hakkaniyete aykırı bu tutumların tek çözümü borçlarını ödemeyenlerin su ve doğalgaz hizmetlerinin durdurulmasıdır. Aksi taktirde boçlular, kaçak su ve doğalgaz tüketimi yapan konumunda kalmaktadırlar.
3. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 18.maddesi: “kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.” şeklinde, ORTAK GİDERLERİN TEMİNATI başlıklı 22.maddesi: “Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir.” şeklinde KARARLAR başlıklı 32’nci maddesi de: “Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir. Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler.” şeklinde düzenlenmiştir.
4) Anılan kanun kapsamında borçlulardan alacakların icra yoluyla tahsili de ancak aylar sonra yapılabildiğinden hatta genellikle yapılamadığından, geriye tek seçenek borca sebep olanların su ve doğalgaz hizmetlerinin durdurulması olarak karşımıza çıkmaktadır.
Şirket olarak, kat mülkiyeti "külfetin paylaşılmasını" esas aldığından ve ortak yaşamın sorunsuz devamı için herkesin borcunu zamanında ödemesi gerektiğini düşündüğümüzden yönetimin "hizmet durdurma" yetkisi olduğunu düşünüyor ve yöneticiliğini yaptığımız sitelerde bu uygulamayı yerine getiriyoruz.
Saygılarımla.