Re: İnternet site alan adı satın almak ve kullanmak.
Western Samoa (Bağımsız Samoa Devleti)'nın ccTLD si olan .ws yi kullanmak ve bu alan adının kullanımından kaynaklanan sorunlar Samoa'nın hukuk düzenini ilgilendiren bir konu olmakla birlikte, uluslararası antlaşmalarla telif hakkını garanti altına alan markaların isim haklarına tecavüz etme olasılığınız mevcuttur.
ICANN, gTLD veya ccTLD lerin tümünde değişiklik yapma ve uyuşmazlıkları çözümleme hak ve yetkisine sahiptir.
Konu, ccTLD (country code top level domain) ler açısından ele alınmalıdır, gTLD (generic top level domain) açısından değil.
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Western Samoa (Bağımsız Samoa Devleti)'nın ccTLD si olan .ws yi kullanmak ve bu alan adının kullanımından kaynaklanan sorunlar Samoa'nın hukuk düzenini ilgilendiren bir konu olmakla birlikte, uluslararası antlaşmalarla telif hakkını garanti altına alan markaların isim haklarına tecavüz etme olasılığınız mevcuttur.
ICANN, gTLD veya ccTLD lerin tümünde değişiklik yapma ve uyuşmazlıkları çözümleme hak ve yetkisine sahiptir.
Konu, ccTLD (country code top level domain) ler açısından ele alınmalıdır, gTLD (generic top level domain) açısından değil.
İlginiz için teşekkür ediyorum.
Bu .ws GDI(Global Domains International) Carlsbad şirketi tarafından WebSite nin başharflerinden oluşturulmuştur. Ben alacağım alan adının problem olup olmayacağını ccTLD gibi bir yerden ya da başka bir yerden öğrenme imkanım var mı?
biraz zaman geçmiş üstünden ama olsun ,
arkadaşlar bakın , my net kelimesi "internetim" anlamına gelen jenerik bir kelimedir ve ilk kez ABD de 14 yaşındaki bir çocuk tarafından 1994 yılında tescil edilmiştir.Türkiyede Bu alan adını kullanan firma 1999 yılında kurulmuştur ve bu jenerik kelimenin .com uzantısını alabilmek için 1999 yılının tam 50.000 $ para vermişlerdir.Sizce neden bu kadar para etmiştir bu alan adı , çünkü kelime jeneriktir.
ve gelip türkiyede bu alan adını marka olarak bi şekilde(!) tescil ettirmişlerdir.jenerik kelimeler marka olarak tescil edilemez 556 KHK ye göre.my net in her türlü uzantısı kanaatimce kullanılabilir.yoksa tüm içinde mynet geçen kelimelerden oluşan alan adlarını bu firma kendisine verilmesini talep etme hakkı doğacaktır ki bu kesinlikle kabul edilemez.
Bu mantıkla bakalım bide , 1994 yılında tescil edilen alan adı olan mynet.net şu an satışa çıkartılsa bu kelimenin markası kimde şu an türkiye'de bilinen firmada,bu .net uzantılı alan adı ne kadar eder şu an , baya eder , o zaman bu markayı türkiye'de marka olarak tescil ettiren firma bu alan adı üzerinde hak sahibi olma iddaası olacaktır dimi ?Sizce olmalımıdır ? Hatta türkiden erişime engellenmesini talep hakkı olacak marka aldığına göre,sizce bu mantık lımıdır ,
Bu firmanın böyle davalarda türkiyeden değilde Wipo ya başvurması gerekir ama emin olun ki Wipo bu durumda itiraz edilen alan adlarını bu firmaya vermeyecektir.Çünkü firma aldığı markayı kendisi yaratmamıştır var olan bir kelimeyi kullanmaktadır.Mesela Vestel anlamsız , günlük hayatta kullanılmayan bir markadır ve orginaldir,hiç bir alan adında aynı içerikle kullanılamaz,mesela Vakko (Vitali Hakko kurucusudur)kurucusunun harflerinden oluşur ve orginaldir ,alan adı olarak aynı içerikte kullanılamaz, ee peki my net nedir ? İnternetim anlamına gelir my ve net kelimelerinden oluşur , günlük hayatta kullanılır mı evet , İngilizce de kullanıyor da , kaynağı nedir 1994 yılında alınmasına kadar gider .Peki türkiyedeki firmanın bu kelimede nasıl bir hakkı olabilir sizce ? 556 KHK yi iyi yorumlamak gerekiyor.
O yüzden mynet.ws yi bence rahatlıkla kullanılması gerekiyor.
Bakın örnek dava da var Fransız Mahkemesinin Kararı
http://www.hukukrehberi.net/makalele...ster.asp?id=59
Jenerik kelimeler marka olarak kullanılamaz...Sorun budur.
Konuya çok ilginç bir gelişme ile devam etmek istiyorum. Geçenlerde yabancı bir sitede (adresini hatırlayamıyorum) Amerikan mahkemelerinde atlascopco domaini hakkında bir davadan bahsediliyordu. Bulursam linkini ekleyeceğim. Jenerik vs. farketmeyeceği görüşündeydi mahkeme...
Benim görüşüm de şu, alanadları aynı iş kolunda HAKSIZ REKABET amaçlı olarak kullanılmıyorsa kanımca bu suç ve illegal bir durum değildir. Çünkü siz bu alan adında markayı değil, kendi içeriğinizi yayınlıyorsunuz.
Örneğin cococola.com... cococola.in diye bir domain alıp orada link satsanız haksız rekabet teşkil etmez. İnternetin en güzel yanı dayatmacı olmamasıdır. Cococola.in sitesine giren kişi buranın cococola sitesi olmadığını gördüğü anda bir çıkmak ve bir daha girmemek hak ve yetkisine sahiptir.
Açıkçası bir çok firma da bu tip basit hususlarla şu an için ilgilenmiyor. Toplamda Kaç tane TLD (top level domain) ve 2 cil alanadı hizmeti veren var bilmiyorum ama bu neredeyse her kelimenin tescillendiği günümüzde interneti hükümsüz kılar.
Siz ne zaman hukuki net markasını kullanıp rekabete girersiniz işte o zaman tazminat ve cezai sorumluluğunuz doğar... Hukukta zarar kavramı (ızrar kabiliyeti) bu açıdan çok dikkatle değerlendirilmesi gereken bir husustur. (Not: Bunların hepsi şahsi görüşümdür)
Hadi ben bir soru sorayım o zaman: Finansbank yerine Finans-bank.com domaini alınsa bu suç mudur, haksız rekabet teşkil eder mi? Arada (-) işareti var... Bu sorular uzar gider...
Sayın admin ;
şimdi alan adı alan kişi markalı firma ile firma ile aynı sektörde aynı iş kolunda iş yapmıyosa diyosunuz da , sizin verdiğiniz örnekte "hukuki net" ibaresi var , burda kullandığınız bu alan uzantısı olan net kelimeyi daraltıyor ve tek bir odak üzerine yoğunlaştıerıyor,halbuki ben Hukuki.....(.com) ,net org istediğim alan adını alırım ve bir hukuk danışmanlıkl sitesi de açarım dimi normal rekabet şartlarında,buna itiraz edemezsiniz çünkü hukuki kelimesi sizlere ait değildir haliyle.Bu olaylarda ayırt edici kelime çok önemli.Bakın örnek hep my net kelimesi ve alan adı ile gidiyo bu konuda.adamlar my net diye marka almışlar , dediğim gibi kelime ilk domain olarak 1994 yılında tescil edilmiş , 1999 yılında kurulan bu firma kendi domain sahibinden 50 bin $ gibi yüksek bir rakama almıştır ? Neden ? Çünkü kelime Jeneriktir , o tarihlerde de türkiyede marka olarak tescil edilmiştir bi şekilde. Marka my net ama istediği her sınıfta marka olarak tescil ettirme hakkına da sahiptir marka kanunua göre.Var olan ve yeni var olacak tüm sektörlerde kişiye dava açma yetkisi doğar ki, internet o kadar büyük bir mecra ki böyle bir koruma verilmemesi gerekir kimseye ayrımcılık yapılarak.Sadece keyfine kalıyor dava açma açmama yetkisi,eğer o site birazcık hit alsın mesela hemen dava açılır.Bu firmalar net üzerinden iş yapan firmalar,marka kanununa göre bunlara sadece 38,41 nolu sınıfta marka verilmesi gerekiyor,başvuru yaptıkları her sınıfta değil...
O zaman bu kişiye başka ne hakkı doğuyor , 1994 yılında alan adı olarak alınan mynet.net alan adı bu kişilerin olması gerekiyor dimi ? O zaman bu firma dava açsın bu mynet.net , mynet.org , mynet.(...) uzantılı alan adlarıı da bizim desin,neye göre onlarınsa. bir kere Alan adlarının Marka olarak tescil edilmesi hatalı bir karardır.yani mynet.net in şu an ki piyasa değeri en az 100 bin $ dan aşağıya değildir.Peki bu türkiyede marka alan firma Wipo ya gidip bu markasını Uluslar arası kullanıma dahil ettirmeye kalksa onay alır mı sizce ? Eğer onay alırsa tüm dünyadaki milyonlarca $ değerindeki içinde mynet geçen tüm alan adlarını alma hakkı kazanması gerekiyor mantık olarak,ama bu keisnlikle ne Wipo tarafından kabul edilebilir bir durumdur ne de bu alan adı sahiplerinin kabul edebileceği bir durumdur.İşte Wipo tarafından kabul edilemeyecek bir marka korumasına Türkiyeden koruma verilmesi de asla kabul göremez.Buyursun bu türk firması gitsin bakalım Wipo ya bu kelimeye marka koruması alabilecek mi ? Kendi düşünceme göre Kesinlikle verilmeyecektir.Yoksa verilmesi durumunda alan adları sayesinde milyonlarca $ lık bir haksız kazanca sahip olacaktır ki böyle bir uygulama dünyada yapılamaz...
diğer bir durum ,peki ben şimdi parayı bassam 1994 yılında kayıt edilmiş bir alan adı olan mynet.net i satın alsam ve üzerine bir portal kursam ne olacak ? Bu firma direk dava etme hakkı kazanacak dimi ? kendileri 1999 yılında firma kurup .com uzantısını alınca sorun yok, ama ben de .net uzantısı alınca sorun olsun,böyle bir ayrımcılık ve eşitsizlik olamaz.Kendileirnden önce de var olan ve kullanılan bir kelimeyi marka olarak kaydettirip kullanmaları bu sakıncaları doğuruyor işte,o yüzden ben bu alan adı olaylarının çok titizlikle incelenmesi gerektiğine inanıyorum ama malesef daha türkiyede ne sayın hakimlerimiz , ne de sayın Avukatlarımız bu konuda çok üzülerek söylüyorum ki bilgili değiller , sanırım parmakla gösterilcek kadar da azdır.
Anlattıklarım yoruma ve düşünceye dayalıdır , herkes farklı düşünebilir ama ayrımcılık ve eişitsizlik yapılması kesinlikle kabul edilemez ,bu alan adları konusunda görüşleri,önerileri olanlar bu konya devam edebilirler.Ama mutlaka Sayın yargımızın bu konuda çok iyi yetişmiş ve bilgili olması gerekiyor.Yoksa yanlış kararlar çıkabilir yargıdan ve bunun sonucu da Türkiye sürekli AİHM davaları ile uğraşmak zorunda kalacaktır.
tescilli markaları kullanmak sorun yaratır
kardeşim şu ezberinizi bozun ezbere konuşuyosunuz,o zaman bende ahmet mehmet bursa ankara kelimelerini tescil edeyim bi şekilde , her kese dava açayım , kabul eder misiniz böyle bir şeyi ???
bilmiyosanız konuşmayın yorum yapmayın...
cnbc-e.com başka birinin adına kayıtlı alabilseydi onlar alırdı.