Merhaba,
Anlattigim durumla ilgili sizce yargitay bu maddeyi bozar mi?
Yani gelirin uzerinde bir rakami odeyeceksin diye bir karar cikar mi?
Boyle bir karar cikarsa prosedur nasil olacak peki?
Daren
Printable View
Merhaba,
Anlattigim durumla ilgili sizce yargitay bu maddeyi bozar mi?
Yani gelirin uzerinde bir rakami odeyeceksin diye bir karar cikar mi?
Boyle bir karar cikarsa prosedur nasil olacak peki?
Daren
Yargıtay sunulan kanıt ve tanık ifadelerinin ışığında nafaka miktarını takdir eder. Ayrıca siz nafakayı azaltmak için yeni dava açabilirsiniz.
Ancak nafaka miktarı değişene kadar eski miktar üzerinden nafakayı ödemeniz gerekir.
Eğer tek anlaşmazlık nafaka miktarıysa bunu temyize götürmeyip nafakayı azaltma davası açmanız belki de daha kısa sürede sonuç almanızı sağlar.
Çünkü yargıtay en az 10 ay sonra kararı açıklayacaktır, geçmiş zamanların nafakasıyla gelecek 10 ayın nafakasını da rakam azalsa bile eski miktar üzerinden ödemeniz gerekecek.
Ama boşanma kararını kesinleştirip ardından nafaka için dava açarsanız 2 ay sonrasına gün alır, 2-3 celsede sonuçlandırırsınız. Daha kısa bir sürede hallolur.
Sn. Ma_cera,
ilginiz ve yanitlariniz icin tesekkurler,
Konu ile ilgili hukuksal fikrinize katilmakla birlikte, eger karar onanipta 800 e karar verilirse bunun icra yonunden tahsilati nasil yapilir?
Daren
benim de bir sorum var bilgilendirirseniz sevinirim.bir yıl önce ayrıldım ve iki çocuğum var annede kalıyor annenin kendine ait dükkanı var benden yoksulluk nafakası talep etmedi ancak çocuklar için iştirak nafakası talebinde bulundu çocuk başı 100 ytl toplam 200 ytl,şimdi nafaka artırımında bulundu ve çocuk başı 200 ytl istiyor gerekçe olarakda çalıştığım kurumdan aldığım döner sermaye gelirini gösteriyor; ancak ben boşanmadan öncede döner sermaye alıyordum yeni başlamadı bu uygulama ve döner sabir bir ödeme şekli olmayıp miktarı ve zamanı değişmektedir garantisi yoktur yani..
benim sorum şu :şimdi döner sermaye geliri nafaka artırımı için talep edilebilirmi yoksa maaş gibi olmadığından ve garantisi olmamasından dolayı reddedilebilirmi?edilirse hangi gerekçe ile hakkımı arayabilirim teşekkürler...
Aylık düzenli olmayan gelirlerin ortalamasına bakılır.
Mesela serbest meslekten birinin senelik vergi levhasındaki gelir nasıl 12'ye bölünerek ortalama geliri bulunuyorsa
maaşının yanında diyelim ki 3 ayda bir ikramiye ve/veya sene içinde değişik miktarlarda döner sermayeden gelir alan birinin senelik toplam geliri 12'ye bölünmek suretiyle aylık ortalama gelir bulunur.
Daha önceki mahkeme sürecinde döner sermaye gelirleriniz hesaba katılmadan bir nafaka takdir edilmiş.
Gelirinizdeki değişim, hayat koşulları vs. gibi faktörleri değerlendirecek olan hakimdir.
Belki boşandığınız eşe nafaka ödemek insanın canını yakabilir, ama nafaka verdiğiniz sizin öz çocuklarınız. Çocuk başına 200 YTL iştirak nafakası vermek de çok olmasa gerek.
stajdayım ve hakim beni sözlü yapacağını söyledi eski m.k ya göre nafakaları okuyorum ama yeni değişiklerden haberim yok iştirak nafakasına sadece dava sonunda mı hükmediliyor yoksa tedbir nafakasında olduğu gibi dava açıldığı tarihten itibaren istenmesi mümkün müdür yardımcı olacak bir arkadaşım varsa yardımını bekliyorum
ayrıca terk sebebiyle boşanma için öngörülen ihtar için dört aylık süre eve dönüş için iki aylık süre dolayısıyla dava açmak için şart olan altı aylık sürede bir artış oup olmadığını bilen var mı?
Sayın pleasures, artık lisede değilsiniz.
Sizi sözlü yapacak olan da coğrafya hocanız değil hakim.
İki sorunuzun cevabı da medeni kanunda açıkça belirtilmiş.
Yeni medeni kanunu okumadan böyle ezbere hazır cevaplar beklemek ne kadar doğru?
Kitabınız yoksa, bakınız elinizin altında internet var, www.google.com diye bir site var. Burada boşluğa "medeni kanun" diye yazın. Çıkan ilk 10 site arasında yeni medeni kanunun tam metni bir değil, çok yerde var. Zahmet olmazsa baştan sona okuyun, en azından bir göz aşinalığı olur.
Aklınıza bir soru takıldığında ben bunu medeni kanunda okumuştum der, açar yine bakarsınız.
İştirak nafakasına, son kararla birlikte hükmedilir. Tedbir nafakasına ara kararla hükmedilmişse, talep halinde kakarın kesinleşmesinden itibaren iştirak nafakası olarak devamına karar verilir.
Terk için öngörülen süreler değişmemiştir, 4 ve 2 aydan oluşan toplam 6 aylık süre aynen geçerlidir.