bir de biz menfi tesbit davasi / olumsuz tesbit davasi, dolandiricilk davasi acabilir miyiz? Kafam karman corman ve internette forumlardan anladigim kadariyla boyle bir dava acma hakkim var mi? Henuz icra takibi baslamadan?
Printable View
bir de biz menfi tesbit davasi / olumsuz tesbit davasi, dolandiricilk davasi acabilir miyiz? Kafam karman corman ve internette forumlardan anladigim kadariyla boyle bir dava acma hakkim var mi? Henuz icra takibi baslamadan?
Sayın itiral,
Gerçekten dediğiniz gibi konu daha da çetrefilleşiyor sanırım. Açığa imzalı senetler birken üçe çıktı. Daha önce de belirttiğim gibi hakkınızda icra takibine başlanmadan evvel menfi tespit davası açmanız halinde alacağın %15i oranında bir teminat mukabilinde tedbiren icra takibini durdurursunuz. Ancak davanızı kanıtlayabilmeniz yani borçlu olmadığınızı ispatlayabilmeniz için HUMK hükümleri gereğince senede karşı aynı kuvvette bir yazılı delil sunmanız gerekir.
Bu arada ceza davası ile ilgili sorunuza gelince, sitemizdeki hukukçu arkadaşlarım arasında eminim ceza hukuku alanında daha geniş bilgiye sahip olanlar vardır. Ancak benim görüşüme göre yaşadığınız hadiseyi dolandırıcılık olarak nitelendiremeyiz. Şahsi kanaatim olayın emniyeti suistimal suçunu oluşturabileceğidir ve bu suç da şikayete bağlıdır. Bu anlamda Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunmanızı öneririm. Zaten ceza yargılamasında tanık dahil her türlü delille iddianızı ispatlama şansınız vardır ve sizin suçu ne şekilde nitelendirdiğiniz de (dolandırıcılık, emniyeti suistimal vs.) önemli değildir. Savcılık gerekli tahkikatı yapacak ve gerek görürse iddianame tanzim ederek davayı açacaktır. Şayet ceza davasında senetlerin bedelsiz olduklarını tanık vs. delillerle ispatlarsanız bu menfi tespit davasını da bağlayacaktır.
Acilen bir avukatla görüşmenizi öneririm.
Öznur Hn,
Yazdiklariniz icin cok tesekkur ederim, esim Savciliga basvurdu ancak ne yazik ki, konustugumuz her avukat - 13 adet -, aman dava acmayin, siz dava acmadan halletmeye bakin, dava acarsaniz bu olayla ilgili bir de adam henuz isleme koymadiysa islemi hizlandirirsiniz, en azindan askiya alin sikayetinizi diyorlar. Resmen elimiz kolumuz bagli bugun bu senet gelecek, yarin baska senet gelecek sekinde yasiyrouz.
Bugunki tel konusmasinda, daha evvel soyledigi gibi bizim 20 senet imzalamadigimizi, elinde 2 senet oldugunu onlarin da birinin 18.000, digerinin 3.700 ytllik senetler oldugunu iletti. Kendi soylemine gore, 18.000ligi bize verecekmis, 3.700u odememizi istiyormus ( bu rakama da nasil ulastigi ayri bir mesele ). Hadi kira farkiydi suydu buydu deyip bu meblagi odeyelim, 18.000ligi de bize iade ettigini dusunelim. Ya elinde bir baska senet daha var ise? Kendisi 3.700 disinda borcun olmadigina diar kagit da veririm diyor, ama ya elinde bir senet kalir ve onu baskasina verirse kendi borcu karsiligi?
Oznur Hn ve herkes,
Konu dun oldugu yerde duruyor, ancak bir kisi der ki, bu is mali suclarin isidir, direkt olarak mali buroya git der.
Sizce de oyle mi?
Bir ek daha, bu kisinin bir cete ortakligi oldugunu dusunuyoruz... Ve bazi belgeler de var bu savimizi dogrulayabilecek.
Sayın itiral,
Savcılığa hangi isnatla başvurdunuz?
Şikayet dilekçeniz ile ilgili olarak son durum nedir?
Savcılık eğer şikayet dilekçenizde belirttiğiniz hususların kamuyu ilgilendirdiğini ve şikayete bağlı olmadığı kanaatine varırsa şikayetten vazgeçmeniz de etkili olmayacaktır.
Ayrıca Mali suçlar bürosuna şikayette bulunmanız da kanaatimce gereksizdir. Zira Savcılık zaten gerekli her türlü araştırma ve incelemeyi yapacaktır.
Sorunuzun diğer kısmına gelince; eğer 3.700-YTL lik senedi ödeyip uzlaşmayı düşünüyorsanız da karşı taraftan mutlaka ayrıntılı bir ibraname almanızı öneririm.
arkadaşlar ben bir arkadaştan senet aldım o senetin günü geldi ödemesse ne gibi ceza veya haciz koydurabilirim??üzerinde rehinli bir araba var bekar bunun babasının evinemi hicra kaldırmam lazım yoksa arabaya herhangi ne yapabilirim
LÜTFEN SORUMU CEVAPLAYIN
Yönetimin Notu: Kimse sorunuzu yanıtlamak zorunda değil. Büyük puntolar kullanarak -ki puntonuz küçültülmüştür- üyelerimize böyle bir talimat vermeniz saygı sınırlarını aşmaktadır.
Merhaba,
Cok uzun sure evvel bu konuyu acmistim ancak durum halen devam ediyor. 3.700luk senedi odedik ve borcumuzun olmadigi, bize butun senetlerin kargolanacagina dair sms kayitlari vs de var, ayrica 3.700den baska da herhangi bir borcumuz olmadigina dair de elimizde kagit var. Ancak kargolanmadi senetler ve esim bugun almaya gittiginde bu kisi, 18.000lik senedi de avukata verdigini ve geri almamiz icin 500ytl daha odememiz gerektigini iletmis. Daha evvel savciliga basvurmustuk ancak olay kapandi diye sikayeti durdurmustuk - karsi tarafin da baskisi ile.
Simdi bu dava aynen devam ediyor arkadaslar ve ben ne yapacagimi bilmez vaziyetteyim. Bu adama hicbir borcum yok, olmayan bir borc yuzunden ben para mi odeyecegim gene??? Lutfen yardimci olun.
Saygilarimla,