-
Re: Temyiz Hakkinda
Sayın hacer01,
Yerel mahkemenin verdiği boşanma kararını Yargıtay'ın onaması halinde buna karşı karar düzeltme yoluna başvurulabilir. Karar düzeltme talebini inceleyecek olan merci temyiz talebini karara bağlayan merci olacaktır.
Yargıtay tarafından verilen karar düzelterek onama mıdır? yoksa kısmen bozma, kısmen onama mıdır?
Nafakaya ilişkin bölüm Yargıtay tarafından bozulmuş ise yerel mahkeme iki tür karar verebilir. Böyle bir durumda yerel mahkeme Yargıtay tarafından verilen bozma kararına uyup yeniden hüküm kurabileceği gibi direnme kararı verip eski kararında ısrar da edebilir. Yerel mahkeme direnme kararı verir ve bu karar temyiz edilirse inceleme Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca yapılır. Şayet yerel mahkeme bozma kararına uyup bozma sebepleri çerçevesinde işlem yaparak karar vermiş ise bozma ile kesinleşen hususların yeniden temyiz sebebi yapılması usulen mümkün değildir.
-
Sn Oznur Hanım,
Oncelikle ben ve diger arkadaslarima bu konu hakkinda bilgi verdiginiz icin cok tesekkur ederim.
Anlasildigi uzere, Yargitay'a temyize giden bosanma dosyasi maddelerinden Yargitay tarafindan onanan maddeler, onanmayan maddelerle beraber tekrar yerel mahkemede isleme tabi tutulmuyor. Sadece Yargitay tarafindan onanan maddeler taraflardan biri tashihi karar isterse Yargitay'in temyiz sonuc kararini veren merci tarafindan incelenecegidir.
Konu hakkinda celiskili ifadeler duymaktayiz bu nedenle tarafinizdan bilgi almak beni - bizi rahatlatti.
Bu arada yanlıs anlamadiysam temyizden bozularak yerel mahkemeye donmus maddeler icin yerel mahkeme ilk verdigi karari Yargitay'in bozmasina muteakip Yargitay'a uyarak yeni karar verirse, verilen bu kararin tekrar Temyize gonderilmesi usulen mumkun degil demissiniz.
1 - Boyle bir durumda Yerel mahkemenin verdigi bu yeni karar Gerekceli karar olarak taraflara teblig edildiginde mi onaniyor.
2 - Temyize giden maddeler den onanan maddeler icin tashihi karar istenildiginde Yargitay'da surec gene ayni mi oluyor? (Yani cok mu uzun suruyor) Yoksa daha once bu dosya uzerinde calisildigi icin daha mi erken sonuc cikiyor..
ilginize tekrar tesekkur ederim.
Daren.
-
Sayın Daren,
Öncelikle bir yanlış anlamayı düzeltmek isterim. Ben "Yargitay'a uyarak yeni karar verirse, verilen bu kararin tekrar Temyize gonderilmesi usulen mumkun degil" demedim.
"Şayet yerel mahkeme bozma kararına uyup bozma sebepleri çerçevesinde işlem yaparak karar vermiş ise bozma ile kesinleşen hususların yeniden temyiz sebebi yapılması usulen mümkün değildir." dedim. Bu da demek oluyor ki bozma sonucu verilen yerel mahkeme kararı temyiz edilebilir. Ancak mahkemenin bozma ilamına uyması ile lehine bozma kararı verilen taraf için usuli bir kazanılmış hak doğar ve mahkeme bozma ilamına uyarak yeni hüküm tesis eder. Mahkeme bozma ilamına uyduğunu belirttiği halde bozmada gösterilen esaslara aykırı hüküm oluşturması halinde elbette bu hükümlerin temyizi sonucu bozulması gerekir.
Aşağıda konuya açıklık getirmesi için 2 adet Yargıtay kararı ekliyorum:
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/19312
K. 2005/23248
T. 25.11.2005
• BOZMA GEREĞİNCE İŞLEM YAPILMASI ( Bozma İle Kesinleşen Hususların Yeniden Temyiz Sebebi Yapılmasına Usul Hükümleri Elvermediği )
• BOZMA İLE KESİNLEŞEN HUSUSLAR ( Bozma Sebepleri Çevresinde İşlem Yapılarak Karar Verilmiş ve Bozma İle Kesinleşen Hususların Yeniden Temyiz Sebebi Yapılmasına Usul Hükümleri Elvermediği )
2004/m.78
ÖZET : Yargıtay ilamında belirtilen bozma sebepleri çevresinde işlem yapılarak karar verilmiş, bozma ile kesinleşen hususların yeniden temyiz sebebi yapılmasına usul hükümleri elvermemiş bulunmasına ve temyiz edilen kararda yazılı gerekçelere göre yerinde olmayan temyiz sebeplerinin reddi gerekir.
YARGITAY
3. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/7834
K. 2004/9564
T. 21.9.2004
• BOZMAYA UYMA ( Uyulmakla Bozma İlamı Lehine Olan Taraf İçin Usuli Kazanılmış Hak Doğduğu )
• USULİ KAZANILMIŞ HAK ( Kural Olarak Bozma İlamına Uyulmakla Bozma İlamı Lehine Olan Taraf İçin Usuli Kazanılmış Hak Doğduğu )
• BOZMA GEREĞİNCE İŞLEM YAPMA ( Bozmaya Uyulması Halinde Mahkemenin Sonraki Hükmünün Bozmada Gösterilen Esaslara Aykırı Bulunmasının Bozma Nedeni Olduğu )
1086/m.429
ÖZET : Kural olarak bozma ilamına uyulmakla, bozma ilamı lehine olan taraf için usuli kazanılmış hak doğar. Bozma kararına uyulması sonunda, kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak yine o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince karar verme mükellefiyeti meydana gelir ve bu itibarla mahkemenin sonraki hükmünün bozmada gösterilen esaslara aykırı bulunması, usule uygun sayılmaz ve bozma nedenidir.
-
Sn. Oznur Hn,
Konu hakkinda ki yanlis anlamayi duzelttiginiz ve daha anlasilir duruma getirdiginiz icin tesekkur ederim.
Bir onceki iletimdeki 2 soruma da cevap alabilmek umidiyle, iyi calismalar dilerim.
Daren.
-
Sayın Daren,
Şahsıma karşı teşekkürlerinizi bildirmenizden memnuniyet duymakla beraber sorularınızı sadece tarafıma hitaben sormanız, bu forumu ikimiz arasında karşılıklı bir diyalog haline getirir ki bunun da diğer meslektaşlarıma karşı çok da nazik olmayan bir tutum olduğu düşüncesindeyim. Emin olun ki diğer meslektaşlarım da sizin sorularınıza gerekli ve yeterli cevapları verebilecek yetkinliktedirler. Şimdi bu açıklamadan sonra sorularınıza gelince;
1- Yargıtay'ın bozma ilamına uyarak yeni hüküm tesis eden yerel mahkemenin gerekçeli kararı taraflara tebliğ edilecek ve bu tebliğden itibaren temyiz süresi işlemeye başlayacaktır. Taraflarca temyiz edilmezse karar kesinleşecek, temyiz edilirse Yargıtay'dan çıkacak karara bağlı olarak durum değişecektir.
2- Karar düzeltme sürecinin ne kadar zaman alacağı hususunda (iş yükü yoğunluğu da göz önüne alındığında) bir tahmin yürütmek elbette zor. Fakat karar düzeltme talebini inceleyecek olan merci temyiz talebi hakkında karar veren merci olduğundan ve daha da önemlisi bazı yasal sınırlamalar nedeniyle karar düzeltme taleplerinin temyiz taleplerinden daha az sayıda olduğu gerçeğinden yola çıkıldığında daha kısa zamanda sonuçlanacağını tahmin ediyorum.
-
Bu noktada bir anekdot aktaralım.
Bundan 20-25 yıl önce ( good old happy days) bir taşra ilinde davacı ve davalı avukatı ile hakim, okuldan aynı dönem mezunları arkadaşlardır.
Karar celsesinin yapılacağı davada bir gün davacı vekili davası ile ilgili iddia ve taleplerini çok esaslı ve etkileyici bir şekilde ifade ettikten sonra cübbesini altından kimsenin görmeyeceği ancak hakimin görebileceği biçimde davalı avukatına bir el işareti yapar.
Davalı avukatı da savunma taleplerini muhteşem biçimde beyan ettikten sonra davacı avukatına gönderdiği bir başka el işareti ile mukabelede bulunur.
Hakim bey müstehzi bir yüz ifadesi ile olanları izlemektedir.
Gülerek kürsüde öne doğru eğilir,
iki elini çaprazlamasına yumruk yaparak avukatlara döner ve
DAVANIN KISMEN KABUL KISMEN REDDİNE
diyerek davayı bitirir.
Güleryüzlü, sevecen, babacan hakim-savcı ve avukatların olduğu o eski güzel mutlu günleri özlüyorum.
-
- Yargıtay'ın bozma ilamına uyarak yeni hüküm tesis eden yerel mahkemenin gerekçeli kararı taraflara tebliğ edilecek ve bu tebliğden itibaren temyiz süresi işlemeye başlayacaktır. Taraflarca temyiz edilmezse karar kesinleşecek, temyiz edilirse Yargıtay'dan çıkacak karara bağlı olarak durum değişecektir
Şayet yerel mahkeme bozma kararına uyup bozma sebepleri çerçevesinde işlem yaparak karar vermiş ise bozma ile kesinleşen hususların yeniden temyiz sebebi yapılması usulen mümkün değildir." dedi
verilen cevablar için herkese teşekkür ederiz.avukat hanımın verdiği bilgiye dayanarak yargıtayın bir kararda bozma uygulaması yerel mahkemede dava ile sonuçlanıp bundan sonra tekrar temyiz aşamaları olacak ve davalar uzayıp sürecek.burada sanki iki aynı durum ama farklı sonuç gibi anladım.yani temyiz edilirmi edilmezmi?benim sormak istediğim affınıza sığınarak onanan ve bozulan karar beraber olduğunda(boşanma onandı tazminat veya nafak bozuldu ya da düzeltilerek onandı) bundan sonraki aşamada onanan karar için tashihi karar ,bozulan karar için temyizmi olacak veya onananlarla birlikte bozulan karar tashihi karara mı gider (eğer ki taraflardan biri isterse)yoksa bozulan kararlar için yargıtay ve yerel mahkeme arasınd temyize gide gele davalar bitmek bilmeyecektir.
tekrar cevab verildiği ve bizlere gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
-
"Şahsıma karşı teşekkürlerinizi bildirmenizden memnuniyet duymakla beraber sorularınızı sadece tarafıma hitaben sormanız, bu forumu ikimiz arasında karşılıklı bir diyalog haline getirir ki bunun da diğer meslektaşlarıma karşı çok da nazik olmayan bir tutum olduğu düşüncesindeyim. Emin olun ki diğer meslektaşlarım da sizin sorularınıza gerekli ve yeterli cevapları verebilecek yetkinliktedirler."
Sanirim nezaketsiz bir davranis yaptim. Ben bunu dusunemedim; Aslinda soruma cevabi Oznur Hanım'dan aldigim icin iletilerimi ona hitaben yazmistim. Asla diger yetkilileri gozardi etmek degildi dusuncem. Umarim tum yetkililer beni bagislamistir. :(
Daren.