Yargıtay 9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2004/4314
Karar No: 2004/16301
Tarih: 01/07/2004
Karar Özeti:
İşçilik alacaklarının tahsiline ilişkin davada, ihbar öneli verildiği gerekçesiyle ihbar tazminatı talebi reddedilmiştir. İş arama izni verilmemişse geçerli bir ihbar önelinden bahsedilemez. Bu durumda ihbar tazminatı talebinin kabulü gerekir.
Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, ilâve tediye, fazla çalışma parası ile bayram ve hafta tatili gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel Mahkeme isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
1. Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı, kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm; davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlan yerinde değildir.
2. Davacıya ihbar öneli verildiği için ihbar tazminatı isteğinin reddine karar verilmiş ise de yasadan kaynaklanan iş arama izninin verilmediği anlaşılmaktadır. Bu durumda yasanın aradığı anlamda ihbar önelinden söz edilemez. Böyle olunca ihbar tazminatı isteğinin de kabulüne karar vermek gerekirken reddedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 01/07/2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sn. Bilgili sizinle aynı fikirdeyim, ancak Yargıtay bu kararı ile bizimle aynı fikirde değil, ben de bu nedenle kararı eleştirdim. Sn. ekircali'ya da teşekkür etmek isterim, açıkçası bu kararı bilmiyordum. Karar tarihi 4857'nin yürürlüğünden 1 yıl sonraya rastlıyor. Acaba 1475 dönemindeki bir ihtilafa yönelik olduğundan mı böyle bir karar verildi? Ancak önceki mesajımda belirttiğim gibi Yargıtay'ın bundan sonraki kararlarında belirttiğim sebeplerle görüş değiştirmesi, iş arama izni verilmemesi durumunda ayrıca ihbar tazminatına hükmetmemesi muhtemel...