Re: Maaş ödemelerindeki sürekli gecikme
Sn. mustiankara,
İşvereniniz iş sözleşmesine ek olarak, maaş ödemesinin ayın 20'sinde ödenebileceğine ve buna muvaffakat ettiğinize dair sizden bir yazı almış görünüyor. Bu durumda maaş ödeme tarihini ayın 20'si olarak düşünmeniz doğru olacaktır.
Yukarıda da belirtilmişti, Kanun'da gecikmenin kaç gün olması durumunda işçiye fesih hakkı doğacağı net değildir. Subjektif bir değerlendirme ile de olsa Mahkemeler ve Yargıtay bu konuda karar verirken , işçinin ve işverenin iyiniyetli davranıp davranmadığını, maaşı geç ödeme konusunda bir kasıt, süreklilik olup olmadığını, öte yandan işçinin de bu hususta suiniyetli olup olmadığını , basit bir gecikmede hemen fesih yoluna başvurup başvurmadığını değerlendirmektedirler.
Siz geçmişteki gecikmeler için yazılı olarak işvereninizi ihtar etmediyseniz (6 işgünü içerisinde) bir anlamda temerrüde düşürmediyseniz artık eskiye ilişkin yapabileceğiniz bir işlem bulunmamaktadır. Bundan sonraki gecikmelerde böyle bir yol izleyebilirsiniz.
Selamlar,
Sn. Harun GÜR,
Öncelikle zaman ayırıp cevap yazdığınız için, yürekten teşekkürlerimi iletmek isterim.
Örneğin, işyeri Aralık 2006 maaşımızı, 1-2 Ocak 2007 tarihinde yatırması gerekirken, ancak 2 Şubat 2007'de yatırmıştır. Yani tam 1 ay gecikmeli olarak. Ayrıca Ocak 2007 maaşını da hala yatırmıyor.
Araya Kurban Bayramı ve Yılbaşı girmesine rağmen, çalışanlarını mağdur etme yoluna gitmiştir.
Cevabi yazınızdan anladığım kadarı ile Ocak 2007 maaşının gecikmesinden ötürü hukuki yollara başvurabiliyorum sanırım??
Selamlar, saygılar.
mustiankara,
Bana kalırsa en yakınınızdaki Bölge Çalışma Müdürlüklerinden birine gidin. Size en teferruatlı bilgileri orası verecektir. Noterden çekebileceğiniz ihtarname örneğini de oradan temin edebilirsiniz.
Ben de bir Bölge Çalışma personeliyim.
iyi günler şuan konu açamıyorum ama bi cevap almam gerektiği için buraya sorunumu yazmak istedim.öğrenciyim kocaeli'de.40 gün önce bi pazarlama ve kırtasiye işine başladım.maaş vericeklerini söylediler ancak 1 ay dolduktan sonra satışımın yeterli olmadığını söyleyip satışın % 7 si gibi bi prim vereceklerini bildirdiler.ayrıca sigortasız çalıştırdılar ve çalışmaya başladığım zaman dükkanda yazar kasa yoktu.maaşımı almam konusunda yapabileceğim neler var acaba öğrenebilir miyim.bir de arabadan satış yasak mı acaba?iyi günler.