Re: Kablosuz ADSL modem sahipleri 3. kişilerin işlediği suçlarda ceza alırmı
Teşekkür ederim. Bayiisi bize gelmiş, patronum sizinle görüşmüş. Özür yazısını bekliyor demiş babama. Yazılı olarak istemelerinde ısrarı anlamadım.
Ayrıyetten kendiler aramıyorlar. Her defasında eleman göndertip evden arattırıyorlar. Ayrıca bende kendi cep telefonumdan aradım şahsı, çünkü babama oglunuz beni arasın özür dilesin diyince mecbur kaldım aradım. Ailem zaten çok çekiniyor, imzalı kağıt verirsek üstlenmiş olacağız ve daha kötü durumlarda olacağız düşüncesiyle bekliyoruz.
Benim merak ettiğim,
acaba gerçekten şikayetçi oldularmı,
yoksa bizi firmayla çekişen kişi ile alakamız oldugunu düşünüpte korkutmak mı istiyorlar.
Yoksa konu olan hakaretler gururuna dokunduda bi sonuç elde edemeyince ailemden şüphelenip ailememi sardılar. Artık böyle olunca çok merak ettim. Daha firmayı kesinlikle aramam. Ama hep böyle hergün birileri gelcekmi. Sıkıntısıda ailemde huzursuzluk vermekte. Firmanın merkezindeki adli mercilerden böyle bi şikayet varmı diye sorma şansımız varmı.
Bu aklıma hiç gelmemişti. Bakınız gerçekten her konuşmada mutlaka evde olsa, bende olsam hep arattırdılar. Bundan sonra kesinlikle aramıcam. Çok teşekkür ederim.
Sizin ip adresinizden nasıl sizin adresinizi kim olduğunuzu bulmul ilk önce asıl olan budur. ben hukukçu değil ama bilgisayarcıyım Telekomdan mahkeme kararı haricinde ip adresinizden adresinizi tespit edemzler ilk önce bunu araştırın eğerki bana hakaret edildi diye sizin ip adresiniz tespit etirmişse zaten çoktan hukuki süreç başlamış demektir.
Haklısınız,
Gerçekten nasıl temin ettiklerini bilmiyorum. Araştıracağım ve bulacağım bir şekilde aklıma gelmiyor. Böyle durmak ve birşeylerin olmasını beklemekde gerçekten yaralayıcı bir durum. Ailem eskiden haftada bir ayda bir araşırdık şimdi hergün annem babam arıyor, öte yandan abim arıyor. Bi sıkıntı varmı diyorlar. Bu firmanın müdürlerinin tekrar tekrar gelmesi bizimkileri çok korkuttu :) Hoş bende onları hergün merak ediyorum. Sürekli araşıyoruz. Merak ediyorlar :) en doğal hakları tabiiki ama evdekilerinde ortada kalmaktan korkmaları beni ürkütüyor.
Yasal sürecin başladıgını varsayarsak ne kadar zamanda gelirler. Evden bilgisayarı alsalarda kurtulsak diyoruz. En azından bugun gelcekler yarın gelcekler gibi bi sıkıntı olmaz. Yasal sürecin başladıgı ile bilgi alacağım bi bağlantı noktam veya bi kimse yok ama ailemin bilgilerini veripte araştıracak veya istanbuldan bakabilecek bi hayırsever var ise çok memnun olurum. :) Fikriniz var ise çok sevinirim. Beklemek çok bunaltıcı.
"ABONE, adına kayıtlı ADSL/G.SHDSL H ZMET ’ni amacı dışında kullanamaz. TÜRKTELEKOM'un yazılı izni olmadıkça başkalarına kullandıramaz"
burda belirtilen başkaları kimdir?Hat benim üzerime ise,başkaları derken benim 1. dereceden yakınlarımın dışında kalanlar mı kast ediliyor? Yoksa orada yazdığı gibi sadece "başkaları" mı? Kendimi " o başkası değil benim 50 yıllık arkadaşım" diyerek savunamam heralde :)
Alıntı:
ercanpm rumuzlu üyeden alıntı
Haklısınız,
Gerçekten nasıl temin ettiklerini bilmiyorum. Araştıracağım ve bulacağım bir şekilde aklıma gelmiyor. Böyle durmak ve birşeylerin olmasını beklemekde gerçekten yaralayıcı bir durum. Ailem eskiden haftada bir ayda bir araşırdık şimdi hergün annem babam arıyor, öte yandan abim arıyor. Bi sıkıntı varmı diyorlar. Bu firmanın müdürlerinin tekrar tekrar gelmesi bizimkileri çok korkuttu :) Hoş bende onları hergün merak ediyorum. Sürekli araşıyoruz. Merak ediyorlar :) en doğal hakları tabiiki ama evdekilerinde ortada kalmaktan korkmaları beni ürkütüyor.
Yasal sürecin başladıgını varsayarsak ne kadar zamanda gelirler. Evden bilgisayarı alsalarda kurtulsak diyoruz. En azından bugun gelcekler yarın gelcekler gibi bi sıkıntı olmaz. Yasal sürecin başladıgı ile bilgi alacağım bi bağlantı noktam veya bi kimse yok ama ailemin bilgilerini veripte araştıracak veya istanbuldan bakabilecek bi hayırsever var ise çok memnun olurum. :) Fikriniz var ise çok sevinirim. Beklemek çok bunaltıcı.
Hakkınızda işlem olup olmadığı hakkında bulunduğunuz (Adres)cumhuriyet savcılığı evrak kayıttan bilgi alabilirsiniz..
Öncelikle ben hukukçu değim..ama işin prosedür yönünde yorum yapabilirim..
Anladığım kadarı ile wirales kablosuz modemle hattınıza girilerek işlem yapılmış..bu tatsız olay başınıza gelmiş ip adresi sizin gözüküyor..
bazı programlarla ve e-maillerde ip server adresi tesbit ediliyor karşı tarafın kendine gelen mesajlarda hukuka aykırılık varsa bunların dökümanları ve ip adresi ile bulunduğu yerin cumhuriyet savcılığına müracat emesi gerekli..Tahkikatı yapan cumhuriyet savcısıda ip adresinin bulunduğu servere yazı yazarak kişi adres tesbiti yaptıktan sonra sizin bulunduğunuz adres cumhuriyet savcılığına yazı yazarak konunun değerlendirilmesi ister..Bulunduğunuz yerdeki cumhuriye savcılığından size ifade vermeniz için ya yazı gelir yada asayiş subeden elemanlar gelir bilgisayarınızın incelenmesi için tutanakla el kor ve götürür..Yine bir yazı ile cumhuriyet savcılığına teslim edilir.
Cumhuriyet savcısıda gerekli tahkikat araştırma ve bilir kişi raporundan sonra (Bilir kişi raporu çok önemli)ya takipsizlik kararı yada hakkınızda kamu davası açar..Benim size tavsiyem ifade verirken bir avukatla gidin.. Geçmiş olsun..
Suçunuzun karşılığı TCK da karşı tarafın şikayetine bağlı..Örneğin hakaretse 125 md bilişim ise 243 sisteme girme ,244 sistemdeki verileri değiştirme,kalma, kulanılmaz hale getirme,kredi kartı ile ilgili ise 246 maddelerine girer..
Bir hukukçu değilim ama bilgisayar ve hack işleri ilgimi çekiyor ama asla denemiyorum. Eğer sizin hattınızdan başka birine e-posta vb. bir şey gönderilmişse mahkeme kararıyla o saatte sizin hattınızdan hangi IP numaralı ve MAC adresli bilgisayarın giriş yaptığı bulunur. Söz konusu IP ve MAC adresleri her bilgisayarın kimliği gibidir ve o sayede, o saatte sizin hattınızı kullanan kişi tespit edilir. Sizin bilgisayarınızın IP ve MAC adresleriyle karşılaştırıldığında durum anlaşılır. Bu arada umarım sizin hattınzı kullanan kişi yanıltma amacıyla IP ve MAC değiştirici programlar kullanmıyordur yoksa iş uzayabilir. Saygılar.
Sayın meslektaşım Duygu Hanıma katılıyorum;
Ancak bu "yazılı olarak itiraf" cümlesi bana çok itici geldi; bana kalırsa acilen bir meslektaşımızdan yardım alınız, bu meseleler, tabiri uygunsa "çetleşerek" çözülecek meseleler değildirler.
İyi günler dilerim-Geçmiş olsun
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Telekom ile yaptığınız antlaşmaya göre;
ADSL/G.SHDSL ABONELİK SÖZLEŞMESİ
5.28. ABONE, adına kayıtlı ADSL/G.SHDSL H ZMET ’ni amacı dışında kullanamaz. TÜRKTELEKOM'un yazılı izni olmadıkça başkalarına kullandıramaz. Aksi takdirde, TÜRK TELEKOM tektaraflı olarak, yazılı bildirimiyle Sözleşme’yi feshetmeye, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusundabulunmaya ve 406 sayılı Kanunun 4502 sayılı Kanunla değişik 18 inci maddesi gereğince işlem yapılmasıiçin Telekomünikasyon Kurumu’na bildirimde bulunmaya yetkilidir. ABONE’nin ADSL/G.SHDSLH ZMET ’ni başkalarına kullandırması, borç ile ilgili yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
ADSL abonelik sözleşmesine göre 3. kişilere kullandırma yasak ve kurum tek taraflı olarak aboneliği iptal etme hakkına sahip.
406 sayılı yasanın 18. maddesinde aynı yasanın 2. maddesi a fıkrasına aykrılıktan bahsediyor. "Hiç kimse Bakanlıkla bir görev, imtiyaz sözleşmesi yapılmış veya Bakanlık tarafından bir telekomünikasyon ruhsatı veya genel izin verilmiş olmadıkça, telekomünikasyon hizmeti yürütemez ve/veya altyapısı kuramaz ve işletemez. yani bu telekom tekeline ilişkin olup abonelere uygulanamaz.
Burada tartışılması gereken konu 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunun Bilişim suçlarına ilişkin 243 maddesine girer mi girmez mi? Madde metni şöyle "Bilişim sistemine girme
Madde 243- (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur."
bu gibi durumlarda kacak adsl kullandırana ve kullanana
TCK nın 163/2 maddesi gereğince Telefon Hat ve Frekansları ile Elektronanyetik Dalgalarla Yapılan Yayınlardan Karşılıksız Yararlanma suçundan Sulh Ceza Mahkemesine dava açılması gerekir diye düşünüyorum.
TCK mad 163/2 Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Altı oldu aşağı yukarı firmadan daha kimse gidip gelmediğine göre birşey olmaz değilmi.