Sayın Hukukçu dostlarımız bir konuda size danışmak istedim.
Çeşitli görsel ve yazılı yayın organlarında son zamanlarda çıkan haberlerde, 23/01/2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanunla, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 231 inci maddesinde yapılan değişikliğin bir af niteliğini taşıdığı yaygın olarak değerlendirilmekte olup, bu konuda benimde sıkıntılı olduğum bir konuda görüşünüzü almak istiyorum.
2006 yılında yapmış olduğum bir resmi inşaat işi sırasında her ne kadar isteyerek ve bilerek yapmasamda işin akışı nedeniyle 2 gün süresince kurumunda bilgisi dahilinde, elektrik saati sökülü olarak çalışmak zorunda kaldık. Bu süre içerisinde tesadüfen durumu gören tedaş görevlilerince kaçak elektrik kullandığıma dair tutanak düzenlenmiş, bu 2 günlük kaçak kullanım ücreti tebliğ edilince ödedim. Ancak kurum daha sonra dava açarak kaçak elektrik kullanmaktan dolayı 1 yıl hapis cezası aldım (mahkeme ikamet ettiğim ilden başka yerde olduğu için katılıp derdimi anlatamadığımdan ve üstüne düşmediğimden, karakol aracılığı ile ifademin geç gitmeside etkili olmuştur.) . Bu ceza 7.300 YTL paraya çevrilerek 10 taksite bölündü. hali hazırda bunun 5 taksidini ödedim ve bu ay sonuda 6.taksidini ödeyeceğim.
Sormak istediğim sorulara gelirsek:
1-- 23/01/2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanunla, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 231 inci maddesinde yapılan değişikliklerden faydalanabilir ve bundan sonraki cezalardan muaf olabilirmiyim, buna hangi mercii karar verir, faydalanabilirsem nasıl bir yol izlemeli nereye ne şekilde müracaat etmeliyim?
2-- Eğer bu afdan faydalanamıyorsam, para cezamı aylık taksitler halinde ödememek yerine kalan taksitlerin tamamını bir kerede ödeyip taksit derdinden kurtulabilirmiyim? yoksa yine her ay savcılık ve vergi dairesine gitmeye devammı edeceğim?
3-- Bir taksidi gününde ödemez mesela 3-4 gün geç ödersem ne olur?
Cevap vereceğinizi umuyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Saygılarımla..
A. ASLAN.