Cevap: Re: Eksik ödenen SSK primi, haksız işten çıkarma, eksik ödenmek istenen tazminat
Merhaba Abbas bey, 20.11.2006 tarihinde girmiş olduğum işten 16.06.2009 tarihinde ayrıldım. Sigorta sektöründe çalışıyordum. İşten ayrılırken Mart ve Nisan ayına ait olan primlerimi Ağustos ayında vereceklerini belirttiler ancak bugün bana bu primleri vermeyeceklerini belirttiler. Bunun ile ilgili bi yaptırım uygulama hakkımız varmı ayrıca aylık kazancımız 2000 tl civarındayken ssk primlerimizi asgari ücret üzerinden gösterdiler bununla ilgili ne yapabiliriz.
Cevap: Eksik ödenen SSK primi, haksız işten çıkarma, eksik ödenmek istenen tazminat
yardımcı olursanız şimdiden teşekkür ederim.
ben 4 ay boyunca bir fabrikada muhasebe bölümünde çalıştım.bu süre içinde sadece 14 gün sigortam yatırıldı.bu ssk ilk 3 ay sonra yapıldı 3 ay sigprtasız çalıştım.daha sonra sigortam yapıldı fakat 14 gün yatırıldıktan sonra çıkış yapıldı bir başka firma üzerinden sigortamın yapılacağını söylediler.bana çıkış kağıdını bunu söyleyerek imzalattılar fakat daha sonra sigorta girişimi yapmadılar.ben 14 gün çalıştığğıma dair bordroyu ve çıkış kağıdını imzaladım.daha sonra 2 hafta daha çalıştım ve bu düzensizliklerden dolayı işten ayrıldım.yani 4 ayda benim sadece 14 gün sigortam yattı.maaşımın tamamını alamadım oradan çıkarken.ben ne yapalirim hem maaşımı hem de sigortamı eksik yatırdıkları için şikayet etmek istiyorum ve yatırılmayan ssk primlerimi de almak istiyorum.nasıl bir yol izleyebilirim.14 günlük bordroyu imzalamış olmam aleyhime bir durum olur mu?o ayda zaten tam çalıştım.yani aslında hertürlü benim ssk mı eksik yatırdılar.ve sigortasız çalıştırdılar.faturalarda ve bazı belgelerde benim imzam var orada çalıştığımı hertürlü kanıtlarım.yardımcı olur musunuz ne yapmam gerekiyor?.............
Cevap: Re: Eksik ödenen SSK primi, haksız işten çıkarma, eksik ödenmek istenen tazminat
Öncelikle merhabalar.
Annem Mart - 1959 doğumlu. SSK başlangıç tarihi Ekim - 1994 yılı. 2009 yılı sonuna kadar prim ödeme gün sayısı 2.441 gün.
Ancak 2000 - 2004 yılları arasında bir anaokulda hizmetli olarak çalışmış olmasına rağmen sürekli eksik gün bildirilmiş. öyleki bu yıllar arasındaki kayıpları yaklaşık 1.000 güne tekabül ediyor.
2004 yılı Mart ayında çıkışı verilmiş ve annem 6 ay süre ile işsizlik maaşı almıştır.
Sorum şu olacak, aradaki eksik günler için dava açma hakkımız varmıdır.
Çünki dava açıp kazanmak gibi bir durum olursa 3.600 günden emekli etmeye çalışıcam.
Ayrıca 1.300 tl den ödenen primle annem yaşlı aylılığı ne kadar alabilir acaba.
Abbas bey benim bir sorum var.Ben 5 yıldan beri çalışıyordum 2 yıl sigortam ödenmedi sigortamı ödenmesini istediğimde bana yeşil karne çıkartı patron.neyse 2 yıl sonra sigortamı ödemye başladı ve arada bir cıkış yapıp duruyor gecen ay 1 nci ayda 15 gün ödemiş. bende ayın 08.03.2010 da gittim patronun yanına işten ayrılacağımı söyledim. o zaten hazımış tamam dedi,bende yeni eleman bulana kadar çalışırım dedim o tabii ki dedi gerek yok dedi sen ayın 15 inde gel maaşını ve tazminatın vereyim dedi ben yine sordum kalayım 15 20 gün sonra ayrılırm dedim yok gerek yok dedi. Ayın 15 inde gittim bana dedi senin 2 yıl ödenmemiş sigortanı ödemem dedi sana 2500tl tzminat veririm dedi gidersin fazla konuşursan bunu da vermem dedi. bende sinirlendim cıktım gittim üstünden 3-4 gün gecti burda başka bir şirket öğrenmiş ayrıldığımı ve iş teklif etti bende kabul ettim ve işe başladım cünkü evde insanlar ekmek bekliyor. şimdi gecen öğrendim bana tazminatı vermeyecekmiş, cünkü ben kendim ayrılmışım işten ve sigorta primlerimi unutaymışım,benim hemen iş bulmamı kaldıramamış. elimde makpus ve yğkleme kağıtları var isimlerim her yerde var,ben satış elemanıydım bütünherkes beni tanır birde 6-7 tane şahitim var, ben şimdi ne yapabilirim beş kuruş param yok auvkat tutacağım param yok ,ssk ya şikayete başvurdum onlarda yardım edemeyiz diyorlar auvkat tut diyorlar kesin kazanırsın diyorlar.bana kim yardım edebilir ne yapayım beni savunacak auvkat varmı, davayı kazandımı ücretini verecem.Ben kendim Tekirdağ- Şarköyde'yim.Lütfen bana yardım edin cok caresizim.