Re: Çalınan mail internet kafedenmiş....
hitapda kusurdan dolayı özür dilerim. bu yazıyla birlikte ünvanlarınız eksiksiz olarak telaffuz edilecektir.
yazımın son kısmını okumadınız sanırım... oto sansürden bahsetmiştim. yazarlar vardır takma isim kullanırlar... bu bir tercih meselesidir. nasıl kişinin ismini gizlemesi bir tercih meselesi ise 3.üncü şahışlar karşısında T.C. kimlik numarasını gizleme tercihi de kişiye aittir internet ortamında zira o numarayla kişinin adı adresi hatta sülalesine kadar bilgi edinilebilir.
"İcra emri veya ödeme emri karşı tarafa gitmektedir. Sonuç? Alacaklı zarar mı görmektedir? İfşa mı olmaktadır? Tacize mi uğramaktadır? Hayır, hakkında yapılan işlem hızlı ve kolay gerçekleştirilmektedir" demişsiniz... benim yazımda bahsini ettiğim ve arkasında durduğum husus internet kafelerde T.C kimlik numarasının, oturum açmak için vazgeçilmez kriter olarak tayin edilmesi tasarasını yöneliktir. hâlihazırda kafelerde oturum açmak için isim ya da numara gibi kriterler istenmemektedir. böyle bir yasa çıkarsa kişinin "anonymous"(anonim) kalma yetisi ortadan kalkacaktır.
sizin savunduğunuz mantığa göre insanlar televizyonlarda programlara bağlanırken de isim vermeliler ya da isim vermeme hakları ellerinden alınmalı. zira bu tasarının kanunlaşmasıyla birlikte insanların anonim olarak internette dolaşma kabiliyetleri de ortadan kalkıyor.
Sayın Stajyer Avukat, kişiler ifşa mı olur diye sormuşsunuz?
bugün şu saniye itibariyle T.C. kimlik numaranızı bilen bir kişi isem eğer sizin hakkınızda neleri bildiğimi biliyor musunuz?
isterseniz bir deney yapalım. siz bana T.C. kimlik numaranızı yollayın ben de size o numarayla elde edebileceğim bilgileri. ha diyeceksiniz ki zaten ben bu bilgilerin öğrenilmesi sorun teşkil etmez. iyi de Sayın Stajyer Avukat Bey konu siz değilsiniz ki. neden bu konuyu kişisel bakışınızın dışına çıkarak yorumlamak yerine sabit bir açıya kilitleniyorsunuz...
konu burada internet kafedeki bir kişinin keylogger yordamıyla kullanıcının ev adresine kadar ulaşabilmesi. bu bir paranoya mıdır? hayır gayet mümkün bir realitedir.
Bilgi edinmeniz için aşağıdaki linkte yer alan kitaba göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMANİYYE TEZKİRESİNDEN NÜFUS CÜZDANLARINA
http://www.nvi.gov.tr/Attached/NVI/cuzdan_kitap.pdf
E-devletin hayatımıza girmesini tam olarak benimsemiş olamayabilirsiniz, çok doğaldır. Şunu yazmakta fayda vardır, ALIŞACAĞIZ.
http://www.nvi.gov.tr/images/NVIPort..._sezer_kps.wmv
Seyrediniz...
ben sizden kimlik numaranizi beklerken bana link atmaniza hayret ettim dogrusu...
alışmaktan neyi alisiyorsunuz tam olarak?
fislenmeyi, kayit altina alinmayı, eleştirel bireyden sistem bireyine donüşmeyi mi, çiplenmeyi mi?
dogaldir belki siz alisabilirsiniz... buyrun alışın...
Benim hakkımda bir işlem yapılacaksa hay hay... Kendi adıma açtığım davalarda ve bulunduğum şikayetlerde bu numara vardır. Bunu tutup da sitemizde yayınlamanın mantığı olmadığı açıktır.
Bu numarayı siz yaratmadınız sayın mehmetaydin75. Numara, devlet tarafından size verildi. Neden? İdari işlemlerde kullanasanız diye. Bunun adına ne dediğiniz önem arz etmez. Önemli olan, çağa ayak uydurmak, işlemleri hızlandırmak, güvenliği sağlamak ve suçu minimum seviyeye indirgemektir.
internet'e girmek idari bir iş midir?
sizin yorumunuza göre "sır" olmaması gereken bu kimlik numaralarını öğrenmek bu kadar kolayken etrafta başkalarının numaralarıyla oturum açan insanların oluşacağını da öngörmek zor olmasa gerek.
kısacası daha çetrefilli bir hâl alır durum, bu yöntem uygulamaya girer ise. tedbir için yapılan ameliye bir anda birbirinin kimlik numalarıyla internet'e erişen ve net'te gayrıhukuki işler yapan, sonucunda da "ihaleyi" kimlik numarası sahibine bırakan insanlarla dolup taşmaya başlar.
bunun adı güvenliği sağlamak olamaz. nasıl sizin bu forumda dediğiniz gibi kimlik numaranızı beyan etmenin mantığı yok ise devlet tarafından verilmiş bir numaranın internet kafe ortamında 3. kişilerce bilinmesinin de mantığı yoktur. internet'e girmek idari bir iş midir? hele de bu numara vasıtası ile kişinin adı, soyadı, adresi vs. gibi özlük bilgileri öğrenilebilir iken emniyetten bahsetmenin manası yoktur.
İnternet kafeden internete giren kişilerin kimliğinin saptanması gerekmektedir. Kimliği bilinmeyen kişilerin internet kafeler vasıtasıyla suç işlemesi, bilişim hukuku açısından önemli bir sorundur. Eğer bir internet kafede keylogger varsa, o internet kafeden hiç bir işlem yapılamayacağı da açık ve nettir. Eğer bu konuyu benimle tartışacaksanız, biraz bilgi sahibi olmanızı dilerdim. Salt "internete girmek" idari iş değildir, bunu anlayamıyorsanız sizinle tartışmanın da manası yoktur.
Kanun veya yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra, bu konudaki endişelerimizden biraz da olsa kurtulacağımızı düşünüyorum.
"Eğer bu konuyu benimle tartışacaksanız, biraz bilgi sahibi olmanızı dilerdim."
kanunların insanlara sevdirilmesi gerektigini savunan hamurabi tadındaki "alışacağız, alışacaksınız" şeklindeki yaklaşımızına rağmen yazdıklarınıza cevap vermekten geri durmuyorum.
karşıt fikirlerin, yasa tasarılarına rağmen var olan karşıt fikirlerin, neden karşıt olduğunu anlamak yerine, "bu böyle olmalıdır aksi de düşünülemez, toplum için en faydalısı budur" şeklindeki dogmatik tavrınıza rağmen yazdıklarınıza cevap vermekten geri durmuyorum.
toplum için neyin gerekli olduğunu söyleme hakkını nerden aldığnızı dâhi sormuyorum.
uygulamaları savunmak ya da savunmamak kişinin bileceği işken, savunmuyor diye karşınızdakini bilgisizlikle suçlamanın nasıl bir şey olduğunu da sormuyorum.
zira olayı, fikir tartışmasından çıkartıp, "siz - ben" tartışmasına indirgemek niyetinde hiç değilim. ciddi olduğunu düşündüğüm ve olumlu sonuçlar elde etmek adına yürürlüğe sokulması planlanan bir uygulamanın olumsuz sonuçlar da doğurucağını düşündüğüm bir konuda, odağa sizi alarak, konudan uzaklaşmak gibi bir hata yapmak istemem.
eğer burada bir tartışma yapılıyor ise bunu okuyan bir sürü de insan var. benimle tartışmamak en doğal hakkınız. kullanabilirsiniz... kullanınız.
"Eğer bir internet kafede keylogger varsa, o internet kafeden hiç bir işlem yapılamayacağı da açık ve nettir" demişsiniz oysa ben, "kısacası daha çetrefilli bir hâl alır durum, bu yöntem uygulamaya girer ise. tedbir için yapılan ameliye bir anda birbirinin kimlik numalarıyla internet'e erişen ve net'te gayrıhukuki işler yapan, sonucunda da "ihaleyi" kimlik numarası sahibine bırakan insanlarla dolup taşmaya başlar." demiştim. kimlik numarası "sır" olmaması gereken bir kombinasyon ya! herkesin alternatif numaralar edinmesi de yine "sır" olmayan bu ortamda gayet basit. bu şartlar altında başkasına ait kimlik numarası edinmek için keylogger yordamına ihtiyaç bile yok. zaten "sır" olmayan numaralar etrafta dolaşmaktadır. bu numaralar, "niye saklansın"dı ya hani...
ne önereceksiniz o zaman? kimlik numarası + parmak izi?
işletim sistemlerinin internette dolaşan lisans numaraları gibi -ki bunlar var olmayan numaralar değil, bizzat lisans için para ödemiş insanların "şahsi!" anahtarlarıdır- T.C. kimlik numaraları da etrafta rahatlıkla dolaşabilecektir.
Alıntı:
mehmetaydin75 rumuzlu üyeden alıntı
[B]dogmatik tavrınıza rağmen yazdıklarınıza cevap vermekten geri durmuyorum.
olayı, fikir tartışmasından çıkartıp, "siz - ben" tartışmasına indirgemek niyetinde hiç değilim.
odağa sizi alarak, konudan uzaklaşmak gibi bir hata yapmak istemem.
t.c. kimlik numarasına gelirsem eğer durum stajyer arkadaşın basitleştirdiği gibi değil. kendisi bu numaranın sır olup olmadığını sormuş. sorunun yanlış olduğunu düşünüyorum. soru şu olmalıydı: "t.c. kimlik numaranızı sır olarak saklamayı tercih ediyor musunuz, etmiyor musunuz?" oysa kendisinin sorduğu soru kişisel prensip ve tercihleri yerle bir eder nitelikte. zira bunun sır olup olmaması kişinin kendi tercihi ile alakalı bir durum.
Alıntılardan da anlaşılacağı üzere, olayı kişiselleştiren kişi sizsiniz. Dolayısıyla cevap hakkım doğduğundan, bu hakkımı yalnızca konu ile alakalı olarak kullanacağım.
Olası bir kanun veya yönetmelikte, "yalnızca bir TC Kimlik No" girilmesi ve başka hiç bir olasılığın getirilmemesi düşünülemez. İnternet kafe sahibinin sorumluluğu, her kafede kamera ile takip yapılması hususları ayrıca göz önüne alınmalıdır. Diyorsunuz ki, bir TC kimlik numarası bulurum, her kafede bununla giriş yaparım ve suç işlesem dahi, bu suç bana isnat edilemez. Yanlış. Kanun koyucular bu kadar basit düşünmezler sayın mehmetaydin75.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ve gerekli parçaların entegre edilmesiyle birlikte "parmak izi", kullanılması düşünülen yöntemlerden birisidir.
alıntılardan da görüldüğü gibi ben sizin olayı basitleştirdiğiniz yönünde bir eleştiri yapmıştım. ne kadar basit bir insan olduğunuz konusunda değil. size "despotsunuz" da demedim oysa, "bilgisiz" olduğumu ima ederken siz. burada kimin fikire kimin de kişiliğe yönelik yazdığı açık sanırım.
parmak izi vermeyi, kameralar aracılığıyla denetlenmeyi ve hatta kuvvetle muhtemel gerekirse vücuda mikroçip dâhi entegre etmeyi savununanlar da olacaktır ütopyaya doğru giden yolda, buna karşılık distopik fikirler üretenler de...
sokaklarda da kameralar var ama bunların hiç biri caydırıcı olmuyor. kameralar yokken sokaklar çok daha güvenliydi. güvenliği salt teknolojiyle değil belki eğitimle sağlayabilirsiniz. "kurallar yıkılmaları için vardır" anlayışını hangi teknolojiyle çözebilirsiniz?
dünyada modernleşme süreciyle kuldan yurttaşa giden yolda günahların yerini yasalar almış olabilir ortaçağdan aydınlanmaya ama insan için hangisinin daha etkili/caydırıcı olduğu hâla tartışmaya açık bir konudur.
"kesin doğru yoktur" demek bile kesin bir ifadeyken kimi görüşler insanlığın yükselişini salt teknolojinin gelişmesiyle orantılı görerek büyük bir hata yapmaktadırlar.
soyut değil somut konuşalım madem teknolojiden açıldı... teknoloji sonu gözükmeyen bir kavram. ve hep daha "iyi"ye doğru gitmeyi hedefleyen... teknolojiyi çıkaranlar ve onu "çatır"datanlar olarak ikiye ayırırsak hep çift kutuplu bir taraf var teknolojide. her yeni çıkan ve kırılamaz diye tanıtılan teknolojinin yerle bir edilmesi -belki de sırf bu kırılamazlık iddiasının yarattığı hırstan- bir vakit önce o teknolojiyi tanıtanların şimdi aynı kitleye hitaben onu nasıl yama yapacaklarını anlatması kadar yakın.
suçu ahlaksal olarak bilişim falan diye ayıramassınız. kişi suçu işlerken
"hadi ben bu sabah bilişim yasasının sağlığa aykıra ürünlerin pazarlaması konusunda bir suç işleyeyim" diye bir düstur bellemez kendine. kişi suçu işler ve yakalanırsa karşılığını o kanuna göre alır. ve eğer kafasına takmışsa da ne bilişim yasasının caydırılıcılığını göz önüne alır ne de bu alandaki teknolojik gelişimleri. gider bir yolunu bulur ve işini halleder. durum böyleyken kalkıp da suçun önlenmesi teknolojinin ilerlemesine bağlamak olayı tümden görememek olur.
kameraların, parmak izlerinin ve çiplerin varolacağı bir rejim totalitarizme gidecek olan bir rejimdir. güvenlik eşittir özgürsüzlükse kişinin beynini, vicdanını, seçim yapma kabiliyetini de denetim altına almalı ve yönetmeli insanları. herşey küçük adımlarla başlamıştır. sizin şu an gelişme olarak yorumladığınız parmak izi denetimi, ileride bir zaman dönüp baktığınızda "temelleri böyle atılmıştı" diyebileceğiniz bir dünyanın başlangıcı olabilir.
Yalnızca konu ile alakalı olarak;
Alıntı:
suçu ahlaksal olarak bilişim falan diye ayıramassınız. kişi suçu işlerken
"hadi ben bu sabah bili sağlığa aykıra ürünlerin pazarlaması konusunda bir suç işleyeyim" diye bir düstur bellemez kendine. kişi suçu işler ve yakalanırsa karşılığını o kanuna göre alır.
Suçları tasnifleyen Türk Ceza Kanunu'dur. Bilişim Suçları onuncu bölümde yer almaktadır. Suçlunun nasıl bir yol izleyeceğini bilemezsiniz. Kişinin bir bilişim suçu işlemesi için kastı aranır. Sonuç olarak, bir suçu bilişim suçu olarak ayırırız.
Alıntı:
ve eğer kafasına takmışsa da ne bilişim yasasının caydırılıcılığını göz önüne alır ne de bu alandaki teknolojik gelişimleri. gider bir yolunu bulur ve işini halleder. durum böyleyken kalkıp da suçun önlenmesi teknolojinin ilerlemesine bağlamak olayı tümden görememek olur.
Bilişim yasası yoktur, Türk Ceza Kanunu vardır. Suçun azaltılması, teknolojinin artışıyla paralel olarak yapılacak düzenlemelere bağlıdır.