Cevap: Atatürk ile İnönü hiç ters düşmediler mi?
Uzaktan davulun sesi hoş gelirmiş!
Halamın bıyığı olsaydı amcam olurdu; onlar, o zaman -o koşullarda - o kadarını başarabildiler , ya bizler ? Hiççç...
Sadece yazmış olmak için oturduğumuz yerden klavyelerle tık tık tıklaşıyoruz..
Sözüm meclisten dışarı !
Bizler,
çorbacı değiliz... :)
Çorbayı, çorba olduğu için değil
içindeki kalitesiz, bozuk malzemelerden dolayı beğenmeyiz, eleştiririz...
Bu bozuk malzemeden rahatsız olmamak ve
çorbayı keyifle içmek
bir zevk değil
bir tercih meselesi değil
olsa olsa
en iyimser yaklaşımla
çorba nedir bilmemek ve tatmamanın verdiği bir eksikliktir...
Bozuk malzemenin yararları konusunda
varsa tarafımızdan bilinmeyen her türlü bilimsel yaklaşımları
bilim aşığı insanlarımızca paylaşılmasını ister ve bekleriz...
Buyurun...
Ne menem şey miş şu bozuk malzeme (bize göre tabii)...
Öğrenelim...
Vesselam!
Söyleyecek başka şey kalmayınca çorba servisine geçtiniz Sayın horasan :)
Aman kelle-paça olmasında ; size göre tadı hoş olanın başkasına göre olmayabilir.
Herkesin kendine has bir ağız tadı vardır öyle değil mi?
O merhum insanlar da o ağız tadını yakalayabilmişlerdi - ki İnönünün çocuklarına mirasından bıraktı.
Allah gani gani rahmet eylesin.
Dilerseniz çorbanızı sovutmayın!
Taşeronlar kol geziyor, n'olur n'olmaz...
Mustafa Kemal'in
son aylarında
İnönü ile
herhangi bir sıcak ilişkisinin olduğuna yönelik
sahih bir kanıt
bulunmamaktadır...
Durum bu olunca
üstelik yerine geçen İnönü'nün
Mustafa Kemal'in en yakınındakileri
açlık ve sefalet noktasında bıraktığı göz önününe alınırsa
aynı akıbete uğramasına geçmişteki beraberlikleri adına
kişisel bir insanlık göstermesinden doğal birşey olamaz mirasının dağılımı...
Ama gel gör ki
Mustafa Kemal,
yaveri olduğu Vahdettin ile kendi yaveri olan İnönü arasındaki
hem fikirsel
hem de fiziksel benzerliği zamanında farkedememiştir...
Burada önemli olan
Mustafa Kemal'in yanında Mustafa Kemal olmak değil
Mustafa Kemal yokken MUSTAFA KEMAL olmayı başarabilmektir...
İnönü,
Mustafa Kemal olmayı
değil başaramamak
DENEMEMİŞTİR BİLE...
Bizim sözümüz bitmez Sayın çoban
yeter ki dinleyenimiz olsun...
Ben de olaya farklı bir boyut getireyim.Hani bir kısım vatandaş ve medya Atatürk'ü ilah yapmayın diyor ya ben de Atatürk'ün inönüyü başbakanlıktan istifa ettirmesinin yanlış olduğunu,İnönünün fikirlerinin(1937-1938lerdeki) Atatürkten daha doğru olduğunu düşünüyorum.Nitekim İnönünün yerine geçen Celal Bayar cumhuriyet dönemindeki ilk büyük dış borçları(ingiltere,almanyadan)alarak ülkenin borç batağına sürüklenmesinin başlangıcı olmuştur.Evet halk sefil vaziyette olabilirdi o zaman ama bence her türlü güçlüğe göğüs gerip borçlanmamak gerekirdi.Nasıl ki bütçesini aşıp da kredi kartıyla borçlanan vatandaşlarımızın icra takipleriyle hayatları mahvoluyorsa,ekonomik bağımsızlığı olmayan ülkemizin de batmış olduğu bu bataktan çıkması artık çok zordur.Ülkemiz sürekli ipotek altındadır.Belki 1940larda vatandaşlar biraz olsun rahatladı ama Menderesle devam eden borçlanmalar sonucu,Amerikanın da müdahalesi ve Menderesin isteyerek ve eli mahkum olması sonucu istemeyerek(Abd'den aldığı yardımlar sonucu)yaptığı yanlışlar sonucu darbe oldu.Yani dış güçler ülkenin ekonomisine yardım,borç,bağış her ne ad altında katkıda bulunurlarsa bulunsunlar,ondan sonra o ülkeyi mahvetmek için bütün gücü ele geçirirler.Ülkeyi yönetenler de isteyerek ya da istemeyerek onların maşası olur.
Geçen bir belgesel izledim Hugo Chavezle ilgili.Çıkarları zedelenen Abdnin 2002 yılında Chavezi,medya patronu ve ülkenin önemli zenginlerinden olan diğer siyasi parti liderleriyle ve satılmış generallerle birlikte nasıl devirdiğini gördüm.Yani adamlar giremedikleri ülke yöneticilerini bile devirmeye çalışıyorlar.Düşünün ki bir de borçluysan yapmayacakları şey yok.
Şimdi şu soruyu sormak elzem oldu:
Birini uyuşturucu ile tanıştırıp alışmasına vesile olmak mı
yoksa
uyuşturucuya alışan bir insanın gün be gün artan ihtiyacının sonuçları mı daha vahimdir?
Kullandığınız rumuzunuz gibi yapmış olduğunuz yorum ile inanılmaz biri olduğunuzu yinelemiş oldunuz Sayın unbelievable...
Size önerim
şööööle 40'lı yıllara bir yolculuk yapmanız...
Bakalım NURİ ALÇO'nun dedesi ile karşılaşacak mısınız?
:)
Atatürk döneminde dış borç alınıp alınmadığı konusunda iktisat tarihimiz ne yazıyor acaba?
Alınmıştır...
Alınmıştır elbet Sayın Bilgili...
Ama bunlardan hiçbiri
(Mealen)
"Sizin eğitim sisteminiz toplumunuzu ateistliğe götürüyor ve bizim dindar toplumumuz da sizin bu hallarınızı yakından takip ediyorlar. Malum bizim toplum dinine, inançlarına düşkün bir toplum ve vergilerinin nerelere gittiğini takip ederler. Bu şartlarda toplumumuzu ikna için örneğin lise öğreniminize DİN DERSLERİni koyamaz mısınız? İlahiyat Fakülteleri açamaz mısınız?"
dememiştir...
diyememiştir...
Verdikleri, hibe değil borç olan paralarının ita amirliği için Büyükelçilerini
önermemiştir...
önerememiştir...
Yapılan işbirlikleri yukarıdaki şartlardan çok uzak ekonomi, savunma ve güvenlikle alakalıdır ve KARŞILIKLI ÇIKARLAR söz konusudur.
Bakın Batı nasıl panik hallerde o yıllar:
“TÜRKİYENİN MADDİ KONULARDA SOVYET RUSYA'DAN NELER ALMAKTA OLDUĞU DİKKATLİ BİR GÖZLEMCİNİN GÖZÜNDEN KAÇMAZ. BU BAKIMDAN HERŞEYDEN ÖNCE 1 NUMARALI BEŞ YILLIK PLAN BELİRTİLMEYE DEĞER. SOVYET UZMANLARININ SIKI BİR İŞBİRLİĞİ İLE BU PLANIN TEMELLERİ KURULMUŞ VE RUSYA EN YAKIN BİR ÖRNEK OLARAK ALINMIŞTIR. ÇÜNKÜ ORADA DA SANAYİ FABRİKALARINI HİÇ YOKTAN MEYDANA GETİRMEK GEREKMİŞTİ. ŞİMDİ DE İKİNCİ BEŞ YILLIK PLAN ÜZERİNDE ÇALIŞILMAKTADIR. SOVYETLER BU PLAN İŞİNDE CANLI BİR İLGİ GÖSTERMEKTEDİRLER. HER İKİ DEVLETTE DE, BU EKONOMİK PLANLI ÇALIŞMADAN MAKSAT, İLK ÖNCE ASKERİ KUDRET VE TAKATI ARTIRMAKTIR. SSCB’NİN SAVAŞ SANAYİİ, DOST TÜRKİYE'YE DAİMA ÇOK ELVERİŞLİ ÖDEME KOŞULLARIYLA SAVAŞ TEÇHİZAT VE MALZEMELERİ VERMİŞTİR. BU KONUDAKİ KOLAYLIKLARDA SOVYETLER O ÜLÇÜDE İLERİ GİTMİŞLERDİR Kİ, BÖYLECE TÜRKİYE'İN RUSYA'DAN ALDIKLARINA SİYASAL ARMAĞANLAR DENİLEBİLİR”
E.W. BRELL
MAYIS 1936
...
Özellikle Cumhuriyet dönemi ibaresini kullandım.Çünkü kurtuluş savaşı sırasında SSCB'den silah ve para yardımı alındı.Bunu yapmak da zorunluydu.Türk halkının varoluş mücadelesiydi bu.
Atatürk'ün para politikasının temel amacı, devlet harcamaları ile kaynaklar arasında sürekli bir dengenin korunması suretiyle enflasyonun önlenmesidir.
Atatürk'ün enflasyon karşısındaki tutumunu en iyi ifade eden İsmet İnönü'nün şu sözlerinin burada tekrarlanmasında yarar vardır ;
''Hükümet olarak yılda iki kez ödeme yapamayacak duruma düştüğümüz olurdu. Gider konuşurdum. Birkaç milyon liralık emisyonun bizi ferahlatacağını anlatmaya çalışırdım. Bir defa bile ''evet" dedirtemedim.'' (16)
Atatürk'ün Ekonomik Kalkınma Modelinin temelinde yukarıda açıklanan dörtlü bir denge görüşü vardır. Bu dengeler, Devlet Bütçesi Dengesi, Kaynak-Harcamalar Dengesi, Dış Ödemeler Dengesi, Devlet İşletmesi-Özel İşletme Dengesi biçiminde özetlenebilir.
Ülkemize yaşanmış olan yüksek enflasyon, döviz darboğazı, işsizlik, şiddetli doktriner akımlar ve hattâ sosyal huzursuzluklar, hep bu dengelerden uzaklaşmamızın sonucunda ortaya çıkmıştır. Cumhuriyetin O'nun yönetimindeki 15 yıllık Atatürk Dönemi, ekonominin en istikrarlı hızı gelişme dönemidir.
Kemalist Ekonomik Kalkınma Modeli'nin özelliklerini Dünya'ya anlatabildiğimiz ölçüde, Dünya'nın bütün "mazlum milletleri" de O'na şükran duyacaktır.
Kaynak:http://w3.balikesir.edu.tr/~metinay/aysan.htm