-
Sanıyorum ki belediyeler kanununda belediyelere bu konuda yaptırım emredilmişti. Yani belediyeler tabelalarda bunları denetlemekle yükümlü aynı şekilde ticaret odalarıda sizil gazetelerinde yayımlanacak ticari şirket isimlerinde bu hususlara dikkat etmekle yükümlüdür.
Ancak ne yazık ki bunlara hiç dikkat edilmediği gibi bu kirliliğin giderek arttığına şahit olmaktayız...
-
Merhaba,
Bahsettiğiniz belediyeler kânûnunu bilmiyordum, eğer öyle bir yasa varsa hârflerle uğraşmamıza gerek yok. Fakat sanırım isim konusu da iki şekilde: Ruhsattaki isim ve levhâdaki (tabelâdaki) isim. Sizin bahsettiğiniz kânun ruhsat ismi için geçerli olabilir.
Hem iş yeri isminin hem de levhâlardaki (tabelâlardaki) ismin Türkçe olması zorunluluğunu getiren benim bildiğim iki belediye var: Aydın ve Denizli. Onlar da yasanın yürürlüğe giriş târihinden önceki iş yerlerini muaf tutmuşlar.
Türk hârfleri zorunluluğu ise Türkçe iş yeri ve levhâ adları için önemli bir adımdır. Hem yasası da hazır var. Yasaya uyulmazsa cezâsı bile var. O yüzden sayın değerli Savunman (Avukat) Duygu Hanım'dan dilekçe konusunda yardım istemiştim. Kendisi de hemen yardım etti, tekrar çok teşekkür ederim.
Saygılar, İlker Adıgüzel.
-
Merhaba,
1353 sayılı Türk Hârfleri Kânûnunda şöyle bir ifâde yer almaktadır:
"Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yönetmelik için, "Yönetmelikler Külliyatı" nın kanunlara göre düzenlenen nümerik fihristine bakınız."
Yönetmelikler Külliyâtına nereden ulaşabilirim? 1353 sayılı kânunla ilgili yönetmeliği nasıl bulabilirim?
Saygılar sunarım, İlker Adıgüzel.