-
Tartışmanın konusu başka bir yöne kayınca, müdahale etmek istemedim ama; bilgilendirmekte fayda var.
1. Avukat; aksi kararlaştırılmamışsa, kendi müvekkilinden zaten ücretini alacaktır.
2. Tartışılan, yargı yerlerince lehe hükmedilen vekalet ücretinin, müvekkile mi, yoksa avukatına mı ait olacağı noktasındadır.
3. Avukatlık Kanunu'na göre, bu ücret avukatındır.
4. Ne var ki Yargıtay; aksi yönde kararlar verdi.
-
Eger Cemoka23 un yazdıkları biraz dikkatki okunursa tartısılan yada cevap verilmesi gereken sadece yargı yerince belirlenen vekalet ucretinin kime ait olacagı degildir!
burada iki ayrı konu var
1. yargı yeri tarafından hukmedilen vekalet ucreti
2. muvekkil vekil iliskisinden dogan ve avukatlık asgari ucret tarifesine dayanarak istenilen vekalet ucretidir.
asagıda cemoka23unde yazdıgından anlasıldıgı gibi
1) Aramızda sözleşme mevcut değil. Ancak asgari ücret tarifesine göe bir avukatlık hizmeti ücreti ve İlamda belirtilen ücret bir de icra vekalet ücreti bana ait değil midir? Bu parayı müvekkilimden dava ya da icra yoluyla alabilir miyim?
2) İcra dairesinin vekalet ücretimi, bizzat davacı alacaklı müvekkilie ödemesi uygun mudur? Şikayet yolu mevcut mudur?
Saygılar sunar şimdiden teşekkür ederim.
sizin verdiginiz cevap 2inci maddeye kısmen cevap vermektedir yani icra dairesi vekalet ucretini bu ucret avukata ait olsa bile alacaklı muvekkile odeyebilir avukatlık kanununa gore bu ucret avukata ait olmakla birlikte dediginiz gibi yargıtayın kararı alacaklı muvekkile de odenebilecegi yonundedir.
ancak burada cemoka23 un sordugu diger bir soru da bu odemenin yapılmıs olmasına ragmen bu ucretin kendine ait oldugundan hareketle muvekkile odenmis olan bu veklaet ucretinin talebi icin herhangi bir yasal basvuru yolunun olup olmadıgı?????
diger nokta da avukatlık asgari ucret tarifesinden dogan vekalet ucretidir ki bu konuda epey bir tartısmalıdır. yani vekaletname verildiginde muvekkil vekil iliskisinin kuruldugu bir karinedir fakat asgari ucret tarifesine gore alınacak olan vekalet ucreti sanırım tamamen muvekkilinizin insafına kalmıstır ancak ben bu iliskiden dogan vekalet ucretiniz icin dahi dava yoluna basvurarak alacaklı oldugunuz vekalet ucretini talep edebileceginiz kanısındayım sonucta yapılmıs bir is ve hakedilmis bir vekalet ucreti var...
Haksız mıyım Taylan Bey?
Bu arada konu Taylan Bey'in dedigi gibi epey bir yon degistirmis dagılmıs... bu konuda kendi adıma ozur dilerim... bilgi almak icin girmis vatandaslarımızın meslektaslarımızın sanırım biraz daha kafasını karıstırıyoruz daha dikkatli olmak ve bu gibi kendi aramızda olan tartısmaları bilgi alısverisi ve paylasımları sanırım ozel forumlarda veya KM ile halletmeli sorulan sorulara ise sadece gereken cevapları yazarak iletiyi acan kisinin de kafasını karıstırmadan cozum uretmeliyiz diye dusunuyorum...
uyarı icin tesekkurler Taylan Bey...
-
Avukatın, sözleşme yapmış olsun ya da olmasın, aksi yönde bir taahhüdü olmadığı ve haksız bir durumu da bulunmadığı sürece, kendi müvekkilinden, asgari ücret tarifesi kadar (hatta, Av. Kanunu uyarınca daha fazla da olabilir) vekalet ücreti alabileceği, tartışmasızdır diye değinmemiştim.
Yanlış mı anlıyorum, yoksa bu da mı tartışmanın içinde?
-
asgari ucret tarifesinden belirtilen ucretin alınması konusunda bir tartısma yok bu konuda hem fikiriz zaten ben de acıkladım bunu yani sozlesme olsun yada olmasın bu bir hak edistir kaldı ki vekaletname ile de muvekkil vekil iliskisinin dogdugu bir karinedir yani bir davayı bir muvekkil adına yurutmeye basladıgımız anda bu vekalet ucretine hak kazanıyoruz
burada tartısmalı olan bu vekalet ucretini vermekten kacınan muvekkilden bu ucreti nasıl tahsil edebilecegimiz???
yargı yeri tarafından hukmedilen vekalet ucretini zaten icra marifeti ile karsı taraftan alıyoruz ancak burada diger bir soru da muvekkilden alınamayan bir diger vekalet ucreti olan asgari ucret tarifesinden dogan vekalet ucreti
yani soruyu soran cemoka23 her iki vekalet ucretini de yazmıs
ilk vekalet ucreti yargı yeri tarafından hukmedilen ve icra dosyası uzerinden muvekkile odenmis olan vekalet ucreti
digeri de bizim muvekkilimizden aldıgımız ve avukatlık asgari ucret tarifesine gore belirlenen ancak cemoka23un muvekkilinden alamadıgı vekalet ucreti
cemoka23un soyledigine gore muvekkil ondan habersiz dosyayı infaz etmis dosyada buna vekalet ucreti de dahil olmak uzere ne var ne yok tum bakiyeyi almıs yine cemoka23e de ayrıca mıvekkil vekil iliskisinden dolayı hak ettigi vekalet ucretini de odememis...
yani cemoka23 her iki vekalet ucretinden yoksun kalmıs anlasılan bu ve bu vekalet ucretlerini de tahsil edebilmekicin bir yol arıyor
oyle degil mi??