merciden kasıt icra dairesimi ????
Printable View
merciden kasıt icra dairesimi ????
Hayır.Sadece İcra Dairesinin İşlemlerine bakan yani her icra dairesinin bağlı olduğu BİR "icra tetkik mercii(hakimliği)" vardır.Sizin başınıza gelen ve görev ve yetkisine giren henüz genel mahkemede dava konusu olmamış vakaları çözer.
Tetkik mercii:
Madde 4 #8211; (Değişik: 3/7/1940 - 3890/1 md.)
(Değişik birinci fıkra: 17/7/2003-4949/1 md.) İcra ve iflâs dairelerinin muamelelerine karşı yapılan şikâyetlerle itirazların incelenmesi icra tetkik mercii hâkimi yahut kanun gereğince bu görev kendisine verilmiş olan hâkim tarafından yapılır. İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü ile Adalet Bakanlığınca icra tetkik merciinin birden fazla dairesi kurulabilir. Bu durumda icra tetkik mercii daireleri numaralandırılır. İcra tetkik merciinin birden fazla dairesi bulunan yerlerde iş dağılımı ve buna ilişkin esaslar, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir. Her icra tetkik mercii hâkimi, kendisine Adlî Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığınca dönüşümlü olarak bağlanan icra ve iflâs dairelerinin muamelelerine yönelik şikâyetleri ve itirazları inceler, bu dairelerin gözetim ve denetimlerini yapar, idarî işlerine bakar.
İcra yetkisini haiz sulh mahkemelerinin muamelelerine karşı vuku bulacak şikayet ve itirazların tetkik mercii o mahkemenin hakimidir.
Şikayet ve şartlar :
Madde 16 #8211; (Değişik: 3/7/1940 - 3890/1 md.)
Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere İcra ve İflas dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hadiseye uygun bulunmamasından dolayı tetkik merciine şikayet olunabilir. Şikayet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır.
Bir hakkın yerine getirilmemesinden veya sebepsiz sürüncemede bırakılmasından dolayı her zaman şikayet olunabilir.
Şikayet üzerine yapılacak muameleler :
Madde 17 #8211; Şikayet tetkik merciince, kabul edilirse şikayet olunan muamele ya bozulur, yahut düzeltilir.
Memurun sebepsiz yapmadığı veya geciktirdiği işlerin icrası emrolunur.
NOT:Avukat değil sizin gibi meraklı bir vatandaşım.Elbette bu işler avukatların konusu ama öğrenmeniz ve avukatınızı,davanızı denetlemeniz en doğal hakkınız.
Eğer itiraza yetkiliyseniz ki dediğiniz gibi icra dairesi itirazınızı kabul ettiğine ve gerçekten yetkili olduğunuza göre öğle: Tetkik mercine(hakimliğe) vereceğiniz şikayet dilekçesi üzerine itirazınız geçerli olacak işlem iptal edilecektir.faturaya dayalı ilamsız takip yaptıkları için geçerli itiraz üzerine takip duracaktır.Yani haciz yapamazlar.Bu durumda sizin Menfi Tespit davası açmanızda hukuki yarar yoktur.Dava hakkı alacaklıdadır isterlerse 1 yıl içinde GENEL MAHKEMEDE itirazın iptali davası açarlar.Bu davada sizde borçlu olmadığınızı elinizdeki makbuzla birlikte ileri süreceksiniz.Dosya bilirkişiye tevdii edilecek,mahkeme her iki tarafın defterlerinin ibrazını isteyecek.Makbuzunuz defterlerinizde de kayıtlı olması yani ticari defterlerinizde de borçlu görünmemeniz lazım.Karşı tarafın defterlerinde de makbuz kayıtlı ise ve borcunuz gözükmüyosa sorun yok.Yalnız sizin defterlerinizde kayıtlı makbuz onların defterinde kayıtlı değil ise ve bu makbzun kendileri ile alakalı olmadığını ileri sürerlerse bu sefer makbuzun sıhhati yani karşı taraf tarafından düzenlenip düzenlenmediği,üzerindeki imza incelenip sonuca karar verilecektir.Eğer haksız çıkarlarsa % 40 kötü niyet tazminatına mahkum olurlar.Siz haksız çıkarsanız borç+%40 icra inkar tazminatına mahkum olursunuz.
saygılar
defalarca yadık ama tekrar yazıyorum. Hukukçu olmayan kişiler formlarda hukuki sorunlara çözüm üretmeye çalışmasınlar.
Sayın Genta, sayın kum-01 kendine göre bir şeyler yazmış. Öncelikle İcra Tetkik Meciinin artık mahkeme olduğunu hatırlatırım.
Avukatınız, size doğrusunu söylemiş. Sanırım Menfi tesbit davası açmanız gerekecek. Zira takip K...... Sağlık Hizmetkeri Ltd Şti aleyhine açılmış. Şirket bir tüzel kişiliktir. Organları aracılığı ile temsil edilir.
Oysa siz itiraz dilekçenizi........ Özel polikliniği olarak, tüzel kişiliği dahi olmayan, dosya ile ilgisi bulunmayan bir kuruluş adına vermişsiniz. Bu nedenle itirazınızın kabul edilmemesi doğal. Eğer şirket adına iti,raz etseydiniz, yetki belgesini sonra da ibrraz edebilirdiniz.
Sanırım, hukuğun biraz ciddi bir şry olduğunu anlamışsınızdır. Bunun eğitimini boşuna vermiyorlar. Yoksa herkes İcra İflas Kanunu okuyup ahkam kesebilir
SAYIN RAGIP ATAY;
Endüstri Mühendisiyim,birer dönem iş hukuku,Ticaret hukuku,İcra-iflas hukuku okudum.Sayın GENTA ya ilk cevabımda :
BENİM BAŞIMA DAHA ÖNCE ŞÖYLE BİR OLAY GELDİ:
TAKİP YAPTIĞIMIZ FİRMA x PLASTİK SANAYİ A.Ş idi.BORÇLU TAKİBE VE YETKİYE İTİRAZ ETTİ.YALNIZ İTİRAZ EDEN FİRMA x METAL KERESTE PLASTİK A.Ş şeklindeydi.HEM YETKİ HEM BORCA İTİRAZ ETTİKLERİ HALDE İTİRAZ EDEN FİRMA FARKLI OLDUĞU GEREKÇESİ İLE İTİRAZ GEÇERSİZ SAYILDI HACİZ YAPTIK.DAHA SONRA TETKİK MERCİİ NE İTİRAZ EDİP BORÇLUNUN AYNI OLDUĞU ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ OLDUĞUNU AÇIKLADILAR.İŞLEM İPTAL EDİLDİ.EĞER TEBLİĞ TARİHİ DEDİĞİNİZ GİBİYSE VE ANLATTIĞIM GİBİ BAŞKA HERHANGİ BİR BOŞLUK YOKSA İCRA DAİRESİNİN CİDDİ BİR YANLIŞI VAR.BENCE GİDİP İCRA MÜDÜRÜ İLE KONUŞUP NEYA İSTİNADEN BANKAYA BÖYLE BİR YAZI YAZDIĞINI SORUN.
SAyın GENTA cevabında:
bugun vekilim maraş icra müdürlügünde dosyayı incelediginde itiraz dilekcemizde şirketi yetkili kişinin itiraz etmediginden dolayı kabul edilmedigini ögrenmiş fakat yetkili kişi olarak ben gittim ve yetki belgemi gördükden sonra itiraz dilekcemi kabul ettiler icra dairesinin böyle bir itirazda şirket yetkilisini görmeden kabul etmeleri mümkünmüdür sanıyorumki kanunlar buna izin vermez icra dairesinin ihmali sonucu magdur olacak kişi benmiyim.avuaktım bu konuda itirazda bulunabilecegimizi ve bu kararım icra dairesinin hatasından kaynaklandıgı için blokenın kaldırılabilecegini kabul edilmedigi takdirde menfi tespit davası açılıp teminatı yatırarak blokeyı kaldırabılecegını soyledi.sizce bu konuda neler yapılabilir.
Bu nedenle İddiamda ısrar ediyorum:
Eğer tetkik mercii İTİRAZI GEÇERLİ SAYARSA menfi tespit davası açmakta hukuki yarar yoktur.
Alacaklı itirazın iptali davası açacak.Tetkik mercinin mahkeme olduğunu parantez içinde açıkladım,görev ve yetkilerinide kanundan alıntı yaparak açıkladım.
SAYIN GENTA;
Merciye yapacağınız itirazın geçerli sayılıp sayılmayacağına gelince:
"şirket 2 ortaklı %95 hisse bana ait noter sözleşmesinde yetkili olarak ben görünüyorum+icra dairesinde zaten bu belgeleri istediler " dediğinize göre K......LTD.ŞTİ. nin yetkilisisiniz.Yalnız itirazda ünvanı ÖZEL .......PLİKLİNİĞİ olarak belirtmişsiniz.
YARGITAY İÇTİHATLARI BU KONUDA itiraz dilekçesinde borçlu adınının yanlış yazılmış olmasının itirazı hükümsüz hale getirmeyeceği,bunun maddi hata olduğu,itiraz eden kişinin (yetkilinin) takip talebindeki borçlu olduğu anlaşılması karşısında itirazın esası incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekeceği" açıklanmaktadır.
www.yargitay.gov.tr sitesinden bu içtihatlara ulaşabilirsiniz.
Anlattığınız gibiyse mercii itirazını geçerli sayacaktır.
SAYGILAR