farklı düşüyorum bu konu ile karar gözüme ilişti idi. tazminatla ilgili manevi için sınır yok ama maddi için var.
boş bırakmayım
Printable View
farklı düşüyorum bu konu ile karar gözüme ilişti idi. tazminatla ilgili manevi için sınır yok ama maddi için var.
boş bırakmayım
Sayın Fırat Bayındır,
Hizmetin İşleyişi dışındaki diğer faktörler deyimini bende ilk kez duyuyorum. Kaldı ki, bu raporu tamyargı davasına bakan ve hizmet kusuru arayan idare mahkemesi değil Şahsi kusur arayan Ağır Ceza Mahkemesi istemektedir. Ağır Ceza Mahkemesi hizmet kusurunu ne yapsın kimin ne kadar kusuru var onu merak ediyor. Yüksek sağlık Şurası anlaşılan yargılananlar meslektaşları olduğundan ve kendileri de sağlık bakanlığına bağlı bir kuruluş olduğundan ya istem dışı bir reaksiyon veya refleks gibi savunmaya geçmişler, veya durumdan vazife çıkarıp, nasılsa bu yargılamanın arkasından tamyargı davası gelir diye hizmet dışında kalan faktörlerden bahsetme gereği duymuşlar.
Sonra hangi hizmetin dışı, sağlık bakanlığının hizmeti mi? İçişleri bakanlığının hizmeti mi? yoksa cezaevi dolayısıyla Adalet Bakanlığının hizmeti mi? Ağır ceza mahkemesinde rapor eksiktir dediysekte zaten Yüksek sağlık Şurasından 1.5 yılda zor zor dönen dosyayı nedense tekrar göndermek istemediler Gerçi doktorların kusurları belli olduktan sonra hizmet dışı faktörlerin ne olduğu ceza yargılamasını da pek de ilgilendirmiyor herhalde.
sayın yiğit
ya bize PATAGONYA'NIN HUKUKUNU ÖĞRETTİLER yada TÜRK HUKUK SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ BİZ TAKİP EDEMİYORUZ.
ceza yargılamasında mahkeme hizmet dışı faktörü ne olarak değerlendirecek acaba. bu rapor idari yargıda alınmadı mı yoksa ben mi yanlış anlıyorum. Cezada kusur net olmalıdır. gerçekten kaçınılmazlık faktörü varsa başka.
geri kalan 2/8 kusur ceza yargılamasında kime yönelecek peki! o nedenle bence doktorların kusur durumları tam olarak ceza yargılamasında ortaya çıkmış değildir.
la havle çek rahatla!!
ceteris paribus
Değerli meslektaşlar konuyla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Beyin cimlastiğine devam edebiliriz. İdari davalarda zamanaşımı 2577 satılı İYUK. 13/1 maddesinde belirlenmiştir.5 yıllık süre her halükarda eylem tarihiden itibaren işleyecektir. Bunda kuşku yok. Gelelim 1 yıllık süreye... Bir yıllık sürenin zararın ve failin öğrenildiği tarihten itibaren başlamasının yasanın amacına uygun olduğu aşikardır.
Zarar ortada müteveffanın yakınları destekten yoksun kaldılar. Ancak zararın miktarı bilirkişi incelemesine kadar likit değildi. Acaba hesap asgari ücetten mi yapılacak daha üst bir sınırdan mı yapılacak? Sonra idaridavanın açıldığı tarihte failin kimliği de meçhuldü.. Zira sanık doktorlar aleyhine dava yeni açılmıştı. Bu doktorlar mahkümiyet kararı çıkmasına rağmen halen sanıklar. Zira ceza yargılaması heniüz kesinleşmiş değildir. Acaba Ceza davası kesinleştikten sonra yasal süreler içerisinde idareye tekrar müracaat ile eksik kalan kısım istenebilirmi? Daha doğru ifadeyle sreler tekrar canlandırılabilirmi?
Zira mahkümiyetkararı kesinleşinceye kadar failin ilinmesi mümkün değildir.
Yani ölüm olayı ile idari eylem arasındaki illiyet bağı henüz kesin bir biçimde sağlanmış değildir. Ancak idari sürelerin ceza davasının kesinleşmesiyle başlayacağı düşünülse bile davayı açmış bulunduk. Artık faili ve zararı yeni öğrendik deme şansımız kalmadı sanırım.
Doktorlar aleyhine her halükarda dava açacağım. Umarım istediğimiz gibi neticelenir.
Sayın Fırat Bayındır. Tavsiyen için sağol. Rahatladım doğrusu. La Havle ve la Kuvvete İlla Billah...
Daha değişik bir formülü olan meslektaşlardan fikir bekliyorum!
saygılar...
Sayın meslektaşlar konu yeterince açıklık kazandı sanırım. Acaba aynı durumda siz olsaydınız tam yargı davasına rağmen adli yargıda da doktorlar aleyhine tazminat davası açarmıydınız?
Foruma katılıp cevap yazan 2 meslektaşım davanın açılmasından yanadiğer meslektaşlardan kısaca ve hiç değilse sadece açılıp açılmayacağı yönünde değerli fikirlerini merak ediyorum.
Kısa da olsafikirleriniz benim için önemli bekliyorum. Saygılar....
kanımca adli yargıda dava açmanız gerekir. zira doktorların kusurları "ağır kusur" niteliğinde olup idare çalışanlarının ağır kusurlarından kaynaklanan zararlardan dolayı idare hakkında dahi adli yargıda dava açabileceğinizi düşünüyorum. yargıtay hukuk genel kurulunda bu yönde verilmiş kararlar var...
Av.Özcan İNTAŞ