Cevap: Boşanma davası açtıktan 1 gün sonra eşim kendi üzerine olan arabayı ablasına sattı
Benim davam aldatma üzerine. Eğer kararda bu şekilde yazılırsa hakim karşı tarafın mal tasfiyesi alacağını azaltıp ya da tümden kaldırabilir mi? Onlar da bana karşı dava açmışlar ama ipe sapa gelmez şeyler var orda.
Cevap: Boşanma davası açtıktan 1 gün sonra eşim kendi üzerine olan arabayı ablasına sattı
Hayır .Ancak cana kast gibi ağır kusurlarda azaltır veya kaldırır
Anladım. Ama aldatma da en ağır kusur değil midir?
Aldatmadan kasıt zina ise evet dediğiniz gibi azaltılmasına veya tümden kaldırılmasına karar verilebilir. Ancak zina ile sadakatsizlik arasında ince ayrımlar var.
Misal " seni seviyorum öpmeye doyamıyorum " ile " güzel bir gece geçirdik " gibi iki ayrı mesajlaşma arasında bu farkı daha iyi anlayabilirsiniz.biri zina sayılırken diğeri sadakatsizlik olarak yorumlanacaktır. Bunun gibi bir çok kanıtta zina için sağlam kanıtlar gereklidir.
Zina veya hayata kast nedeniyle boşanma hâlinde hâkim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.
Burada iki kilit kavram var. Birincisi zina nedeniyle (TMK 161) boşanma davası açılmalı ve zina kanıtlanmalı. Evlilik birliğinin sarsılması (TMK 166) nedeniyle boşanma davası açılırsa, sadakatsizlik ispatlansa bile bu yönde karar verilemez.
İkinci kavram ise şu: Eşlerin her ikisinin de edinilmiş malları var. Normalde herkes evlilik birliği içinde edinilmiş mallarının yarısı kadarını karşı tarafa verecek. Sizin 50.000 TL, eşinizin 100.000 TL edinilmiş malı varsa, siz 25.000, o 50.000 vereceği için size net 25.000 TL verilir.
Ama boşanma davası zina nedeniyle açılmış ve bu nedenle boşanmaya hükmedilmişse, siz eşinizin 100.000 TL edinilmiş malının yarısı değerine hak kazanırsınız. Eşinizin kusuru oranında sizden olan alacağı azaltılır. Yani sizin 50.000 TL edinilmiş malınızdan eşinizin 25.000 TL alacağı varken hakim bunu 15.000 TL yapabileceği gibi 0'a da indirebilir.
Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler benim Facebook iletilerinde gördüğüm şunlar özetle resimlerine bakıyordum Gönlümün Sahibi iyi yapmışsın bir tanem iyi geceler hayatım Seni çok seviyorum aşkım Allah rahatlık versin bir tanem tarzı yazışmalar. karşılığında da iyi geceler hayatım deyip öpücük kondurmuş bayan tarafı. davayı evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak açtık ve bu Facebook iletilerini kanıt olarak gösterdik ve birbirimiz arasındaki WhatsApp yazışmalarını da delil olarak gösterdik ve el ele tutuştuğunu gören Tanığım da var bu durumu sormak istiyorum
Zina ile sadakatsizlik farklı konumlardır
Bence bu dediklerinize göre zina değil sadakatsizlik olarak Davanız yürür.
Doğrudur biz de bu şekilde dava açmıştık zaten benim anlamaya çalıştığım daha önce de anlattığım kanıtlarıma göre hakim benim haklı olduğum şekilde boşanmaya karar verir mi
Hakim sunduğunuz delilleri serbestçe takdir ederek boşanma hakkında karar verecektir.
Ancak zina nedeniyle boşanma davası açılmadığı için mal paylaşımı, eşlerin diğer eşin edinilmiş mallarının yarısı değerini alması şeklinde olacaktır.