Hukuki süreç yukarıda açıklanmış, arkadaşınız hukuki süreç sonunda karşısına çıkacakları zaten iplemeyip her türlü tedbiri düşünmüş amacı doğrultusunda.
Durum yukarıda bahsedildiği gibi.
Printable View
Yani hukuki süreç böyle işler diyorsunuz. Arkadaş bunları iplemeyip kendini kaybettirecekmiş
Evet sordum ve miras falan kalmaz Bana dedi. Yalnız en az 5 en çok 10 yıl içinde emekli olabilirmiş. Oradan alacağı tazminat ve emekli maaşı var. Birde emekli olabilmesi için bu süreler içinde sigortalı 2-3 yıl çalışması gerekiyormuş
Ne kadar kaçarsa kaçsın, bir süre sonra haczedilecek bir şey mutlaka bulunur.
Bu nedenle anlaşmalı boşanma için bazı tavizler vermesi kendisi için en hayırlısı olur.
Peki bunun belli bir zamanaşımı yokmu dur. Diyelim eşi bir yada iki yıl içinde dava açtı. Mahkemenin arkadaşa vereceği maddi yaptırımların zamanaşımını merak ettim.
Nafaka sürekli doğan bir alacaktır.
Zamanaşımı 10 yıldır.
Ama bu şu demek: 17/11/2007'den önce doğan nafakalar, hakkında hiçbir işlem yapılmamışsa bugün zamanaşımına uğradı.
17/11/2007'den önceki bir alacak için icra takibi vs. gibi işlem yapılmışsa, bu zamanaşımını keseceği için 10 yıl öncekiler de zamanaşımına uğramaz.
Eğer işlem yapılmamışsa, 10 yıl öncesine ait nafaka zamanaşımına uğramış olsa da, 10 yıllık birikmiş nafaka alacağı hala yerli yerinde durmaktadır.
Yani eşe aylık 300 TL nafaka bağlanmış olsa, arkadaşınız 20 yıl kaçsa, 20 yıl sonra son 10 yılın nafakasını (300x12x10=36.000 TL) her ayın nafakası için ayrı ayrı hesaplanacak faizle, icra ve mahkeme masraflarıyla yaklaşık 66.000 TL olarak toplu olarak ödemek zorunda kalır.
Ödemezse her ay için 3 ay olmak üzere, şikayet üzerine tazyik hapsine çarptırılır.
Evet, nafakadan kaçmanın bir yolu var: Hapse girmek.
Diyelim ki arkadaş bir kaç yıl sonra sigortalı işe girdi yada emekli olup maaş bağlandı. Bu durumlarda birikmiş nafaka da olsa, nafaka ve İcra nın emekli maaşının yada çalıştığı maaşın dörtte birini geçemeyeceğini biliyordum doğrumudur
Nafaka için o geçerli değil,
Önce güncel nafaka miktarı kesilir, sonra eğer kişinin emekli maaşından kesilmesine onayı varsa kalan kısımdan da toplam maaşının 1/4 kadarı kesilir. SGK lı olarak çalışansa güncel nafaka miktarı kesildikten sonra kalandan maaşının toplamının 1/4 ni geçmeyecek şekilde kesilmesi için kişinin onayına da ihtiyaç yoktur.
Örneğin kişi 1500TL ( agi hariç ) aylık ücretle çalışıyorsa, güncel aylık nafaka miktarı 500TL olarak belirlenmişse, önce 1500 den 500 ü kesilir, kalan 1000 den de 1500tl nin 1/4 ü olan 375tl kesilir. Sonuçta ay sonunda eline geçen 1500-(500+375) =625TL alır ay sonunda.
Nafaka alacaklısı nafakanın maaştan azar azar kesilmesini beklemek zorunda değil.
İcra ceza mahkemesine başvurusu halinde ödemediği her ay için 3 ay tazyik hapsi kararı aldırır.
Nafakayı ödemezse hapse girer.
Başka borçtan kaçılır, nafaka borcundan kaçılmaz.