Cevap: Akbank direk hesabina facebook kanali ile girilerek dolandirilma
Alıntı:
Tomris011 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba Bawis
Yaşadığın olay dün benimde başıma geldi. 490 TL çekim yaptılar bankamatik kartımdan. Gece 2 sularıydı sanırım boş bulundum. Ben TC ve Sifre girdiğimi hatırlamıyorum ama kod girdim. İnstagram üzerinden bağlantıyı tıklamıştım. Müşteri temsilcisi para iade olur mu dediğimde olur demişti açıkcası ümidim var. İtiraz dilekçesi yazalım beraber isterseniz. Sonra savcılığa başvuru yaparız. Ayrıca Akbank kendi sitesinde bu konu ile uyarı bile yapmamış.
Ben yaptım o işlemleri bankanın genel mudurlugune harcama itirazı dilekçesi yazdım. Savcılıga suc duyurusunda bulunup, savcılığın yönlendirdiği siber suçlarla mücadele şube müdürlügüne ifade verdim. Şu aşamada bankanın geri donus yapmasini bekliyorum. Olumsuz bir geri donus olursa bankalar birligi hakem heyetine basvuracagim oda olmazsa dava acicam bankaya. Burada nasil savunma yapmaliyim olasi bir dava surecinde onu araştırıyorum. İnşallah geri alırız.
http://ajansurfa.com/tr-tr/haberler/...cilarina-mujde
Şöyle bi emsal karar var. 3d şifre ile çekim yapılsa bile banka müşteriyi korumakla yükümlü deniyor. Kişi bilgi paylaşımı yapsa da banka bunu önlemeli gibi bi anlam çıkardım ben.
Alıntı:
Haberi değil, habere konu Yargıtay kararını okuyarak karar vermeli.
Yargıtay kararlarının basında yer alış şekli bazen yanıltıcı olabiliyor.
Alıntı:
Teşekkür ederim
Alıntı:
bawis rumuzlu üyeden alıntı
Banka gibi konuşuyoruz galiba... yada ben durumu yeterince anlatamadim. Bankadan bana, ben bilgilerimi girmeden sifre geldi. Sadece facedeki reklamı tıklama ile bana sifre geliyor. Durum bundan ibaret.
Bu mümkün değil.Siz müşteri numaranızı ve parolanızı girdiniz.Siz sahte siteye bilgileri girdiniz ve karşıdaki kişilerde aynı anda bankanın resmi sitesine girdi ve giriş şifresi geldi.Sizde farkında olmadan giriş şifresinide verdiniz.O an ilk işleri şifreyi değiştirmek oldu.Çünkü sitenin resmi sitesini anlayıp tekrar giriş yaptığınızda gerçek siteden yeni oturum açıldığı için onları sistem dışarı atıcaktı ve tekrardan girmeleri sms şifresi olmadığı için imkansızdı.sonra da belirttiğiniz işlemleri yapmışlar zaten.Bankanın burada sistemsel bir açığı yok.Sizin facebook üzerinden resmi siteye bağlanmanız talihsizlik ve hata.Sms şifresini farkında olmadan başka birine verdiniz.Bankanın zararı karşılayacağını düşünmüyorum.Kredi kartı harcaması olsa sistemden bir şekilde çözerler ama havale olmuş.Hesap sahibine bir şekilde ulaşılır ama paranızı alabilirmisiniz bence zor..İnşallah çözüm bulursunuz
Alıntı:
Ben de yapılan işlemin 3d ile yapılmadığı anlamını çıakrdım.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Ben de yapılan işlemin 3d ile yapılmadığı anlamını çıakrdım.
3D denilen olay internet alışverişlerinde onay aşamasında özel bir ekran açılarak müşterinin o bankadaki kayıtlı cep telefonuna gelen şifreyi ilgili pencereye girerek alışverişi tamamlanması üzerinedir.Burada ki olayda alışveriş değil kişinin bilgileriyle cep telefonuna gelen ''internet bankacılığına giriş şifresi'' kullanılarak havale işleminin yapılmasıdır.Burada ki şifre 3d 'den farklı bir olay
Alıntı:
nuryal rumuzlu üyeden alıntı
3D denilen olay internet alışverişlerinde onay aşamasında özel bir ekran açılarak müşterinin o bankadaki kayıtlı cep telefonuna gelen şifreyi ilgili pencereye girerek alışverişi tamamlanması üzerinedir.Burada ki olayda alışveriş değil kişinin bilgileriyle cep telefonuna gelen ''internet bankacılığına giriş şifresi'' kullanılarak havale işleminin yapılmasıdır.Burada ki şifre 3d 'den farklı bir olay
Doğru. Hesabın çalınması demek daha doğru olacak.
Aslında bankalar şifre değiştirirken telefon onayı istemiyor mu?
Yani internet bankacılığına giriş şifresi ile ve telefona gelen SMS ile giriş yaptıktan sonra şifre değiştirmek istediğimde cep telefonuna şifre değiştirme SMS'i göndermiyor mu?
Şifre değiştirme SMS'ini de kendisi şifre değiştirmediği halde karşıya söyleyen ya da ekranda bir yere giren kişi için de yapacak pek bir şey kalmaz aslında.
Havale işleminde banka neden sms onayı istemiyor peki? Banka için çok mu zor bişey
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Doğru. Hesabın çalınması demek daha doğru olacak.
Aslında bankalar şifre değiştirirken telefon onayı istemiyor mu?
Yani internet bankacılığına giriş şifresi ile ve telefona gelen SMS ile giriş yaptıktan sonra şifre değiştirmek istediğimde cep telefonuna şifre değiştirme SMS'i göndermiyor mu?
Şifre değiştirme SMS'ini de kendisi şifre değiştirmediği halde karşıya söyleyen ya da ekranda bir yere giren kişi için de yapacak pek bir şey kalmaz aslında.
Şifre değişikliğinde onay sms i gönderse,gönderdiği smstede şifre değişikli için 2 numaralı şifreniz dese müşteriye mesaj gitse o an anlar birşeyler olduğunu onu ekrana girmez.Çünkü girmeye çalıştığı sahte sitenin içeriği orjinal siteyle aynı değil ki.Sadece ön yüz aynı.İçine giriş yapılan bir site değil.Mesela aynı bankada adres değişikliği yapmak istediğinizde sms geliyor diyor ki adres değişikliği için şifreniz açıklamasıyla gönderiyor.Bir altta ki mesajda da arkadaşın yazdığı gibi havale onayında bir onay smsi gitse o paranın yine çıkışı olmazdı.Banka tarafından bakılırsada olaya daha ilk girişte konulan sms şifresi zaten kilit anahtar.Dolandırıcılar orayı aşamayacağı için diğer güvenlik önlemlerine gerek yok diyebilir.İki ucuda .... değnek :)