Cevap: Sarpasaran işçilik alacaklarımız
TC kimlik no ve imzasının ayrıca olmasının eşit mesuliyet yüklediği yönünde yargıtay kararı olduğu gibi,
İmza / temsil yetkisi olan kişilerin imzasının olması adının yazmasının tüzel kişiliği temsilen olduğu yönünde de yargıtay kararı gördüm bugün araştırırken.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
TC kimlik no ve imzasının ayrıca olmasının eşit mesuliyet yüklediği yönünde yargıtay kararı olduğu gibi,
İmza / temsil yetkisi olan kişilerin imzasının olması adının yazmasının tüzel kişiliği temsilen olduğu yönünde de yargıtay kararı gördüm bugün araştırırken.
Bir de; Şirketten ilişiğimiz kesildiğinde imzaladığımız ibraname de alacaklarımızın 3 senet halinde taksitlendirme suretiyle ödendiği yazıyor. Senetlerin vade tarihleri ve tutarları da ibraname de belirtilmiş durumda. Şuan patronumuzun ipotekli olan gayrımenkullerine ödeme yaptığını biliyoruz. Biz işçi olarak bu ödemelerin önüne geçip ilk alacaklı olarak kendimizi yazdırabilir miyiz?
Senet ödeme araçlarından biridir. Kıdem tazminatınız senetle ödenmiş durumda. Alacağınız artık öncelikli işçilik alacaklarından değildir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Senet ödeme araçlarından biridir. Kıdem tazminatınız senetle ödenmiş durumda. Alacağınız artık öncelikli işçilik alacaklarından değildir.
Erdoğan bey,
Peki bir kaç sorum daha olacak. Şirket tasfiye sürecinde bir takım stoklar belli bir firmaya gönderildi ve şuan o firma üzerinden patron iş yapıyor. Fiilen bir bağlantısı yok, şirket sahibi bir başkası gözüküyor fakat işin başında kendisi var. İşin özü, mal kaçırıldı. Bu konuda birşeyler yapılabilir mi? Ne yapacağıma karar veremedim. Ayrıca şahsi kefaletin bir bağlayıcılığı var mı yok mu anlamaya çalışıyorum. Mahkemeye vermiş olsam borçluyu hukuken zor duruma düşüremez miyim?
1-Size imzalatılan ibranamelerde alacaklarınıza karşılık senet verildiği yazıyorsa bu senetleri işçi alacağı olarak kabul edip öncelikli alacak kabul ettirmek kolay olur. Yazmıyorsa senetlerin alacaklarınıza karşılık verildiğini ispat ederek bonoların iptalini ve alacaklarınızın ödenmesine ilişkin dava açarak karar almanız gerekir.
2-Senetlerde kefil yazılı yerde patronun adı soyadı yazıyorsa şahsen kefildir ve sorumludur. Senetlerle işlem yapacaksanız mal varlığının alacaklarınızı karşılayıp karşılamadığı hususunu değerlendirmenizi öneririm.
3-İşyeriniz olan şirket hakkında açılmış icra takibi var mı yok mu araştırın varsa hacizli mallar var mı, ödeme yapılıyor mu bunu öğrenin yapılıyorsa senetlerle veya senetlerin yerine işçi alacağına dair mahkeme kararıyla sıraya girebilirsiniz.
4-İşyerini veya patronunuzu zorlamak maksatlı bir şeyler yapmayı düşünüyorsanız iflas yolu ile takip başlatmayı düşünebilirsiniz.
5-Patronun başka firma dediğiniz firma adresinde haciz yolu yapılacak tespitlerde illiyet bağı kurulabilirse o firma mallarına da haciz yapmak mümkün.
Bunun için bir avukatla yüz yüze görüşüp karara varıp öyle hareket etmek en doğrusudur.