Cevap: Fazla mesai iş sözleşmesine uyulmama durumu
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle,
yemek molası yok düşünceniz kabul görmeyecektir mahkeme durumunda. Olası yemek molanızı tam kullanamadığınızı , yemeği yiyip hemen çalışma yerinize dönüp çalışmaya devam ettiğinizi iddia edebilirsiniz veya bu şekilde olduğu kabul edilecektir.
Ara dinlenmelerinizi düzenli kullanamadığınızı , çalışmaya devam ettiğinizi ıspatlamanız gerekir. Ispatın en geçerli olan yollarınan biri de o şekilde çalıştığınıza şahitlik eden diğer çalışanlar olacaktır, sizce çalışma arkadaşlarınız mahkemede sizin lehinize şahitlik eder mi?
Belirttiğiniz 12x4 gün , tahminim 11 saat çalışma olarak değerlendirilip haftalık çalışma sürenizin 44 saat olduğuna hükmedilecektir. Böyle olunca 45 saatin altında kaldığından çalışma süreleriniz fazla çalışma süresi hesaplanamayacaktır.
Ayrıca sözleşmenizde fazla çalışma ücretlerinin de normal aylık ücrete daahil olduğu yönünde bir madde varsa, yıllık 270 saatlik fazla çalışma sınırına kadar olan fazla çalışmaların ücretini talep edemezsiniz.
Bununla birlikte, haftalık çalışma süresi aşılmasa dahi, gece çalışmalarında 7,5 saati aşan sürenin fazla çalışma ücreti olan normal çalışma saat ücretinin 1,5 katı ile ücretlendirilmesi gerekir. Buradan yola çıkabileceğinizi düşünüyorum. ancak her durumda öncelikle borddrolarınızı kontrol etmeniz sizin yararınıza olur. Eğer Bordrolarınızda fazla çalışma süresi ve karşılığında bir ücret ödendi görünüyorsa, itirazi kaydınız yoksa , oradan da bir şey çıkartabilme ihtimaliniz olmayacaktır.
Enerji üretim sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin, iş sözleşmelerinde ve uygulamada bu kadar basit hatalar yapabileceğini sanmıyorum.
12x4=48 lakin 12x4 den sonra 2 gün hafta tatili olarak kullanıyoruz hafta 7 gün olduğuna göre 1 gün hesaba katmamış olmaktasınız yani toplamda aslında 12x12x12x12 çalışıp 2 gün hafta tatili kullanıyoruz 1 hafta 7 gün olduğuna göre 12 saat daha çalışmış bulunmaktayız ay bazına göre ayda 20 gün çalışıyoruz 12 saat boyunca bu da ayda 240 saat yapar. haftalık çalışma süresi 45 saat ise ayda 180 saat yapar biz 60 ben fazla çalışmış olmuyormuyum birde bu son 2 ayın vardiya çizelgesi fotoğrafını çektim bu anıt olarak kullanılır mı ? bordromda Ek ücretler kısmı Boştur
Küçük bir not olarakta
x ile burada vardiya süresi t ise hafta tatili ay olarak bu şekilde çalışıyoruz yani
xxxx tt xxxx tt xxxx tt xxxx tt xxxx tt xxx