Cevap: Tehditten dava acilir mi?
Sn. adl2345
Ben, "tek kelime suçu hakaretten tehdite çevirmez" diye bir söylemde bulunmadım. Büyük harflerle, Cumlenin GELECEK ZAMAN DILIMINDE KULLANILMASI HAKARETI, TEHDITE CEVIRMEZ.. dedim.
Örneğin öküz kelimesi hakaretken, "iyice öküz olacan" cümlesi yine hakaret niteliği taşır. Bu hakaretin gelecek zaman diliminde kullanılması, bunu tehdite çevirmez dedim.
Hakaret ve tehdit konusunda zaman kavramının alakası olmadığını düşündüğüm için bu örneği verdim. Çünkü siz ilk yorumunuzda zaman kavramına değinerek, tehdit veya hakaret olacağını belirtmişsiniz. Nitekim yorumunuzda koyu tiplemeyle yazdığınız, ettiğim ve edeceğim kavramları, hakaret ve tehditi zaman kavramına göre ayırt ettiğinizi düşündürdü bana. Ve sizinle tamamen zıt görüşteyim. Ve tekrar ediyorum. Bir hakaret sırf gelecek zaman diliminde kullanıldı diye, hakareti tehdit e çevirmez. Nitekim sarı çizmeli Mehmet Ağa nereden bilecek ettiği hakaretin hangi kip te kullanıldığını ...
Saygılar
ÖZKAN ATAY
Cevap: Tehditten dava acilir mi?
Bence de bu olay tehdit değil hakarettir. Örneğin birisi diğerine "sülaleni sinkaf edeceğim" dese, söyleyen kişinin karşıdaki kişinin sülalesinde kaç kişi varsa bunların hepsine cinsel saldırıda bulunacağı şeklinde bir anlam çıkartmak mümkün değildir. Bu sözün muhatabının da bu sözü sülelasinde kaç kişi varsa hepsine cinsel saldırıda bulunulacağı şeklinde algılamış olduğu elbette düşünülemez.
Bu nedenle "ettiğim, ederim, edeceğim" gibi ifadelerin hepsi aynı kapıya çıkar. Bu nedenle bu tür sözler hakarettir. Tehdit olarak algılanması ve düşünülmesi, yargı yerince bu şekilde kabul görmesi mümkün görünmüyor.