Cevap: Beni çocukken sünnet ettiren aileme dava açabilirmiyim
Bir şeyin farz olma şartı bellidir: Kuran'ı kerimde yazması. Böyle bir şey olmadığına göre, farz değildir.
Adı sünnet olan bir şeyin farz olması akla da uygun değildir zaten.
Hıtan (sünnet olmak), kasıkları koltuk altını traş etmek, tırnakları kesmek gibi, bir "temizlik" işi olarak peygamberimiz tarafından emredilmiştir.
Kaldı ki soruyu soran bunun hukuki yorumunu sormuş.
Sünnet, çocukken yapılmalıdır. Karar verebilecek yaşa geldikten sonra yapılması çelişkilidir, zira bir insanın avret yerini bir başkasına göstermemesi, sünnetten daha önemlidir diyen alimler vardır. Dolayısı ile sünnet için bireyin yetişkin olması beklenirse, sayın üyenin yakınmasının tam tersi bir yakınma olacaktır. "Beni neden çocukken sünnet ettirmediler, şimdi ben nasıl sünnet olacağım" diyecektir.
Sünnet geri dönülmez bir işlem olduğundan, soru soran sayın üyenin durumuna düşülmesi de, söz konusu.
Çocuğa o yaşta sorulduğunda işin dini boyutuna değil, "korku" boyutuna göre karar vereceğinden sormak da çok mantıklı değil. Bir çocuğun büyüdüğünde, ailesi ile aynı inanışta olma ihtimalinin kesine yakın olduğu gerçek olduğuna göre, Müslüman bir ailenin, kendi çocuklarının Müslüman olacağını varsayması gayet doğaldır.
Sonuç olarak her açıdan düşündüğümüzde ailenin, çocuklarının kendi inanışlarına sahip olmasını bekleyeceğinden, "neden beni sünnet ettirmediniz" suçlaması ise karşılaşmamak için gerekirse borç harç bulup bu "görev" lerini yerine getirdikleri için suçlamak şahsen bana mantıklı görünmüyor.
Şenol Bey,
Kuran'ı Kerim'de Yüce Allah (c.c) Resulallah (s.a.v.) efedimize uymamızı emretmiştir.
Peygamber efendimiz (s.a.v.) de sünnet olmuştur.
Bu durumda bunlardan çıkaracağımız mantıki sonuç sünnet olmanın farz olduğu şeklinde olmalıdır.
Belki size mantıklı gelmiyor ama sünnet olmak farzdır.
Toplumun genel ve geleneksel hatalarına karşı ilk meydan okumayı yapmak bir anlam ifade etmezmi peki. Zaten amacım bir farkındalık yaratmak şaşkınlık yaratmak benim.
Çocukların pisini ilerde bu müslüman olacak diye farz edip kesemezsiniz. Ataist oldum ne olacak şimdi peki. Ataist olmayada gerek yok koyu müslümanda olsam kimse benim pipimi benden rızasız kesemez. Kaldıki çok direndiğimide hayal meyal hatırlıyorum bir şiddet yanıda var yani suçu ağırlaştıran.
Sünnet olanların ilgili yerdeki hassas sinir hücreleri derinin uyum sağlaması ile köreliyormuş ben daha az mutlu oluyorum yani bu durumda. Dilinizi 5 yıl dışarda tutsanız bir daha dondurmadan aynı tadı alırmısınız. çocukken hatırlıyorum pipimin ucuna elle dokunamazdım çok hassasdı acı verirdi ama şimdi oldu baş parmağım gibi o uç kısmı. Bozdular yani benim pipimi sünnet ederek. Bence almanlar bizden daha çok zevk alıyor seks yaparken bu yüzden. Bu bende kalıcı fiziksel bir zarardır. Ben 5 yaşında sünnet oldum şimdi 30 yaşındayım yukarıda bir arkadaş sormuş ondan söylemiş olayım. Büyüdüm en ciddi ameliyatı olsam ucunda ölüm olsa yine benden rızamı alıyorlar olmaz dersem göz göre göre ölüyorum bu kadar da kuralı var bu vücut hakimiyetinin hakkının. Çocukken neden büyüyeceğim farz edilip bu saygı hatta mecburiyet gösterilmiyor. Kimse kimsenin pipisini ben doğurdum deyip kesemez. Hele dini sebeple kesmek taş devri ilkelliğidir. Bu er geç olacak bir şey bir gün hemde çok geçmeden bir gün insanlar 18 yaşından önce sünnet olamayacaklar bu çok belli. Birileri bunu başlatacak kişiler olacaklar. Bu biz olabiliriz tarihe geçebiliriz bir dip not olarak. Bir avukata ihtiyacım var ama para benim için öncelikli bir konu değil onu tekrar belirteyim para veremem işten atıldım. Bu arada nükteli ifadelerimi gayrı ciddilik olarak görüp endişe hasıl olmasın ciddiyetim konusunda. Pipi ile alakalı bir mevzuyu cemiyette ifade etmek kolay değil bir erkek için. Biz pisuvada bile rahat işeyemeyen insanlarız bu yüzden espirili izahım. Haydar dümen bile köşesinde fıkra gibi anlatıyor meseleleri cemiyetine
Yerden göğe kadar size hak veriyorum ama bu konuda yargı önünde sizi haklı çıkaracak hakim çıkacağını hiç sanmıyorum. Toplum baskısı ve yargı üzerindeki baskı lehinize karar verilmesine engel olur.
Olumlu sonuç alamayacağınız kesin olsa da toplumda bir farkındalık yaratmak açısından istediğinizi elde edersiniz mutlaka.
Avukat konusuna gelince bırakın ücretsiz avukat bulmayı ücreti ile dahi avukat bulmanız çok zor. Yine toplum baskısı ağır gelecektir. Kolay gelsin.
Küçük bir sıkıntı olabilir onuda baştan söyleyim. Bende oğlanı sünnet ettirdim maalesef. Bunu akıl edip sorarlarsa biraz kötü
Alıntı:
hakankaya22 rumuzlu üyeden alıntı
Küçük bir sıkıntı olabilir onuda baştan söyleyim. Bende oğlanı sünnet ettirdim maalesef. Bunu akıl edip sorarlarsa biraz kötü
Nerede kaldı yukarıdaki esip gürlediğiniz????
Birilerinin sormasına gerek yok ki, sizi sünnet ettirdi diye davacı olduğunuz babanız muhtemelen diyecektir, kendi oğlunu neden sünnet ettirmiş o zaman diye.
Alıntı:
Bunu baştan söyleseydiniz ya kardeşim! Oğlanı sünnet ettirdiğinizde herhalde 10 yaşında değildiniz. Koskoca adam hem babası kendisini sünnet ettirdiği için dava açmayı düşünecek hem de kendi oğlunu sünnet ettirecek. Size çok ciddi cevaplar yazdım ama ben sizin bu konudaki samimiyetinize inanmıyorum. Herhalde şov yapmak için dava açacaksınız ya da şovunuzu burada yapıyorsunuz.
Ben oğlanları sünnet ettirmedim. Onlar da torunları sünnet ettirmezler inşallah.
Benimde yapmış olmam bana karşı suç işlendiği gerçeğini değiştirirmi. Bende suçluyum ama bu başka davanın konusu ben kendi meselemi konuşuyorum.
Bende birine daha önce çarptım diye bana çarpandan şikayetçi olamazmıyım gibi bir şey yani
Elbette bir suç hakkında şikayet hakkınızı kullanabilirsiniz her zaman.
Sıkıntı şurada ki, küçük erkek çocuklarının sünnet edilmesi yurdumuzda suç olarak tanımlanan bir durum değil. Ailelerin örf ve adetlerine göre yapılan bir olay.
Alıntı:
Benimde yapmış olmam bana karşı suç işlendiği gerçeğini değiştirirmi. Bende suçluyum ama bu başka davanın konusu ben kendi meselemi konuşuyorum.
Bende birine daha önce çarptım diye bana çarpandan şikayetçi olamazmıyım gibi bir şey yani
Tazminatı babanız torununa versin.
Hoca Nasreddin kasaptar et almış. Kasap 1 akçe olan para üstünü vermemiş. Hoca ısrar edince kasap "verdim ya" demiş. Hoca bakmış parayı alamayacak devam etmiş yoluna bakkala girmiş. Oradan da alışveriş etmiş, parayı 1 akçe eksik ödemiş. Bakkal 1 akçeyi isteyince hoca da "ben parayı tam verdim" demiş. Bakkal bakmış olmayacak bırakmış hocanın yakasını.
Hoca eve gelince ellerini havaya kaldırıp yalvarmış: "Allahım sen işin doğrusunu biliyorsun, kasaptan al bakkala ver."