Cevap: Bekarken Alınan Evden Boşanırken Eş Hak Talep Edebilir mi ?
2002 yılında çıkan yeni Medeni kanunda 2002 yılından sonra edinilmiş mallar ortak. Bir ev alıyorsanız evllilk birliği içinde 2003 boşanmanız halinde bu evin yarısı eşinizin oluyor 2002 den önce evlilik birliği içinde alınmış ev ve diğer mallar hakkında bilgim yok aslında öğrenmek isterim bilen var mı
Ev, evlilik birliği içinde alınmamış. Evlenmeden önce alınmış, ancak az bir borcu evlendikten sonra ödenmiş. Dolayısı ile evlendikten sonra ödenen kısımda hak iddia edebilir karşı taraf.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Ev, evlilik birliği içinde alınmamış. Evlenmeden önce alınmış, ancak az bir borcu evlendikten sonra ödenmiş. Dolayısı ile evlendikten sonra ödenen kısımda hak iddia edebilir karşı taraf.
Evin tam bedeli 80bin TL idi (2011 de)
*40bin TL si annemin eski küçük dairesini satarak eline geçen paradır, şuan ki dairemizde bu para tamamen kullandı.bu bahsi geçen küçük daire de rahmetli babamla annemin gayretleri ile alınmış bir daire idi (2011 de daire satıldı)
*20bin TL benim şahsıma ait bekar iken biriktirmiş olduğum tutar idi 2007-2011 arasında
2011 şubat da şuan bahsi geçen daire alındı,
20 bin TL kredi bedeli katmak yeterli idi ev için ama, tapu masrafı emlakçı komisyon masrafı derken 27 bin TL kredi çektim, evde sabit gelir Sadece bnde olduğu için kredi adıma açıldı ve tapu da şahsıma düzenlenmiş oldu.
60 ay vade de 2011 şubatta başlayıp 2016 şubatta taksitler 563 TL eşit taksit idi.
25 mayıs 2014 e kadar bekar olarak bu borcu odedim.
25 mayıs 2014 den sonra da evli olarak odemeye devam ettim, ama yine tek ben çalışıyordum.annem de emekli aylığından bir miktar yardım ettiği zamanlar da olmuştu.
Eve 150bin der isek değerlenmesini göz önünde bulundurmuş olarak, 2014 mayıs/2016 şubat da odenen 563 TL den eşim ne kadar hak ister ? Bu nasıl hesaplanır? Veya hak istemesi mümkün mudur.
Evin bedeli serbest piyasaya göre mi yoksa rayiç bedel esas alınarak mi hesaplanır ?
Şimdide teşekkürler. Herhalde eksik bilgi kalmamıştır. :)
Eşimin hak isteme ihtimali bulunan bedel hangi formülle hesaplanır takriben nenkadar çıkabilir ?
20bin TL Kredi Çekmiş olsaydım evlenmeden bitmiş olacaktı, emlakci ve tapu harcı expertiz bedeli derken 7bin TL ekstra yük oluşmuş tu, aslında evli iken bu 7bin TL farkın geri ödendiği süreçte evliydim,ama bu nasıl ölçülür biçilir siz avukatlar daha iyi bilirsiniz. Beni aydınlatın lütfen,
#ayrica rahmetli dedemden kalacak miras babam sağ olmadığı için resmi mirasçısı annem ve benim, tapuları evli iken ustume tescil ettirdiğimde, dedemden kalan mirasa evlilikle alakalı olarak eşimin hak isteme ihtimali varmı ? Babaannem tapuyu ustune al diyor, bosanirken sorun olur falan diye muallakda kalıyorum,üstüme şuan almak istemiyorum bu sebeple, Sonucda dededen miras ama bide bunu söyleyiverin Avukat bey,
İlk yanıtımda da belirttiğim gibi,
eşinizin hayatı boyunca hiç çalışmamış, bir gelir elde etmemiş olmasının bir önemi yok.
24 Mayısta evlendiyseniz, 25 mayısta 500tl eskiden devam eden kredinizin taksidini ödediyseniz, o ilk taksitten itibaren eşiniz de hak sahibi demektir ev üzerinde. Elbette evlilik tarihinizden itibaren yapılan ödemeler için genele oranla bir hak sahipliğidir bu.
Satış veya mal ayrılığı davası tarihindeki bedele göre , evlendiğiniz tarihteki değerine oranlanan miktarda % olarak hakkı vardır.
Öyle 7.000 tl ödemiş olacağım falan şeklinde de masum hesaplar yapmayın bence. Evi aldığınız tarihteki değeri 80.000 ise, 7 tl 80.000 in yaklaşık 9% u yapar, paylaşım tarihindeki değeri 300.000 tl ise, 300.000 in 9% u onun hakkıdır demek olur kabaca
Nafaka talep edebilir mi eşiniz? Elbette talep edebilir sonuçta bunu talep etme hakkı da var ve nafaka talep ederse de %99,99 nafaka alır.
Büyükbabanızdan miras kalan ev, satıp bir başka şekilde değerlendirirlmediği sürece size ait kişisel maldır, ayrılıkta paylaşıma konu olmaz.