Size 03.06.2016 saat 22:00 de derhal ihtar çekin demişiz. Siz ertesi gün ihtarı çekmemişseniz bu siteden beklentiniz nedir?
Printable View
Size 03.06.2016 saat 22:00 de derhal ihtar çekin demişiz. Siz ertesi gün ihtarı çekmemişseniz bu siteden beklentiniz nedir?
Siz de haklısınız ama bu cumartesi araç incelenecek, ondan sonra hukuki işlere girişirim diye düşünmüştüm.
Ayıbı farkettiğiniz tarih en geç firmaya ilk başvurduğunuz tarih olarak kabul edilir. Muhtemelen süreyi geçirtmeye çalışıyorlar. Noterden çekmenizi tavsiye ederim. İadeli taahhütlü mektup ile az bir ihtimal de olsa "zarfın içi boş çıktı" riskine karşı önlem almış olursunuz.
Yarın ihtar çekeceğim. Ancak bedel iadesi mi, yoksa ayıpsız misliyle değişimini mi talep edeceğime tam karar veremedim. Aracım 2015 model, ayıpsız misliyle değişimini talep etmem durumunda mahkeme en az 1 yıl süreceği için karar çıktığında "2015 model kalmadı, 2016 var, o yüzden ayıpsız misli yok. Ayıplı aracın ikinci el bedeli belirlenip ona göre bir ücret iadesi yapılır" gibi bir sonuçla karşılaşma ihtimalim var mı? Hukuk forumlarını okurken buna benzer bir şey gördüm. Normalde ayıpsız misliyle değişimini talep etmeyi planlıyorum, yalnız davayı kazanınca sürprizle karşılaşmak istemiyorum. Kazanmam durumunda aynı araçtan sıfır km verecekler mi?
Bir sorum daha var: Dava, Tüketici Mahkemesinde mi, yoksa Asliye Hukuk'ta mı daha çabuk sonuçlanır? Yargı yerini ona göre tercih edebilirim.
Aracın ayıpsız misli demek o günkü ayıpsız misli ne ise odur diye düşünüyorum. Kişisel tecrübeme göre tüketici mahkemeleri daha çabuk sonuçlanıyor. Belki duruşmaya gitmenize bile gerek kalmayabilir ancak duruşmalı yapılır herhalde. Önemli bir dava çünkü. Buna hakim karar verecek.
- - - Updated - - -
Kar Oto'dan mı aldınız Birmot'tan mı?
Birmot'tan alındı.
15 gün içinde aracın ayıpsız yenisiyle değiştirilmesi talebini içeren ihtarı bugün çektim.
Araç bugün fabrikadan gelen uzman tarafından incelendi. Genel Müdürlüğe rapor sunacağını ve gerekli açıklamaların genel müdürlük tarafından yapılacağını söyledi. Şirketin bu hafta içinde bana dönüş yapacağını düşünüyorum. Şirketin tavrı, mutabakat sağlayamayacağımızı işaret ediyor. Muhtemelen ayıpsız yenisi ile değiştirmek için dava açacağım. Dava açarken özellikle dikkat etmem gereken husulara dair söyleyebileceğiniz bir şeyler var mı? Bayiinin olduğu şehirde Tüketici Mahkemesi, ikâmet ettiğim şehirde ise Asliye Hukuk var. Ben ikâmet ettiğim yerde davayı açmayı planlıyorum. Mahkeme tercihim uygun mu? Bir celsede bilirkişi ataması yapılması, diğer celsede de bilirkişi raporuna göre karar verilmesi olur diye düşündüm, yanılıyor muyum? Yani çok uzun sürer mi?
Aklımda takılan bir konu daha var. İhtarnameyi, aracı satan bayiinin genel müdürlüğüne çektim. Bu, genel müdürlüğü İstanbul'da olan bir şirket ve aracı aldığım şehirde de şubesi var. Üretici firmaya ihtar çekmedim. Bu konu, bir sorun teşkil eder mi?
Tüektici mahkemesi olarak sizin ikamet ettiğiniz yerin mahkemesi yetkilidir. Yetkisiz mahkemeye başvurmak size zaman kaybettirebilir.
Muhtemelen Zincirlikuyu'ya ihtar çektiniz. Doğru yapmışsınız. Bulunduğunuz yerde asliye hukuk mahkemesinde açabilirsiniz. Tüketici mahkemesi sıfatı ile bakacaktır.
Dava, düşündüğünüz gibi iki celsede bitmeyebilir. Duruma göre üç, dört celse de sürebilir ancak bir yılı aşacağını pek sanmam.
Fabrikadan geldiğini söyleyen uzmanın raporu doğrultusunda olabilecekler konusundaki tahminime gelince;
"İncelemeler neticesinde firmamızın aracı sattığı sırada böyle bir ayıbının olmadığı sonucuna varılmıştır." cevabı çok sürpriz değil.
Bununla birlikte aracın ayıplı olduğunun kabul edilmesi ihtimali daha yüksek. Ancak burada da yüksek bir ihtimalle şöyle olacağını tanmin ediyorum. Örneğin aracın ayıpsız değeri atıyorum 70.000 TL olsun. Bu ayıp nedeni ile de aracın GERÇEK piyasa değeri %10 ekliği ile 63.000 TL olduğunu varsayalım. Yani 7000 TL bir zararınız olduğunu düşünelim.
Bunlar size aracın gerçek değer kaybı olan 7 bin TL yerine 2, 3 bin TL gibi bir ayıp oranında indirim önerebilirler. Yüksek bir ihtimalle zararınız tam olarak karşılanmamış olacağından mahkeme kaçınımaz gibi görünüyor.
Kaldı ki ayıp oranında indirim seçeneğini kabul etmek zorunda da değilsiniz. Ayıpsız misli ile değişim veya para iadesi isteme keyfiyeti sizindir.
NOT: Ben bu adamların ruhunu bilirim.