Konu günceldir.
Printable View
Konu günceldir.
Babamın asli mallarını veraset beyannamesine yazıp kendi üzerimize intikal ettiriyoruz, bunları niye veraset beyannamesine yazmıyoruz ? Aradaki farkı anlamadım. Veraset vergisini vermediğimiz bir malı nasıl üzerimize vekaleten intikal ettirip satabiliyoruz ?
- - - Updated - - -
Bana diğer mirasçılar vekalet verse ;
Müteahhite verilecek daireleri üzerimize hisse paylı intikal ettirip daha sonra satışına yapacağız. Tapu veraset beyannamesine yazmadınız bunları demez mi ?
Öncelikle,
elinizdeki bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi.
Alıntıda gösterdiğiniz kısmı tekrar incelerseniz '' tapu takriri'' deniyor. Yani Müteaahide kalan kısım üzerine , yukarıda belirlenen şartlara göre bir ipotek konulmuş / şerh düşülmüş. Yani babanıza veya diğer mirasçılara ait olan kısımdan değil, müteaahide olan kısımdan bahsediliyor. Mal zaten ona müteahhide ait sözleşmeye göre, sadece sözleşme şartlarının yerine getirilmesinin garantiye alınabilmesi için kısıtlayıcı şartlar konmuş. müteahhit te sözleşme şartlarına göre yerine getirdiği aşamalara karşılık olan kısmın serbest bırakılmasını istiyor doğal olarak.
Diğer hak sahipleri mi size vekalet verir, siz mi bir başkasına vekalet verirsiniz farketmez ama babanız ve kardeşleri ile birlikte babanızın hissesi için siz ve diğer miras ortaklarınız bir araya gelerek veya gelmeyerek vekalet yoluyla , sözleşmede belirtilen şartları sağlamışsa, müteaahite bu hakkını teslim edilmesini sağlayabilirsiniz.
Bahse konu kısım zaten size ait olan veya babanıza ait olup ta size kalmış olan kısmı değil, yapılan anlaşma gereği müteaahhite ait olduğundan , üzerine alabileceğiniz bir varlık ta sözkonusu değil. Babanızın hissesine düşen kısım için , evet haklısınız, intikal öncesinde veya sonrasında doğacak olan vergileri ödemek zorundasınız.
Peki müteahhit projeyi zamanında teslim edemedi ve sözleşmede kira bedeli ve cezai yaptırımlardan bahsediliyor. Muhtemelen inşaat 1 sene gecikecektir. Biz müteahhitten kira bedelimi istemeliyiz, yoksa üzerimizde olan dairelerden 1 tane eksikmi müteahhite vermeliyiz ?
Sizce müteahhit ile nasıl anlaşabiliriz ?
Müteaahitle karşılıklı kabul ettiğiniz her şekilde anlaşabilirsiniz, nasıl anlaştığınıza sizler dışında kimsenin bir şey deme hakkı yok sonuçta, neden öyle yaptınız diye hesap sormaz kimse.
Dilerseniz cezai yaptırımları gündeme getirirsiniz, dilerseniz istemiş olduğu serbest bırakmayı gerçekleştirmezsiniz.
Şimdi ben bu konuyu tam net anlamak için tekrar soruyorum mazur görün.
Müteahhite verilmesi gereken tapular babam ve halalarım üzerinde hisse paylı ama bunlar üzerinde müteahhitin şerhi bulunuyor doğrumudur ?
Henuz bir tapu yok, tek bir tapu var, o tapudaki inşaattaki bağımsız birimlerin anlaşmaya göre müteaahide ait olan kısmı üzerinde babanız ve kardeşlerinin şerhi var.
Birde bu daireler tapuda belli mi, şerhli olarak gözükür değil mi ? Şimdi yanlışlıkla müteahhite yanlış daire vermeyelim ?
Elinizdeki sözleşmede belli olması gerek.