Cevap: Yöneticiliğim hukuken geçerli mi? Usulsuzluk var mı?
Alıntı:
Sdnmz rumuzlu üyeden alıntı
Ortak banka hesabı var. Bu durumda ne değişiyor?
- - - Updated - - -
Videonun 10:50 kısımında bahsi geçen olayı anlamadım? Vekil olma durumu...
Videodaki konuk da KMK'nın artık ihtiyaca cevap vermediğini söylüyor. Sorun çözmek yerine bu karar yeter sayısı gibi konularda işleri daha zora soktuğunu söylüyor.
Apartmanlar tüzel kişilik değildirler. Yöneticilerde kat maliklerinin vekili sıfatı ile görev yaparlar. Hem kat malikleri kurulunda kendisine verilen yetkiler ve görevler ile Kat malikleri kanununda belirtilen görevleri kat malikleri adına yaparlar. Vekil olmak budur.
Apartman ortak banka hesabının olması sizin durumunuzu değiştirmez. İlgisi yok. Kat malikleri sadece sizin yetkisiz vekil olduğunuzdan dolayı bunu bahane ederek aidatları yada gider avanslarını ödemekten kaçınabilirler. Ancak buda karışık bir durumdur. Diyelim siz yetkisiz vekilsiniz ve apartmanda yönetim yok. Yönetici seçmek zorunda olmayan apartmanlar ne yapıyorlar. Kat malikleri olağan giderleri ödeyip diğer kat maliklerinden talep ediyorlar ödemezler ise yasal olarak olağan genel giderleri ibraz ederek icra işlemi başlatabiliyorlar. Sizde yetkisiz vekil olsanız dahi apartmanın olağan giderlerini ödeyen bir kat maliki olarak pekala icraya verebilirsiniz diye düşünüyorum. Burada sorun olağan olmayan mutlaka kat maliklerinden onay alınarak yapılması gereken giderlerde problem çıkabilir. Elektrik su, temizlik işleri vs gibi giderler olağan giderlerden sayabiliriz.
Apartmanda hiç bir yönetim oluşmasaydı ne olurdu?
Bir kat maliki yönetim oluşturulması için tüm kat maliklerine seçimli olağanüstü toplantı yapılması için elden yada iadeli taahhütlü çağrı yapardı. Sizinde bu şekilde bir çarı yapmanızda bence bir sakınca yok. Eski yöneticinin bu aşamada bir fonksiyonunun olduğunu düşünmüyorum. Görev süresi bitmiş bir yönetici.
Ama 1/3 imza ile ilede yapabilirsiniz. Bu daha az karmaşıktır.
Yöneticiler devir teslimi noterden yapmalıdır diye bir şart yok. Yeni yönticiye teslim ettiklerinizi defter para vs bir tutanak ve 2 kat maliki şahit ile yapabilirsiniz.
Kolay gelsin
Kat mülkiyeti kanunu güncel metin.
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx...urceXmlSearch=
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Yöneticiler devir teslimi noterden yapmalıdır diye bir şart yok. Yeni yönticiye teslim ettiklerinizi defter para vs bir tutanak ve 2 kat maliki şahit ile yapabilirsiniz.
Şu an yetkisiz vekil de olsam benim adıma noterden bir imza sirküsü alındı ve arkasında da karar defterinin ilgili sayfaları ve kararın altına imza atanların isim ve imzalarının fotokopileri iliştirildi. Bu belge de SGK ve bbanka hesap devrinde kullanıldı.
Şimdi, yeni bir seçim yapsak ve yine ben seçilsem tüm bu noter, SGK ve banka işlemlerini baştan mı yapacağız?
Ne kadar karmaşık işlermiş :)
Çok teşekkürler
Videodaki programın sunucusu Bülend Onur , kendisi bana çatı parasını ödemediğim için icra davası açmıştı, devam edemedi, kat mülkiyetinden bi haber bir avukattır
Yukarıdaki soruma ek olarak, yarın öbür gün aidatını vermeyen biri dükkan veya daire sahibi hakkında icra takibi başlatmak istesek, ne kadar haklı olurum? Bana "sen zaten hukuken geçersiz bir yöneticisin" mi derler? Tamam, yeter sayı olmadan seçilmiş olabilirim ancak aidat gibi bir karar toplantı bulunanların salt çoğunluğu ile alınabiliyor. Dolayısıyla, takibinin de yapılabiliyor olması lazım değil mi?
Alıntı:
Yukarıdaki soruma ek olarak, yarın öbür gün aidatını vermeyen biri dükkan veya daire sahibi hakkında icra takibi başlatmak istesek, ne kadar haklı olurum? Bana "sen zaten hukuken geçersiz bir yöneticisin" mi derler? Tamam, yeter sayı olmadan seçilmiş olabilirim ancak aidat gibi bir karar toplantı bulunanların salt çoğunluğu ile alınabiliyor. Dolayısıyla, takibinin de yapılabiliyor olması lazım değil mi?
Siz, aidat vermedi diye icra takibi başlatırsanız, muhatap borçlu sizin, yöneticiliğinizin iptali için sulh hukuk mahkemesinde dava açıp; kazanabilir. Bu ihtimal her zaman için olabilir.
Alıntı:
Şu an yetkisiz vekil de olsam benim adıma noterden bir imza sirküsü alındı ve arkasında da karar defterinin ilgili sayfaları ve kararın altına imza atanların isim ve imzalarının fotokopileri iliştirildi. Bu belge de SGK ve bbanka hesap devrinde kullanıldı.
Şimdi, yeni bir seçim yapsak ve yine ben seçilsem tüm bu noter, SGK ve banka işlemlerini baştan mı yapacağız?
Ne kadar karmaşık işlermiş :)
Çok teşekkürler
Buradan soru soranlar yönetciye kızıp onunla ilgili eksik arayanlardır genelde. Kendi eksiğini arayan yönetici pek çıkmaz. Siz sayıyı dert etmezseniz kimsede bunu bilmezse aslında bir sorun çıkmaz. Kafanıza taktığınız kadar bir sorun yaşamazsınız Aidat ödemeyen çıkarsa uyarırsınız, olmadı icra işlemi başlatırsınız. Genelde aidat borçlarına itiraz olmaz. Sizi yetkisiz görse bile herşey ters gitsede bir dahaki yönetici çatır çatır alır. Bu ortadayken neden itiraz etsin. O yüzden bence bunu hiç kurcalamadan yöneticiliğinizi yapın. Çokta dert etmeyin. Yöneticiliğin iptali için Dava açarlarsa açsınlar. Buradan sizin göreceğiniz zarar yokki. çok olsa yöneticiliğiniz iptal olur. O dava bitinceye kadar sizin görev sürenizde biter. Görev süresi bitiminde usullere uygun seçilirisiniz.