Cevap: Çatı akması - Kat maliklerinin sorumluluğu
Yapıdaki bağımsız bölüm sayısı sekizden fazla ise yönetici seçilmesi gerekir, seçilememesi durumunda mahkemeden hakim müdahalesi talep edilir. Yönetici varsa yetkisi tam veya yarım olarak belirlenmez. İlgili yasaların kendisine verdiği yetki ve sorumlulukları kullanır. Asansör bakımı ile ilgili olarak karar alıp uygulayabilirsiniz, ödeme yapmayanlar hakkında da icra takibi başlatabilirsiniz. Bağımsız bölümün kullanılmıyor olması, sizi, ortak giderleri ve aidatları ödemekten kurtarmaz. Bu ödemeleri yapmak durumundasınız.
Selam siteye yeni üye oldum ve benimde sorunum şu geçen sene yönetici olarak seçildikten sonra asansör ve çatı için para topladım fakat bazı daireler asansör için ödeme yaparlarken çatı için para ödemediler kimide geç ödediği için önceliği asansör tamirine verdim çatı onarımınıda bu sene dış cephemize mantolama yapılacak onunla birlikte yaptırmaya karar verdik yönetim olarak fakat bazı dairelerimiz ısrarla bu parayı ödemeyecekler sanırım ben bu durumda hangi yola başvurmalıyım bilğilendirirseniz sevinirim.
Öncelikle, yaptıracağınız tadilatların konusu, ödemeleri ve aylık gecikme faizi ile ilgili kat malikleri kurulunda karar alacaksınız, karar defterine (noter onaylı) işleyeceksiniz. Kat maliklerinden bu karara uymalarını talep edeceksiniz ve yapmadıkları ödeme ile ilgili yazılı (iadeli taahhütlü) ihtarname göndermekte fayda var. Çünkü, kat malikleri kurulu kararları ya da borcu hakkında bilgi verilmediği gibi bir itirazla karşılaşabilirsiniz. Ortak giderlere katılmamakta ısrar eden kat malikleri için (borç anaparası + aylık gecikme faiz dahil edilerek) icra takibi başlatabilirsiniz.