Re: Vardiyalı çalışmada fazla mesai
Türkçe'm biraz kıt kusura bakmayın. Ben " Kanun'a uygun olmak üzere vardiya düzenlemelerini ve ara dinlenmelerini işverenin belirleyeceğini, bu düzenlemeler Kanun'a uygun olmak kaydıyla, bunlara işçinin itiraz edemeyeceğini ama demokratik hakkını kullanarak yine Kanun çerçevesinde öneriler getirebileceğini, ancak son sözün işverenin olduğunu, çünkü bunun işverenin yönetim hakkı ile ilgili olduğunu" söylemek istemiştim.
Kusura bakmayın hata bende, ifadelerimin açıkça anlaşılabileceğini düşünerek kısaltmıştım.
Selamlar,
Peki kanuna aykırı (yasak) bu örnek gibi 20:00 - 08:00 dinlenmeden çalışmayı önce kime bildirmeliyiz ve sağlık şartları elvermediği için gece çalışamama durumunda ne gibi yollar izlenebilir?
Türkçe'm kıt ve yanlış anlaşılmaya müsait olduğundan bu sorunuza üzülerek yanıt veremeyeceğim.
Selamlar,
Merhabalar,
Bu konuya istinaden benimde bir sorum olucak 4857 sayılı kanunun 96. maddesi gece süresi ve gece çalışmaları başlıklı maddesinde "Çalışma hayatında "gece" en geç 20.00'de başlayarak en erken 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönemdir" diye belirtilmiş ve ilaveten işin niteliğine göre yönetmelikler çıkarılabilir denilmiş. Burada spesifik bir açıklama bulamadım. Mesela iş başlangıcı 7.30 olursa bu gündüz çalışmasına mı girecek veya akşam saat 8den önce hangi saatte olursa olsun işe başlamış birinin mesaisi 22.00 de veya 24.00 da bitiyorsa bu durumda gece mesaisi çalışanımı olmuş oluyor? Avrupa birliği iş kanunda bu belirtilmiş fakat 4857sayılı kanunda böyle bir açıklama bulamadım. Bu konuyu gece çalışmalarının 7,5 saati geçemez hükmü olduğu için soruyorum tam olarak ayrımı varmıdır gece-gündüz çalışmalarının?
Teşekkür ederim
Alıntı:
onursarıcan rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Bu konuya istinaden benimde bir sorum olucak 4857 sayılı kanunun 96. maddesi gece süresi ve gece çalışmaları başlıklı maddesinde "Çalışma hayatında "gece" en geç 20.00'de başlayarak en erken 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönemdir" diye belirtilmiş ve ilaveten işin niteliğine göre yönetmelikler çıkarılabilir denilmiş. Burada spesifik bir açıklama bulamadım. Mesela iş başlangıcı 7.30 olursa bu gündüz çalışmasına mı girecek veya akşam saat 8den önce hangi saatte olursa olsun işe başlamış birinin mesaisi 22.00 de veya 24.00 da bitiyorsa bu durumda gece mesaisi çalışanımı olmuş oluyor? Avrupa birliği iş kanunda bu belirtilmiş fakat 4857sayılı kanunda böyle bir açıklama bulamadım. Bu konuyu gece çalışmalarının 7,5 saati geçemez hükmü olduğu için soruyorum tam olarak ayrımı varmıdır gece-gündüz çalışmalarının?
Teşekkür ederim
postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde çalışmalara ilişkin özel usül ve esaslar hakkında yönetmelik başlıklı 7.maddesinde "çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlayan bir postanın çalışması, gece çalışması sayılır" hükmü var. yardımlarınız için çok teşekkür ederim çok faydalı bir site gerçekten.