-
anladığım kadarıyla sadece takılan 10 milyarlık altın hediyelerin iadesini istiyorsunuz. 10 milyarın tamamını alabilmek için nişanın bozulmasında karşı tarafın kusuru olması gerekir. başak şahin'inde belirttiği gibi alışılmışın dışındaki hediyeleri geri alabilirsiniz. yani bu 10 milyarın bir kısmı alışılmış hediye bir kısmı ise alışılmışın dışındaki hediyedir.bunu 2 milyar alışılmış 8 milyarı alışılmışın dışındaki hediyedir diyemem.başvurduğunuz mahkeme bulunduğunuz bölgedeki örf ve adeti inceleyerek bir karar verir.
belirtmem gerekir ki bu takıların büyük bir kısmını sebepsiz zenginleşme dolayısıyla alabilirsiniz.
-
teşekkürler semmy yorumun için.
evet sadece 10 milyarlık taktığımız altınları istiyoruz sadece. alışılmış hediye nedir alışılmamış hediye nedir yanlız onu anlayamadım.
Biz yaklaşık 8 tane bilezik taktık ve set taktık (gerdan küpe yüzük) ve bunlar yaklaşık 10 milyar yapıyor.
Bunların dışında 2-3 milyarlık daha masrafımız olmuştur (nişan masrafı, elbise) ama bunlar geri alınabilecek şeyler değil o yüzden o tür şeyleri istemiyoruz zaten.
-
alışılmış hediye derken günlük hayatta herkesin yaptığı nişanda verdikleri basit hediyeleri kastediyoruz.mesele geline bir çiçek alınması, elbise alınması vs..
altının mutat (alışılmış) olmadığıyla ilgili bir yargıtay kararını şöyle::
''Altın ziynetlerinin mutad (alışılmış) olup olmadığı bakımından, yöresel örf ve adetler gözetilerek, tarafların mali ve sosyal durumlarına göre, fahiş (çok yüksek) olup olmadığı konusunda araştırma ve gerekirse bilirkişi incelemesi yaptırılmadan karar verilmemelidir.
yani senin dediğin gibi o bölgede nişanda altın takılmazmış. ama ailesi size altın taktırmış. buradan çıkaracağımız sonuç 10 milyarlık altın takılması alışılmış bir durum değildir.
forumda yazdığın beyanların doğruluğunu mahkemede ispatlayabilirsen 10 milyarı cebinde bil [8D]
-
konu biraz eskidi ama bizim mesele ile ilgili bazı yeni gelişmeler oldu o yüzden bi kaç sorum olacaktı.
Bu altınlarla ilgili biz henüz dava açmadık. araya tanıdıkları koyarak güzellikle halletmeye çalışıyoruz. Bu gün bizim eski nişanlımın baba sı benim işyerimi arayarak küfür etti ve bıçaklarım sizi falan diyerek tehdit etti niye altınları istiyoruz aracı falan koyuyoruz diye.
benim sormak istediğim bu durumda ne yapmak gerektiği.
telefon kayıtları sanırım herhangi biryerden bulamıyoruz telekoma falan sordum kayıt olmaz dediler. Telefonla tehdit edildiğimi nasıl kanıtlayabilirim? savcılığa suç duyurusundamı bulunsam acaba. ileride altınları almak için dava açtığımda bu durum bizim lehime olurmu.